(advertentie)

Must have voor jouw stadstuin: Ecologische moestuinbak

Moestuin bak

Tuinieren zit in de lift. Steeds meer mensen houden er een eigen tuintje met groenten of kruiden op na. Deels ingegeven door de meer ecologische bewustwording in de maatschappij waar de massaconsumptie geen bijster goede reputatie heeft en de mensen op zoek zijn naar ecologische bouwmaterialen, maar ook door tal van andere redenen waar vroeger beperkte mogelijkheden waren.

Nood aan groen in de stad

Zo stellen we vast dat de noodzaak om groen in de stad aanwezig te hebben sterk gegroeid is en dus het stadstuinieren een uiterst populaire hobby is voor tal van gezinnen die in de stad slechts een kleine tuin of terras hebben. De meest gekozen opvulling van wat vroeger naakte muren waren zijn plantenhangers. Zij geven meteen een fris groen beeld aan de tuin. Een ander sterk opkomend fenomeen zijn de moestuinbakken. Daar schrijven we vandaag over.

Ecologisch alternatief voor de klassieke toepassingen

Moestuinsets bestaan uiteraard al lang. Maar waar de omkadering van de bak vroeger zelf gemaakt diende te worden of bestond uit hout (dat al snel vuil werd en begon te rotten), of uit stenen en aluminium, elk met zijn gekende voor- en nadelen, is er nu een duurzaam en rotvrij alternatief uit gerecycleerd kunststof. De producent is Eco-Oh!, een Belgisch recyclagebedrijf dat harde plastiekafval van duizenden gezinnen verwerkt en recycleert in allerhande tuinmaterialen zoals kunststof afboordingen, compostbakken, tafels, banken etc…

Er zijn 2 manieren om een “vierkante meter moestuinbak” te plaatsen. Allereerst zijn er de 1-2-3 zelfbouwmodellen “Moestuinbak Garden Box” met afmeting 120 x 120 x 22cm en een hoogte van 20cm. Het voordeel van deze set is dat ze gewoon in elkaar te klikken is en onderlinge compartimenten heeft, zodat de bak in 4 opgedeeld wordt. Deze set hoeft niet meer verankert te worden in de grond en kan eender waar geplaatst worden. Milieuvriendelijk, weersbestendig, splinter-, onderhouds- en rotvrij. Een duurzaam alternatief voor hout.

Aanpasbaar aan jouw ruimte en node

Moestuinbak Garden Box

Je kan daarnaast ook jouw moestuinbak zelf samenstellen middels het aankopen van (minstens) 4 hoekjes en 4 planken. Het voordeel van deze combinatie is dat u ze kan uitbreiden langs alle zijden dankzij de tand groef palen die in verschillende hoogtes bestaan. Zowel bij de Garden Box als bij de vierkante meter moestuinbak raden we aan om een anti worteldoek (geen plastiekfolie, kwestie van waterdoorlaatbaarheid) te plaatsen tot aan de randen, dan op te vullen met aarde en jouw groenten of kruiden te planten.

DIY alternatieven voor tuinieren in huis of in een kleine tuin

Los van deze kant en klare oplossing zijn er tal van ecologische alternatieven. Zit je met een andere indeling of een tuintje met een minder vanzelfsprekende indeling? Dan kan je nog steeds zelf iets verzinnen op maat. DIY is tegenwoordig helemaal in, dus ben je minder handig in de afwerking? Geen probleem. Tegenwoordig mogen de mensen best zien dat je het helemaal zelf hebt gemaakt. Het leuke hieraan is dat DIY ook best duurzaam is. Je herbruikt materialen die je anders bij het afval zou zetten én je draagt jouw steentje bij in het tegen gaan van overproductie. Tips voor DIY tuinieren vind je, na wat Googelen, al snel online. Ook social media zoals Pinterest en Instagram zijn perfecte bronnen voor ideetjes.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com