(advertentie)

Duurzame tuinmeubelen

Loungeset Malibu

Als het mooie weer eraan komt krijgt men al snel de kriebels om lekker in de tuin te zitten. Tuinmeubelen maken van de tuin een heerlijke plek om van te genieten. Om duurzame tuinmeubelen te kopen helpen wij u graag op weg. Hier is een lijstje met materialen en een uitleg of deze duurzaam zijn.

 • Hout – De milieuvriendelijkste optie is hardhout met het een milieukeurmerk, zoals FSC. Naaldhout met een keurmerk is de tweede beste optie.
 • Rotan – Rotan groeit heel snel, het kappen tast het regenwoud amper aan. Helaas gaat het materiaal niet lang mee als het regent.
 • Bamboe – Bamboe groeit ook heel snel en het materiaal gaat veel langer mee.
 • Kunststof – Kunststof vergaat niet, maar kan niet gemaakt worden als het kapot gaat. Verminder de milieubelasting door de meubelen na gebruik in te leveren bij de milieustraat.
 • Metaal – Metaal is sterk maar verbruikt veel energie om gemaakt te worden. Deze meubels gaan wel lang mee.
Op zoek naar een tuincentrum? Kijk en vergelijk!

Er zijn steeds meer duurzame producten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan Fairtrade producten (“eerlijke producten”). Ook zijn voor auto’s en huizen energielabels beschikbaar/verplicht.
Graag wilt u ook duurzame tuinmeubelen. Wat zijn dan de punten waar u op kunt letten?

Wat is duurzaamheid?

Om te bepalen wat duurzame tuinmeubelen zijn, is het belangrijk om te bepalen wat ‘duurzaam’ eigenlijk is.

Bedrijven kunnen duurzaam zijn, door energiebesparende maatregelen te nemen (LED verlichting, aardwarmte e.d.). Maar duurzaamheid is ook iets ‘wat lang duurt’, oftewel een langetermijnvisie. Dat betekent dat men ook goed voor het personeel moet zijn en een gezonde winst moet behalen. In de bedrijfskunde noemt men dit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarin People (mensen), Planet (milieu) en Profit (winst) in balans moeten zijn.

Producten kunnen op een vergelijkbare manier duurzaam zijn:

 • Is het productieproces duurzaam? (Gaat het bedrijf goed om met zijn personeel? Is er uitstoot van broeikasgassen?)
 • Is het product vervaardigd van duurzame materialen?
 • Gaat het product lang mee?

Productieproces duurzame tuinmeubelen

De meeste tuinmeubelen worden gemaakt in het verre oosten. Het meeste komt uit China, maar ook uit Indonesië komen veel tuinmeubelen. Deze landen staan bekend als goedkope landen, omdat de lonen lager zijn en er helaas ook kinderarbeid is. Gelukkig houden de meeste merken dit proces nauwlettend in de gaten. Er zijn regelmatig vertegenwoordigers in die landen aanwezig; enkele bedrijven hebben er ook eigen kwaliteitscontroleurs aanwezig. Hierdoor zijn de tuinmeubelen in Nederland niet geproduceerd door kinderhanden en bent u verzekerd van een goed kwaliteit.

Materialen duurzame tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn er in verschillende materialen, maar de meest gebruikte materialen zijn aluminium, kunststof en teak.

Aluminium komt in pure vorm niet voor in de natuur. Het wordt gewonnen uit erts (Bauxiet). Dit proces kost relatief veel energie. Daarentegen heeft het goede eigenschappen, waardoor het breed ingezet kan worden: Aluminium is licht, sterk, makkelijk bewerkbaar en het roest niet. Hierdoor is het een veelzijdig materiaal, wat in veel toepassingen te vinden is. Aluminium is goed recyclebaar, maar wordt er kwalitatief vaak wel minder van.

Kunststof is er in veel verschillende vormen en kleuren. Het bekendst zijn misschien wel de vol-kunststof stoelen van Hartman. Maar tegenwoordig zijn veel meubelen gemaakt van kunststof vlechtwerk, ook wel bekend als wicker. Kunststof kan door de samenstelling verschillende eigenschappen hebben, waardoor er veel kwaliteitsverschil is. Zo is een kunststof met veel zogenaamde weekmakers makkelijker te vlechten, maar deze zal minder lang meegaan.

Teak is een tropische hardhout en het beste hout voor het vervaardigen van tuinmeubelen. Dit komt door het hoge gehalte natuurlijke olie en vetten die in dit hout aanwezig zijn. Ook binnen het teakhout zijn er verschillende kwaliteitsklassen. Dit heeft veelal te maken met de leeftijd van het hout (of het uit het midden, of juist van de buitenkant van de boom komt) en de droogtijd. Het beste hout is vaak enkele tientallen jaren oud. Er is door de jaren heen veel teakhout illegaal gekapt. Daar is veel controle op gekomen. Dit hout kunt u herkennen aan de verschillende keurmerken. De bekendste zijn het FSC en Plantage Teak Keurmerk.

Levensduur duurzame tuinmeubelen

De duurzaamheid van tuinmeubelen is ook te meten aan de levensduur. Hoe lang tuinmeubelen mee gaan, hangt af van veel verschillende factoren. In Nederland is het afhankelijk van het weer en hoe de meubelen hiertegen beschermd worden.

De meubelen krijgen vaak extra bescherming mee. Hierbij moet u denken aan:

 • Een coating om het aluminium heen
 • UV beschermers in het kunststof
 • Weersbestendige kussens

Maar er hangt ook veel van het onderhoud af:

 • Staan de meubelen wel of niet overdekt
 • Zo nee, worden ze in de winter overdekt weggezet of wordt er een beschermhoes gebruikt
 • Worden de tuinmeubelen regelmatig schoongemaakt. Bijvoorbeeld bladeren die blijven liggen, kunnen voor vlekken zorgen.
 • Wordt het aangeraden onderhoud toegepast. Voor elk materiaal zijn beschermers beschikbaar, die de levensduur verlengen.

Door al deze factoren is het moeilijk een levensduur aan tuinmeubelen te geven, maar goed voor de meubelen zorgen, maakt dat u er langer van kunt genieten.

Hoe kiest u voor de juiste duurzame tuinmeubelen?

fsc keurmerk

FSC keurmerk

Alle productgroepen (aluminium, vlechtwerk,teak e.d.) hebben meer of minder duurzame tuinmeubelen. Gaat u voor aluminium? Kies dan tuinmeubelen die gecoat zijn en goede wanddikte hebben. Heeft u liever vlechtwerk tuinmeubelen? Let er dan op dat het frame gecoat is. Ook is dikker vlechtwerk vaak beter dan dun vlechtwerk. Vraag ook aan de verkoper naar het verschil in kwaliteit kunststof, zij kunnen u aanwijzen welk kunststof het beste is. Voor teak tuinmeubelen is het raadzaam om te vragen naar een keurmerk (FSC of Plantage Teak). Voor de kenners is het zelfs aan het hout te voelen of de kwaliteit goed is, of juist goedkoop.

Vraag bij uw verkoper ook altijd naar de juiste methode om meubelen te onderhouden en te beschermen. Onderhoud verlengt de levensduur van tuinmeubelen. Hierdoor hoeft u minder snel uw tuinset te vervangen, waardoor u weer duurzamer bezig bent.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com