(advertentie)

Hulp bij kleuren kiezen - De kleurencirkel

Kleuren kiezen - Kleurenwaaier

Ben je op zoek naar andere kleuren in je slaapkamer, ben je op zoek naar een nieuwe sfeer in huis? Heb je genoeg van de huidige kleuren in de woonkamer, bezig met kleuren kiezen voor de kinderkamer? Het kiezen van de juiste kleuren en kleurcombinaties wordt vaak als lastig ervaren. Het is natuurlijk ook moeilijk om het eindresultaat al voor je te zien. De kleurencirkel biedt uitkomst. Deze cirkel geeft je houvast bij de juiste kleurkeuze en vooral kleurencombinatie. In dit artikel vind je tips en handvatten hoe je door middel van de kleurencirkel tot de mooiste kleurencombinaties in je interieur komt. Kortom, hulp bij kleuren kiezen!

Hoe werkt de kleurencirkel?

Kleuren kiezen - KleurencirkelEr bestaan 3 primaire kleuren, rood geel en blauw. Deze kleuren zijn niet te maken door andere kleuren te mengen. Meng je twee van deze drie primaire kleuren in dezelfde hoeveelheid, dan ontstaan de secundaire kleuren. De secundaire kleuren zijn dus groen (blauw + geel = groen), paars (blauw + rood = paars) en oranje (rood + geel = oranje). Dan zijn er ook nog tertiaire kleuren, dit zijn kleuren die ontstaan als je een primaire kleur met een secundaire kleur mengt. Bijvoorbeeld blauw + paars = blauw-paars.

De kleurencirkel is nog veel verder uit te breiden, niet alle kleuren groen staan er bijvoorbeeld op. Met een klein beetje wit of zwart, kom je tot iedere gewenste kleur. Een bouwmarkt of verfwinkel heeft een gigantisch grote kleurenwaaier. Vraag hem er vooral naar als je bezig bent met het kiezen voor andere kleuren in de woonkamer. Dit is een handige tool om als basis te houden bij het kleuren kiezen en het combineren van kleuren. Aan de hand van deze waaier worden combinaties gemaakt die gegarandeerd een mooi effect hebben samen. Kleuren kiezen was nog nooit zo leuk!

Kleuren versterken elkaar

De kleurencirkel laat zien welke kleuren complementair zijn aan elkaar. Dat wil zeggen, welke kleuren elkaar versterken. Handig om te weten voor de ander kleuren in de woonkamer. Kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel zijn complementair aan elkaar. Voorbeelden van complementaire kleuren zijn blauw + oranje en rood + groen. Als je deze kleuren combineert in je kamer zie je dat je veel contrast creëert waardoor de kleuren mooi uitkomen.

Kleurenschema’s

Monochrome kleuren

Monochroom betekent éénkleurig. Bij dit kleurenschema wordt gebruik gemaakt van één kleur, in allerlei verschillende sterktes. Dus kies je voor wit, dan kan je deze in allerlei tinten toepassen. Bij een monochroom kleurenschema is het belangrijk dat je in je kamer varieert met materialen, anders krijg je een erg saaie en kille ruimte. Als je varieert met texturen gebeurt er van alles in je interieur en wordt het een levendige kamer. Een monochroom kleurenschema hoeft niet alleen maar met wit of grijs, je kunt alle kleuren kiezen. Dit kan ook met allerlei roodtinten, groentinten en met alle andere kleuren in de woonkamer.

Complementaire kleuren

Kleuren kiezen - Complementaire kleurenBij een complementair kleurenschema maak je gebruik van de net genoemde complementaire kleuren, kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Hierdoor creëer je veel contrast in je kamer. Met deze complementaire kleuren kan je natuurlijk spelen. Je kunt bijvoorbeeld ook één hoofdkleur kiezen en de complementaire kleuren net iets laten verspringen. Dus stel je neemt als hoofdkleur blauw, de complementaire kleur is dan eigenlijk oranje. Laat je die iets verspringen, een kleurvlak naar links en rechts dan krijg je geel-oranje en rood-oranje. Op deze manier kan je complementaire kleuren kiezen, maar dan net met een modern tintje.

Analoge kleuren

Een analoog kleurenschema maakt gebruik van drie opeenvolgende kleuren uit de kleurencirkel waarvan één een primaire kleur is. Bij het kleuren kiezen, kies je dus een kleur die je in verschillende tinten gaat gebruiken. Met dit schema creëer je een ton-sur-ton-effect. Dit zorgt voor een harmonieus en rustig effect.

Harmonie kleuren

Kleuren kiezen - AnaloogBij een harmonie kleurenschema maak je gebruik van een kleurenschema van verschillende kleuren die op dezelfde afstand van elkaar liggen op de kleurencirkel. Je kan dus kleuren kiezen die 2 of 3 kleurvlakken van elkaar liggen. Doordat de kleuren dezelfde afstand van elkaar hebben, zal dit een mooi warm effect geven. Dit kleurenschema wordt veel toegepast in moderne interieurs.

De kleuren zwart, wit en grijstinten staan niet in de kleurencirkel. Mocht je deze kleuren in de woonkamer willen verwerken, onthoud dat deze kleuren met alle kleuren te combineren zijn. Hierbij kan je alle kleuren kiezen en alle kleurenschema’s toepassen. Met zwart, wit en grijs zit je in veel gevallen goed en kan je geheel naar eigen smaak toepassen.

Mocht het kleuren kiezen niet lukken, of in de winkel sta je toch weer te twijfelen op de verfafdeling. Vraag dan vooral om een kleurenwaaier. Houd de handvatten uit dit artikel in je achterhoofd en maak een mooie keuze.
Een laatste tip: mocht je na het kiezen van een kleur voor een groot oppervlak toch nog twijfelen. Pak een groot stuk karton, verf het in de gekozen kleur en plak het op de muur of op de kast. Als je de kleur na een paar dagen niet zat bent, is dit een goede kleur om te kiezen!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com