(advertentie)

Verschillen van een warmtepomp op water en lucht

Huis verwarmen met een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van een woning. Een warmtepomp kan als vervanging van de gebruikelijke cv-ketel worden geplaatst en biedt verschillende voordelen. Zo is het rendement vaak vele malen hoger en hoeft er geen gas meer gebruikt te worden voor de verwarming. Dit is goed voor het milieu en de maandelijks kosten gaan daardoor omlaag. Er wordt voor een warmtepomp gebruik gemaakt van elementen uit de natuur om de woning te verwarmen. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van water en lucht voor de warmtepompen.

Soorten

Verschillende soorten warmtepompen bieden ook verschillende mogelijkheden en hebben verschillende eigenschappen. In de basis zijn er 4 soorten waterpompen. Er kan gebruik worden gemaakt van een water – water warmtepomp, lucht – water warmtepomp, een lucht – lucht warmtepomp en een grond – water warmtepomp. De water – water en lucht – lucht warmtepompen worden het meest gebruikt. Het verschil tussen deze technieken zit onder andere in de plaatsing van de pomp en de manier waarop de energie wordt opgewekt. Het rendement van de waterpomp is vaak vele malen hoger dan die van een traditionele cv-ketel. Dat geldt voor beide typen.

Water – water warmtepomp

Een water – water warmtepomp levert warmte die wordt gewonnen uit het grondwater onder de woning. Dit water wordt opgepompt vanaf een diepte van minimaal 25 meter en maximaal 150 meter onder de grond. Voor de installatie van de warmtepomp worden er buizen in de grond geplaatst die naar deze diepten reiken zodat het grondwater vandaar kan worden opgepompt. De reden dat de buizen zo diep geplaatst moeten worden is dat de temperatuur op deze diepte altijd constant is. Dit zorgt er onder andere voor dat de energie die geleverd wordt ook altijd gelijk is en dat er altijd hetzelfde rendement geleverd kan worden. In de buizen zijn collectoren verwerkt die de energie van het grondwater opnemen en kunnen leveren.

Lucht – lucht warmtepompInformatie voor een warmtepomp kopen

Als er gekozen wordt voor een lucht warmtepomp (te zien op de afbeelding), dan is de installatie een stuk eenvoudiger. Voor het gebruik van dit type warmtepomp wordt buitenlucht gebruikt voor de verwarming. In tegenstelling tot een water – water warmtepomp worden met dit type geen buizen verwarmd met water, maar wordt de lucht verwarmd. De lucht – lucht warmtepomp gebruikt dus buitenlucht om vervolgens de lucht in de woning te kunnen verwarmen.

Benieuwd naar de mogelijkheden of wil je meer informatie? Lees hier meer over warmtepompen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com