(advertentie)

Tapijt leggen, tips

Tapijt leggen

Tapijt kamerbreed leggen is geen gemakkelijk karwei. Je krijgt te maken met veel, voor beginners lastige dingen. Denk aan het lijmen, het exact passend maken aan de plinten en lastige hoekjes zoals verwarmingsbuizen. In veel gevallen is het beter het leggen van tapijt over te laten aan een vakman. Bent u echter super handig en wilt u toch uw tapijt zelf leggen dan hierbij wat tapijttips.

1. Acclimatiseren

Acclimatiseren? Ja zeker, tapijt is gevoelig voor temperatuur en luchtvochtigheid. Door het tapijt thuis uit te pakken en een tijdje te laten liggen wordt rekken en krimpen voorkomen.

2. Ondergrond

Wilt u het tapijt lijmen dan is een goede ondergrond erg belangrijk. De ondergrond moet goed droog, vlak en vooral ook vormvast zijn. Als de ondergrond gaat vervormen en schuin trekt gaat de lijm los laten en dat is funest. Werk bij een betonnen vloer gaten en scheuren goed weg. Zorg bij een trap die wordt bekleed met tapijt dat de hoeken worden afgerond, de scherpe hoeken zorgen anders voor snellere slijtage van het tapijt.

3. Ondertapijt

Niet voor alle soorten tapijt hebt u ondertapijt nodig. Als er bij de PIT/PRODIS informatie wordt vermeld ‘getest op ondertapijt’ is ondertapijt noodzakelijk. Bij vloerverwarming mag geen ondertapijt worden gelegd omdat dit de warmte tegen houdt.

4. Legrichting

De legrichting van tapijt is erg belangrijk. Het tapijt ziet er namelijk tegen de vleug in voller uit van kleur. Leg alle tapijtbanen dus altijd dezelfde richting in. Vanaf de deur waar je binnenkomt kijk je altijd in de pool, dit is in vrijwel alle gevallen het beste.

5. Tapijt lijmen, tapen of spannen

Als tapijt een foamrug heeft kan het rechtstreeks op een geschikt ondergrond worden gelijmd (zie punt 2). Gebruik hiervoor speciale tapijtlijm (voorbeelden zijn CA36C van lijmfabrikant Canect en de wat goedkopere Canect Basic). Gebruik verantwoorde lijm met een geringe droogtijd en die de ozonlaag niet aantast. Tegeltapijt kan vaak los gelegd worden. Gebruik bij grote oppervlakte eventueel wat dubbelzijdig tape. Tapijt met een rug van textiel of latex moet worden gelegd op een ondertapijt. Dit ondertapijt moet wel gelijmd worden met goede tapijtlijm. Het tapijt zelf moet worden gespannen op span of spijkerlatten. De latten worden met de spijkerkanten omhoog op een halve centimeter afstand van de plinten op de vloer bevestigd. Het tapijt wordt vervolgens van plint tot plint gespannen. Bij meerdere banen worden de banen eerst aan elkaar bevestigd door plakken of lassen. Dit is echter werk voor professionals en niet voor de gemiddelde consument.

Meer tips voor het lijmen van tapijt van professionals? Of bent u zelf een professional en bent u op zoek naar een goede lijm leverancier? Canect is lijmfabrikant en groothandel van allerhande contactlijmen waaronder speciale tapijtlijm.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com