(advertentie)

Duurzame lampen

Duurzame lampen

Duurzaam leven wordt voor steeds meer mensen belangrijk, in dit artikel vindt u weer een nieuwe tip om bewuster te leven en zo beter voor de wereld te zorgen. Door gebruik te maken van duurzame lampen bespaar je veel energie, dit is een belangrijk onderdeel als je duurzaam wilt leven. Daarnaast gaan ze ook veel langer mee en bespaart het veel kosten. Er zijn twee verschillende soorten duurzame lampen, namelijk de spaarlampen en de led-lampen. In dit artikel vindt u informatie over deze twee verschillende lampen en het gebruik er van.

Spaarlampen

De spaarlampen zijn in de afgelopen jaren veel ontwikkeld, in het begin was de lamp erg duur en had het vrij weinig voordelen ten opzichte van de gloeilamp. Maar tegenwoordig doet de lamp het goed, hij gaat ongeveer 10 keer langer mee dan een gloeilamp en sommige (iets duurdere) spaarlampen zelfs nog langer. Daarnaast geven ze per watt ook meer licht. Een belangrijk punt van deze duurzame lampen is dat ze een kwik bevatten, hierdoor moeten ze als klein chemisch afval worden verwerkt. Helaas worden niet alle spaarlampen bij het klein chemisch afval gedaan en dit kan een schadelijk effect hebben op de gezondheid van mensen.

Wanneer uw spaarlamp kapot is, doe deze dan bij het klein chemisch afval!

Voordelen van spaarlampen

Duurzame lampenHierboven hebben we al een aantal voordelen van spaarlampen genoemd, maar we zetten alle voordelen even op een rijtje.

 • Spaarlampen verbruiken minder energie dan gloeilampen.
 • Spaarlampen gaan ongeveer 10 keer langer mee.
 • Je kunt ze kopen in allerlei verschillende kleuren. Zo creëer je je eigen sfeer in huis.
 • Spaarlampen zijn dimbaar.

Nadelen van spaarlampen

Deze duurzame lampen hebben ook een aantal nadelen.

 • Spaarlampen bevatten de chemische stof kwik. Deze stof is niet goed voor het milieu en moet bij het klein chemisch afval.
 • Onprettig licht. Sommige mensen ervaren het licht als onprettig en niet sfeervol.
 • Duurder in aanschaf dan gloeilampen.
 • Niet meteen aan. Bij de meeste spaarlampen duurt het even voordat de lamp in zijn geheel aan is.

Led-lampen

Een led-lamp is de meest duurzame lamp, er gaat vrijwel geen energie verloren aan warmte en ze zijn ongeveer 80% meer duurzaam dan de gloeilamp. Daarnaast gaat de led-lamp meer dan twintig keer langer mee dan de gloeilamp, ze gaan namelijk gemiddeld 20.000 uur mee. Led-lampen zijn er in allerlei soorten en maten, laat je in de winkel goed informeren over welke lamp geschikt is voor jou. Er zijn ook led-lampen van mindere kwaliteit, de consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de beste led-lampen, bekijk deze resultaten dus voordat je weggaat voor een nieuwe led-lamp.

Voordelen van Led-lampen

Duurzame lampenWat zijn de voordelen van de meest duurzame lampen de led-lampen?

 • Ledlampen verbruiken minder energie dan spaarlampen.
 • Ledlampen worden niet warm als ze aan staan.
 • Bevatten geen kwik.
 • Ledlampen staan meteen helemaal aan, dit in tegenstelling tot spaarlampen.
 • Verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren.

Nadelen van Led-lampen

Zijn er ook nadelen aan Led-lampen?

 • Over het algemeen zijn Led-lampen duurder dan spaarlampen. Dit betaald zich uiteindelijk wel weer terug doordat ze minder energie verbruiken.
 • Led-lampen kan je niet goed dimmen met een standaard dimmer.
 • Led-lampen kunnen niet tegen hitte. Het is belangrijk dat de lamp zich goed koelt.

Duurzame lampen

Om bij te dragen aan een duurzaam bestaan en duurzaam wonen, is het gebruik van duurzame lampen dus zeker een aanrader. Daarnaast bespaar je ook op de kosten (hoewel dit in het begin niet zo lijkt, omdat de lampen veel duurder zijn), de duurzame lampen gaan namelijk langer mee en u bespaart kosten op de energierekening. Om direct alle lampen te gaan vervangen voor duurzame lampen is wel prijzig. Voor veel mensen is dit niet haalbaar, maar om te beginnen kun je het beste eerst nagaan welke lampen in huis je het meeste aan hebt en die lampen als eerste vervangen voor duurzame lampen.

Duurzame lampen kopen

Tegenwoordig verkopen alle lampenwinkels en winkels waar je je lampen koopt spaarlampen. Je hoeft dus niet naar rare of moeilijke winkels. Je koopt je led-lampen en spaarlampen gewoon zoals je gewend bent en bij de winkel die je gewend bent. Zowel spaarlampen als led-lampen kan je ook online kopen. Er zijn verschillende webshops die gespecialiseerd zijn in duurzame lampen en een groot assortiment hebben.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com