(advertentie)

Zelf houten vloer leggen

Houten vloer

Houten vloeren heb je in allerlei soorten. Eiken hout, laminaat, parket, kersen hout. Welke variant je ook kiest, je kunt het prima zelf leggen. Als je zelf een houten vloer gaat leggen, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Hoe bepaal je de legrichting? Heb je gedacht aan leidingen? Weet je dat het hout moet acclimatiseren? In dit artikel vind je informatie en tips over zelf een houten vloer leggen.

Ondervloer leggen

Voordat je zelf een houten vloer kan leggen moet je eerst nadenken over de ondervloer. Er zijn veel verschillende ondervloeren, elk met een eigen functie. Bij het kiezen van een ondervloer zijn de volgende dingen van belang:

 • Geluidsdichtheid
 • Warmte-isolatie
 • Egalisatievermogen
 • Vocht weren

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan hulp bij een bouwmarkt in de buurt. Een ondervloer is essentieel voor een mooie houten vloer, dus onderschat dit niet. Ga je voor een rol ondervloer? Leg dan de aluminiumkant boven. Zorg dat de ondervloer 1 centimeter tegen de muur op komt. Plak dit vervolgens af met speciaal alumiumtape.

Vast of zwevend

Houten vloer leggenZelf een houten vloer leggen kan op twee verschillende manieren: vast en zwevend.

Vaste vloer

Een vaste vloer is een vloer die vastgemaakt is op een tussenvloer. Dit kan met lijm of met spijkers. Bij een vaste vloer, heeft de vloer geen ruimte om te gaan werken en verschuift je vloer dus niet. Je hoeft geen rekening te houden met een extra centimeter aan de zijkanten.

Zwevende vloer

Een zwevende vloer is niet vastgemaakt op een ondervloer, deze zweeft er op. Op een isolerende onderlaag worden de planken neergelegd. Een voordeel van een zwevende vloer is dat de vloer makkelijk te verhuizen is. Hij ligt niet vast en de kans dat hij kapot gaat met leeghalen is klein. Een nadeel van een zwevende vloer is dat de vloer gaat ‘werken’ en dat hij dus gaat verschuiven of kraken.

Tip: Ga je zelf een houten vloer leggen die breder is dan 6 meter? Dan raden wij aan om sowieso te kiezen voor een vaste vloer.

Lengte of breedte

Leg je een houten vloer met de vloerdelen in de lengte of in de breedte? De legrichting is belangrijk in een kamer. Het kan je kamer optisch langer of juist breder maken. Houten planken in de breedte maakt een smalle kamer breder. Leg je de houten planken in de lengte, dan oogt je kamer langer. Vaak wordt de vloer in de lengte gelegd, dus de planken met de lengte van je kamer mee. Heb je een vierkante kamer? Dan kan je de planken het beste richting het raam leggen. Op deze manier valt het licht op de lengte van de vloer en lijkt je kamer langer. Je kunt er ook voor kiezen om je houten vloer diagonaal te leggen. Dit zorgt voor een speels effect. Let er wel op dat je op deze manier ongeveer 7% extra hout verbruikt.

Tips

Zelf een houten vloer leggen. Waar moet je op letten?

 1. Zelf een houten vloer leggenMaak een plattegrond van de ruimte waar je je vloer gaat leggen. Bereken het aantal banen dat er nodig is.
 2. De houten planken moeten acclimatiseren. Haal het hout enkele dagen voordat je het gaat leggen in huis. Zo kunnen ze zich aanpassen aan de luchtvochtigheid in huis.
 3. Zorg dat de vloer waar de planken op komen, goed droog is voordat je begint met de houten vloer leggen. Zeker als je in een nieuw huis gaat wonen is dit belangrijk. De maximale vochtigheid mag 3% zijn.
 4. Lak voordat je zelf de houten vloer gaat leggen de achterkant van de vloerdelen. Zo verklein je de kans dat de planken gaan kromtrekken.
 5. Gebruik bij de eerste en de laatste vloerdelen afstandshouders van ongeveer 1,5 centimeter. Zo zorg je ervoor dat de houten planken ongeveer 1,5 centimeter van de muur afliggen.
 6. Zaag de houten planken met een decoupeerzaag op de juiste lengte. Met een koevoet kan je alle vloerdelen goed tegen elkaar drukken.
 7. Lopen er leidingen door de kamer? Teken de leidingen goed af en zaag het vloerdeel op die plek doormidden. Let er op dat je de gaten ongeveer 3 centimeter grote zaagt dan de diameter dan de leiding.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com