(advertentie)

Wonen in een duurzame wijk

duurzame wijk

Veel mensen hebben steeds meer behoefte om een duurzame lifestyle te volgen. Dit is terug te zien in het sportgedrag, eetgedrag maar ook in het totale woonpakket. Wijken waar duurzaamheid centraal staat zijn ontzettend populair. Maar wat kan men tegenwoordig allemaal om een wijk echt zo duurzaam mogelijk te maken?

Verlichting van de wijk

Een duurzame wijk kan natuurlijk niet met ouderwetse verlichting worden verlicht. Door een nieuw lichtplan en complexe technologieën kan er tegenwoordig fors worden bespaard op het energieverbruik in de wijk. De armaturen die in de LED lampen zijn verwerkt kunnen beweging waarnemen waardoor ze ophelderen wanneer er iemand in de buurt van het lichtpunt komt. Daarnaast is het vervangen van oude lampen in LED verlichting een belangrijke factor. Deze spaarzame lampen zorgen ook voor een egaal verspreid licht wat de oude “hotspots” doet verdwijnen. Terrein verlichting van Fagerhult wordt al in diverse steden toegepast om het energieverbruik te verminderen.

Energie neutrale huizenbouw

wonen in een duurzame wijkTegenwoordig is het steeds vanzelfsprekender om een huis bijna energie neutraal te bouwen. Door een goede isolatie, zonne-energie en aansluiting op het warmtenet kan een huis zelf bijna net zoveel energie opwekken dan dat het verbruikt. Warmte wordt bijvoorbeeld terug gewonnen uit warmte wat van het water komt wat door een doucheputje gaat. Doordat bouwtechnieken en moderne apparatuur aan elkaar worden verbonden is dit mogelijk.

Duurzame levensstijl

Als huishouden kun je vrij eenvoudig rekening houden met duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan het koel houden van je huis of het zuinig omgaan met water. In de sanitaire ruimtes bijvoorbeeld: laat je de kraan lopen wanneer je je tanden poetst of je haren aan het wassen bent? Andere manieren zijn bijvoorbeeld het opvangen van regenwater waarmee je de tuin kan bewateren of de manier waarop je dit doet. Het is namelijk beter om minder vaak water te geven met juist grote hoeveelheden dan vaak te bewateren in kleine beetjes. Op deze manier ontwikkeld je gazon en beplanting namelijk geen goede diepgaande wortels.

Bewuste samenleving

Niet geheel onbelangrijk in een duurzaamheidstraject is de medewerking van alle mensen in de wijk. Wellicht dat je buren nog niet geheel zijn overtuigd, maar wanneer ze de energierekening van je huis zien is dit wellicht verleden tijd. Echter kan het ook zo zijn dat er een buurtbewoner maar niet aan kan wennen. In dat geval is een duurzame manier van samenleven belangrijk en respecteer je ieder zijn mening. Door zelf acties te houden zoals afvalprikken, buurtpreventie voor overtredingen of andere acties te organiseren kun je het goede voorbeeld geven.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com