(advertentie)

Antiek kopen, maar wanneer is iets antiek?

Wanneer is iets antiek

Antieke meubels, wanneer mogen we die antiek noemen? In de kringloopwinkel en op brocante marktjes vind je veel oude meubels. Je oma heeft een heel oud interieur, zitten daar antieke meubels tussen? Online worden veel oude meubels aangeboden als antieke meubels, maar is dit ook daadwerkelijk antiek? Hoe weet je welke oude meubels antiek zijn? Wat is antiek? Is antiek duur? Waar kan je antiek kopen? Allerlei vragen die in dit artikel aan de orde komen.

Antieke meubels geven je interieur een chique en oude uitstraling. Vaak worden ze gecombineerd met moderne meubels, zodat je woonkamer geen museum wordt. Een antiek kastje of antieke klok, gecombineerd met mooie pasteltinten of een modern interieur geeft jouw woonkamer net even dat beetje extra!

Wanneer is iets antiek?

Oude meubels mag je niet zomaar antiek noemen. Er zijn een aantal criteria waaraan meubels moeten voldoen om antiek genoemd te worden. Wat is antiek? Wanneer is iets antiek?

 • Wat is antiekAlle meubels, accessoires of voorwerpen moeten minimaal 100 jaar oud zijn.
 • Bij de productie van de meubels, accessoires of voorwerpen zijn mensenhanden betrokken geweest. Er mag een klein beetje hulp zijn van machines, maar mensenhanden moeten daadwerkelijk iets hebben bijgedragen. Een belangrijk omslagpunt in de geschiedenis, de Industriële Revolutie, is ook als het gaat om antiek belangrijk. Tijdens de Industriële Revolutie maakte de machines hun opmars. Alle meubels die gemaakt zijn vóór de Industriële Revolutie, zijn hierdoor extra waardevol, die zijn gemaakt zonder machines.

Onthoud dat dit twee richtlijnen zijn voor de vraag ‘Wat is antiek’. Het zijn geen harde regels die altijd van toepassing zijn. Wil je antiek kopen? Vraag dan altijd aan de verkoper uit welk jaar het stamt. Zo krijg je zelf een indruk of het antiek is of een replica. Het kan tevens per voorwerp erg verschillen wanneer we het antiek noemen, en wanneer niet. Een horloge van 60 jaar oud, wordt al snel antiek genoemd. Terwijl er ook voorwerpen zijn waarbij dat minstens 100 jaar duurt.

Wanneer is iets antiek en wanneer is het vintage? Antiek en vintage zijn twee woorden die veel door elkaar gebruik worden. Wat is antiek en wat is vintage? Vintage meubels zijn meubels die tussen de 30 en 100 jaar oud zijn. Zoals we net zagen, antieke meubels zijn minstens 100 jaar oud. Antiek is dus een stuk ouder dan vintage.

Waar antiek kopen?

Nu we een antwoord op de vraag ‘Wanneer is iets antiek?’ hebben, is het tijd om het aan te schaffen. Er zijn verschillende manieren om aan antieke meubels te komen. Je kunt er gratis aan komen, en je kunt antiek kopen. We zetten onze tips voor je op een rijtje:

Antiek kopen

 • Grootouders
  Kijk bij je oma of opa op zolder, in de schuur, in de woonkamer, overal. Wie weet hebben je grootouders ergens nog oude, antieke meubels staan die ze niet gebruiken.
 • Grofvuil
  Ik hoor je denken, grofvuil? Ja, grofvuil! Er zijn altijd mensen die hun oude meubels zomaar op straat zetten. Wie weet zit daar wel iets ontzettend moois tussen… Houd altijd je ogen open, waar je ook loopt.
 • Antiek kopen - VlooienmarktKringloopwinkel
  In de kringloopwinkel staan veel oude meubels. Loop even naar binnen en kijk of er iets voor je tussen zit. Met de hierboven genoemde criteria, haal jij de antieke meubels er zo uit!
 • Vlooienmarkt
  Op een vlooien-, rommel-, snuffel-, koopjesmarkt vind je altijd veel oude accessoires, meubels en andere voorwerpen. Snuffel goed, want vaak liggen er mooie antieke pareltjes tussen.
 • Antiekveiling
  Een antiekveiling is een grote veiling waar allerlei antieke meubels, accessoires en voorwerpen worden geveild. Super leuk om eens te gaan kijken als je antiek wilt kopen. Antiek kopen op een antiekveiling hoeft helemaal niet duur te zijn, let maar eens op. Onthoud bij de antiekveiling dat je geen grapbod mag doen, ieder bod dat je doet is een serieus bod. En er komen altijd nog ongeveer 20% veilingkosten bovenop je geboden bedrag.

Met deze criteria ‘Wanneer is iets antiek’ en de kooptips kan je snel op jacht naar de mooiste pareltjes!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com