(advertentie)

Duurzame daken met split of grind

dak met split

Steeds meer mensen willen duurzaam wonen, men wil luchtverontreiniging tegen gaan en energie besparen. Duurzaam wonen kan doormiddel van zonnepanelen op het dak, een zonneboiler, goede isolatie en ook door een daktuin of groendak. Het voordeel van een duurzaam dak is de CO2 die door de beplanting aan de lucht onttrokken wordt en vooral ook het isolerende gehalte van een groendak. Door beplanting op het dak wordt het dak (en dus ook het huis of kantoor) in de zomer minder warm en in de winter houdt het de kou buiten.

Hoewel steeds meer architecten duurzame daken gebruiken in hun ontwerp is er nog wel een lange weg te gaan. Op dit moment wordt nog maar 20% van de 600.000 vierkante meter dakbedekking per jaar bekleed met groen.

Recreatie op duurzame daken

Een groendak is niet alleen duurzaam en milieuverantwoord. Doordat u op een groendak ook planten en zelfs kleine boompjes kunt plaatsen kunt u er een volwaardige tuin van maken. Op verstevigde daken kunnen bijvoorbeeld speeltoestellen worden geplaatst of tuinmeubilair zodat u op uw eigen dak van de zon kunt genieten.

Zonnepanelen en een groendak

Groendak en zonnepanelen zijn geweldig te combineren. Apart van elkaar zijn het beiden duurzame initiatieven, maar gecombineerd nu nog efficiënter omdat ze elkaars werking versterken. Op een koele ondergrond zijn zonnepanelen effectiever. Zo wordt er een hoger rendement van de zonnepanelen gehaald. De omgevingstemperatuur van een groendak en een normaal dak kan tot wel 50 graden verschillen.

Op de schaduwplaatsen achter en onder de zonnepanelen ontstaan schaduwplaatsen waardoor je hier weer andere plantensoorten kunt laten groeien dan op de rest van het duurzame dak.

Grind, split en de daktuin

Belangrijk bij een duurzaam dak is de bestrating. Het beste kunt u kiezen voor een grind- of splitsoort of Olivijn. Grind en split zijn waterdoorlatend, hierdoor voorkomt u plassen op het dak en wordt het water altijd goed afgevoerd. Daarnaast zijn grind en split duurzaam en herbruikbaar. Hierdoor wordt aan het duurzame van het groendak niets afgedaan door gebruik van niet-duurzame materialen. De split kan gebruikt worden als verharding maar ook als ballastlaag op de dakbedekking. Een andere keuze voor de verharding van uw daktuin kan Olivijn zijn. Olivijn is een gesteente dat een unieke eigenschap heeft. Het onttrekt namelijk CO2 uit water. Zo helpt u het milieu.

Een duurzaam dak is absoluut aan te raden. Hebt u een geschikt dak dan kunt u genieten van nog meer vierkante meters tuin en daarnaast bent u ook nog eens heel erg duurzaam bezig.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com