(advertentie)

Hoe kan ik mijn handmatige rolluik elektrisch maken?

rolluiken automatiseren

Een rolluik is zoveel meer dan een zon verduisterend scherm. Een rolluik isoleert je huis tegen warmte en geluid, geeft je privacy en houdt de inbrekers buiten de deur. Dat zijn een hoop goede voordelen. Maar hoe zit dat met de bediening? Heb je ook nog een oud rolluik dat je handmatig moet bedienen met een band op-roller? Dan is het tijd om er iets aan doen. Het liefste wil je een rolluik elektrisch bedienen met maar één druk op de knop. Maar hoe pak je dat aan?

Rolluik onderdelen

Het is mogelijk om je rolluik elektrisch te bedienen. Ben je een handige “doe het zelver” dan is het voor jouw geen enkel probleem. Welke onderdelen heb je voor het automatiseren van jouw bestaande rolluik?

 • Een buismotor, deze schuif je namelijk in de as van je bestaande rolluik.
 • Met de adapter set kan je de motor aan de as koppelen. De adapter set bestaat uit een adapter en de meenemer. De adapter zorgt ervoor dat als je de motor aanzet, deze de as in beweging brengt. Kies wel de juiste adapter set die specifiek is bedoeld voor de rolluikmotor die je gebruik. Let op: zorg dat motor in de as van je rolluik past.
 • De as-steun is een plaatje dat je bevestigt aan de muur of aan de binnenkant van de rolluik kast. Zo blijft de as mooi hangen. Tegelijkertijd moet de kop van de buismotor erin passen, zodat deze geblokkeerd wordt. Dat wil zeggen dat de motorkop vast zit, terwijl de motor de as laat draaien. Kies de juiste motorsteun voor jouw buismotor.
 • Voor de bediening van jouw rolluik kan je kiezen voor een schakelaar of afstand. Let op de schakelaar of afstand is weer specifiek is voor jouw buismotor.

Wil je jouw rolluik elektrisch maken, maar twijfel je of je de goede onderdelen het geselecteerd? Bij Shadowparts kan je al jouw rolluik onderdelen in één set kopen. Zo weet je zeker dat je passende rolluik onderdelen hebt besteld.

Zo maak je jouw rolluik elektrische

Ben je klaar om te beginnen? Dan helpen we jou graag met een stappenplan. Hier geven we in een paar simpele stappen uitleg voor het automatiseren van jouw rolluik.

 • Maak voor je gaat beginnen de as van je rolluik los.
 • Bevestig de nieuwe as-steun aan de muur.
 • Aan de kant waar je jouw rolluikmotor gaat inbouwen bevindt zicht de band op-roller. Deze kan je gemakkelijk verwijderen door het schroefje los te draaien. Of door middel van een indruk systeem. Aan de andere kant van de as, zit de as-prop die normaal gesproken vastgekoppeld zit aan de meur door middel van een as-houder. Deze mag je laten zitten.
 • Je haalt de bandoproller eruit.
 • Pak je rolluikmotor en je adapter set. Schuif het adapterstuk over de geleider (motor) heen. Deze duw je helemaal door naar achteren en klik deze vervolgens vast.
 • Het tweede stuk de meenemer, deze maak je vast aan de voorkant van je buis motor. Deze klik je vast. Of je blokkeert de meenemer met een meegeleverde blokkeerring.
 • Het grootse gedeelte van de werkzaamheden zit er al op. Dan is het tijd om de motor in de as te schuiven, deze duw je helemaal door tot de motor er helemaal in zit.
 • Zit de motor helemaal in de as? Dan is het tijd om de as terug te plaatsen in het rolluik. Deze plaats je gemakkelijk in de nieuwe motorsteun.

Bekijk je liever een instructiefilmpje? Dat kan, klik hier om te zien hoe je een rolluik motor plaatst.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com