(advertentie)

Welke stofzuiger past bij jou? Met of zonder zak?

Welke stofzuiger wordt de nieuwe

Stofzuigen is misschien wel de huishoudelijke taak die je het vaakst doet. Even snel wat broodkruimels wegwerken. Nog vlug onder bank zuigen voordat de visite komt. Voordat iemand het ziet al het stof opzuigen. Kortom, een stofzuiger is een belangrijk huishoudelijk apparaat. Maar er zijn zoveel soorten en maten. Een stofzuiger met zak, stofzuigers zonder zak. Een steelstofzuiger, kruimelzuiger en een robotstofzuiger. Hoe weet je welke stofzuiger het beste bij jouw eisen past? In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en verschillen tussen een stofzuiger met zak en zonder. Welke stofzuiger past het best bij jou? Lees de tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger.

Stofzuiger met zak of stofzuiger zonder zak?

Allereerst is het belangrijk je af te vragen of je een nieuwe stofzuiger met zak wilt of liever zonder. Het verschil zit hem vooral in de plek waar het stof bewaard wordt. Zoals de naam al zegt, een stofzuiger met zak bewaard zijn stof in een zak. De stofzuiger zonder zak bewaart het in een stofreservoir. Een groot voordeel van een zakloze stofzuiger is dat je de stofzuigerzakken niet hoeft weg te gooien. Je ziet wanneer het reservoir vol zit en gooit de inhoud in de prullenbak. Een voordeel aan stofzuigers met zak is dat ze vaak goedkoper in aanschaf zijn dan zaklozen. Hierbij moet je wel rekening houden dat je iedere keer nieuwe stofzuigerzakken moet kopen. Bij een stofzuiger zonder zak heb je alleen de eenmalige aanschafkosten.

Voordelen en nadelen stofzuiger met zak

We zetten de voordelen en nadelen van een stofzuiger met zak voor je op een rij.

Voordelen

 • Stofzuiger met zakGoedkoper in aanschaf
 • Makkelijk in gebruik
 • Stofzuigerzakken zijn hygiënisch
 • Stofzuigerzakken zijn er in verschillende maten

Nadelen

 • Stofzuigerzakken moeten vervangen worden
 • Terugkerende kosten van de stofzuigerzakken
 • Als de stofzuigerzakken vol zitten, raken ze verstopt. Dit kan je niet goed inschatten van buitenaf.

Voordelen en nadelen zakloze stofzuiger

Hieronder volgen de voor- en nadelen van een stofzuiger zonder zak.

Voordelen

 • Eenmalig hogere kosten bij aanschaf
 • Geen stofzuigerzakken die vol raken of vervangen moeten worden
 • Minder vermogen voor dezelfde zuigkracht

Nadelen

 • zakloze stofzuigerLegen van het stofreservoir. Sommige mensen ervaren dit als een vieze, onprettige klus.
 • Het stofreservoir is van plastic, hierdoor is je afval altijd in het zicht als je aan het stofzuigen bent.
 • Het filter moet regelmatig schoongemaakt worden.

Overeenkomsten

Zowel een stofzuiger met zak als een zakloze stofzuiger zijn in heel veel verschillende winkels te koop. Beiden stofzuigers kan je in verschillende prijsklassen en van verschillende merken kopen. Een aantal aspecten zijn van belang voordat je overgaat tot aankoop. Houd rekening met de actieradius. De actieradius is het gebied dat je kunt stofzuigen zonder bijvoorbeeld een ander stopcontact te hoeven zoeken. Een ander aspect is het vermogen. Iedere stofzuiger heeft een bepaald vermogen, hoe lager het vermogen, hoe lager de energiekosten zullen zijn. Een lager vermogen betekent niet dat de zuigkracht ook lager is. Zeker de nieuwere stofzuigers kunnen met een lager vermogen evenveel zuigkracht leveren als oudere modellen met een hoger vermogen.

Welke stofzuiger is beter?

Welke stofzuiger beter is, ligt aan je eigen wensen en budget. Wil je liever stofzuigerzakken vervangen of het stofreservoir leeggooien? Hoe veel bewegingsruimte wil je tijdens het stofzuigen? Hoeveel geld wil je besteden aan een nieuwe stofzuiger? De laatste tijd is de zakloze stofzuiger erg in opkomst, deze wordt steeds vaker verkocht. Toch hoor je ook mensen die er niet aan kunnen wennen en die weer overstappen op een stofzuiger met zak. Kortom: aan jouw de keus welke stofzuiger jouw nieuwe stofzuiger wordt.

Overige soorten stofzuigers

Naast de keuze tussen wel een stofzuigerzak of niet, zijn er nog een aantal andere stofzuigertypes die wellicht jouw nieuwe stofzuiger kunnen worden. Een kort overzicht welke stofzuigers er nog meer zijn:

 • Steelstofzuiger
  Een steelstofzuiger is een stofzuiger aan een steel. Het grote voordeel is dat deze geen gebruik maakt van een snoer, waardoor je alle vrijheid hebt tijdens het schoonmaken. Het stof wordt verzameld in het apparaat en na gebruik gooi je het heel eenvoudig weg. Een nadeel van een steelstofzuiger ten opzichte van een stofzuiger met of zonder zak is dat deze moet opladen. Doordat hij geen snoer heeft, moet je voor gebruik goed opladen.
 • robotstofuizger de nieuwe stofzuigerRobotstofzuiger
  Een robotstofzuiger doet voor jou het werk. Je zet hem aan en hij zuigt je hele kamer. Ideaal als je zelf niet zo van schoonmaken of stofzuigen houdt. Of als je een drukke baan hebt en het fijn vindt om in een schoon huis thuis te komen. De robotstofzuiger werkt door middel van infrarood of een GPS. Op deze manier maakt hij je hele huis schoon.
 • Kruimelzuiger
  De kruimelzuiger is de kleinste variant. Deze is vooral geschikt voor kleine stofzuigsessies zoals even snel de broodkruimels na het eten of even de haren van de bank zuigen. Kruimelzuigers zijn niet geschikt om je hele huis mee te stofzuigen.

Hopelijk hebben we kunnen helpen bij het kiezen van een nieuwe stofzuiger en heb je nu een beter idee welke stofzuiger bij jou en je schoonmaakambities past!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com