(advertentie)

Water besparen tips

Water besparen - Douche korter

Wil je iets doen met duurzaam wonen en leven maar weet je niet waar je moet beginnen? Ga aan de slag met water besparen. Per dag verbruiken we ontzettend veel water, een groot deel hiervan is onnodig. Hoe lang sta je onder de douche? Wanneer laat je de kraan onnodig aanstaan? Allerlei momenten dat er water uit de kraan komt terwijl dat niet per se nodig is. In dit artikel lees je tips om water te besparen, zonder dat je een nieuwe douchekop, wasmachine of vaatwasser aan hoeft te schaffen. Tips waardoor je bewust wordt wanneer je water verbruikt en wanneer de kraan onnodig aanstaat. Beginnen met duurzaam leven kan altijd, dus waarom niet vandaag?

Water besparen tips in de badkamer

Tips voor water besparen in de badkamer:

 • Douche
  Als we denken aan water besparen, is de douche misschien wel de eerste grote kostenpost waar we aan denken.  Tijdens het douchen vloeit er veel water, maar hoeveel hiervan is echt nodig? Kan je niet een minuutje korter douchen? En als je je haren aan het wassen bent, waarom staat de kraan dan aan? Water besparen begint onder de douche. Douche bewust, douche korter.
  Tip: Vervang je douchekop door een besparende douchekop. Hierdoor verbruik je minder water per douchebeurt!
 • Water besparen - KraanBad
  Het is algemeen bekend dat er in een vol bad meer water zit dan dat je verbruikt tijdens een douchebeurt. Als je bezig bent met water besparen is het dus beter om een douche te nemen dan in bad te gaan. Wil je toch af en toe graag in bad, doe dan meteen de stop in het bad en bepaal dan de temperatuur van het water. Zo voorkom je heel eenvoudig dat er onnodig water stroomt terwijl jij nog niet in bad zit. Heb je toch een bad vol laten stromen, ga samen in bad! Zo hebben meer mensen plezier van hetzelfde water.
 • Kraan dicht
  Doe de kraan uit als je tanden poetst of je scheert. Dit scheelt elke maand liters water.
 • Toilet
  Het toilet is geen afvalbak. Gooi geen onnodige rotzooi zoals frituurvet, maandverband of wattenstaafjes in de pot. Dit vervuilt het riool en kan tot verstoppingen leiden.

Water besparen tips in de keuken

Ook in de keuken valt een hoop water te besparen.

 • Afwassen
  Doe je de afwas met de hand? Gebruik dan een teiltje. Zo gebruik je steeds hetzelfde water en laat je de kraan niet onnodig aanstaan. Heb je maar weinig afwas? Spaar dan je afwas tot je wat meer hebt, op deze manier bespaar je water!
 • Pannen
  Zitten er nog restjes eten in de pan? Laat dit weken en ga niet schrobben met de kraan open. Let er bij het koken op welke maat pannen je gebruikt. In te grote pannen gaat meer water dat eigenlijk niet nodig is. Gebruik kleine pannen, met de hoeveelheid water die nodig is.

Water besparen tips wasmachine

 • Zet de wasmachine alleen aan met een volle trommel. Maak tevens gebruik van de wasprogramma’s die je wasmachine biedt. In veel gevallen verbruik je met een korter programma minder water. Bewust omgaan met de wasmachine is niet alleen een tip voor water besparen maar hier bespaart u ook energie mee. De wasmachine is een enorme energieverbruiker. Ben je nog op zoek naar een nieuwe wasmachine? Kijk dan goed naar het waterverbruik per wasbeurt. Dit verschilt erg per wasmachine!

Water besparen tips overig

 • Regenwater
  Vang regenwater op in de tuin. Met dit water kan je prima de auto wassen en planten water geven. Een waterton is een goedkope en efficiënte manier van water besparen.
 • Water besparen - EmmersAuto wassen
  Laat de tuinslang liggen, maar gebruik emmers water om de auto te wassen. Met emmers water verbruik je driekwart minder water dan als je continu water door de tuinslang laat lopen. Dit is een makkelijke manier van water besparen.
 • Tuin
  Geef in de zomer niet iedere dag de tuin water. Doordat de planten maar één keer per week water krijgen, ontwikkelen ze langere wortels. Met deze lange wortels kunnen ze dieper in de grond bij het water. Let er ook op dat je de tuin niet water geeft als de zon schijnt. Veel water verdampt dan en het is tevens niet goed voor de planten.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com