(advertentie)

Zelf een eigentijdse lambrisering maken?

Lambrisering maken

Wil je iets nieuws met je binnenmuren doen? Heb je zin om je muren te verven maar weet je nog niet hoe je dat gaat aanpakken? Overweeg om een lambrisering te verven. Bij een lambrisering deel je de muur in tweeën door middel van houten latten, platen, kunststof of verf. Je kunt zelf bepalen tot welke hoogte je de lambrisering aanbrengt. Een lambrisering zie je veel terug in de hal en bij de trap. Maar je kunt op veel meer plekken in huis zelf een lambrisering maken. In dit artikel vind je allerlei tips en inspiratie hoe je een eigentijdse zelf lambrisering kan maken.

Wat is lambrisering?

Donkere lambrisering, knusse slaapkamerVroeger werd een lambrisering aangebracht door rijke mensen, om te laten zien dat ze rijk en chique waren. Tegenwoordig heeft lambrisering niets meer met status te maken. Iedereen die iets leuks wil doen met zijn muur, kan zelf een lambrisering maken. Officieel is een lambrisering een betimmering van een wand met paneelwerk of houten latten. De laatste jaren wordt een lambrisering weer erg populair. Niet alleen in de vorm van houten latten of platen, maar ook op eigentijdse manieren zoals met kunststof of verf. Een lambrisering maken hoeft dus niet suf te zijn. Pak een roller en een kwast en maak een hippe lambrisering!

Tip: Heb je minder mooie plekken op de muur? Met een houten lambrisering verberg je deze oneffenheden!

Hoogte lambrisering

De hoogte van de lambrisering is erg bepalend voor je kamer. Bij een hoge lambrisering, lijkt de kamer kleiner. Heb je een kleine kamer en wil je de kamer juist groter laten lijken? Ga dan voor een lage lambrisering. In de slaapkamer kan je wel een hoge lambrisering maken, dit zorgt voor een knusse, huiselijke sfeer. Een gemiddelde lambrisering is tussen de 1.20 en 1.30 meter hoog. Deze hoogte is geschikt voor iedere ruimte. Je kunt uiteraard afwijken van deze hoogte lambrisering. Onthoud bij een lambrisering maken dat door een te lage lijn de ruimte heel leeg lijkt. Plaats je de lambrisering te hoog? Dan lijkt de kamer erg klein. Meet dit altijd goed van te voren. Span een touw op de hoogte die je wilt, en kijk of het mooi staat en of de kamer niet klein of leeg gaat lijken.

Op zoek naar een bouwmarkt? Kijk en vergelijk!

Eigentijdse lambrisering maken

Wil je zelf een lambrisering maken? Dit kan op verschillende manieren en met verschillende materialen.

Lambrisering verven

De makkelijkste manier om zelf een lambrisering te maken is door deze te verven. Wil je de lambrisering verven? Kies twee verschillende kleuren muurverf. Ga voor twee kleurentinten uit dezelfde kleurserie. In de winkel kan je de staalkleuren al boven elkaar houden, zodat je zeker weet dat kleuren niet vloeken maar elkaar juist aanvullen. Een lambrisering verven werkt hetzelfde als een muur één kleur verven. Zorg voor een mooi egale muur, plak alles goed af en zorg voor fijne verf die goed dekt.

Lambrisering vervenHet leuke aan een lambrisering verven is dat je zelf bepaalt hoe strak je de twee helften maakt. Overweeg bijvoorbeeld eens een lijn uit de losse pols. Dit geeft een speels effect aan de ruimte. Wil je een lambrisering maken, maar slechts één kleur verf gebruiken? Ook dat kan! Plaats een horizontale lat in de kamer op de hoogte van de lambrisering. En klaar. Zo hoef je de muur niet nog eens te verven, maar oogt je kamer wel ruimtelijker.

Tip: Verf het onderste deel donkerder dan het bovenste deel. Zo oogt je kamer ruimtelijker.

Houten lambrisering

Een houten lambrisering maken is heel eenvoudig. Schroef dwarslatten aan de muur. Timmer de houten latten of panelen eraan en de lambrisering is klaar. De houten latten of panelen kan je in iedere gewenste kleur verven. Een houten lambrisering geeft een heel leuk effect in een landelijke woonkamer, maar ook in de Scandinavische woonstijl zal dit houtwerk niet misstaan.

Tip: Gebruik oud steigerhout voor een stoer en robuust effect.

Extra functie

Ga je zelf een lambrisering maken? Het is mogelijk om de lambrisering een extra functie mee te geven. Kies bijvoorbeeld om op de hoogte van de scheiding een plank, kapstok of wandkast te hangen. Dit is erg praktisch en geeft je woonkamer of slaapkamer een ruimtelijk effect. Of maak de lambrisering precies tot de vensterbank, dit maakt je kamer rustig.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com