(advertentie)

De voor- en nadelen van een pelletkachel

voor- en nadelen pelletkachels

Hoewel de pelletkachel al heel lang bestaat is de pelletkachel zoals hij tegenwoordig in huis gebruikt kan worden een relatief nieuw fenomeen. Dat is verbazingwekkend want een pelletkachel kan grote voordelen bieden boven een gaskachel of open haard. Aan de andere kant heeft ook pelletkachel diverse nadelen. Dit artikel helpt u bij uw keuze.

Hoe werkt een pelletkachel

Een pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor de pellets (brokken gedroogd geperst afvalhout) die vanuit het reservoir mechanisch naar de kachel worden getransporteerd. Afhankelijk van de gevraagde warmte regelt de pelletkachel de lucht en brandstoftoevoer terwijl de rookgassen met een ventilator naar buiten worden geblazen.

Waarom stoken op pellets?

Pelletkachels bieden de gezelligheid van een houtkachel, je ziet het vuur en ervaart de warmte, maar is veel gemakkelijker dan een houtkachel. U stelt de temperatuur in en hebt er geen omkijken meer naar. Doordat het verbruik relatief laag is, hoeft u vaak maar één maal per week bij te vullen. Pelletkachels hebben door slimme berekening van de juiste lucht- en brandstofaanvoer een hoog rendement (tot 95% volgens diverse fabrikanten) en produceren relatief weinig rook. Pelletkachels kunnen eventueel ook worden aangesloten op de CV waardoor ook uw warmwatervoorziening op een duurzame manier wordt geregeld. Doordat de pellets worden gemaakt van afvalhout en er minder gifstoffen worden geproduceerd is de milieubelasting in vergelijk met een gewone houtkachel gering.

De nadelen van pelletkachels

Onderhoud van pelletkachels is noodzakelijk en moet vaker gebeuren dan bij een klassieke gaskachel. Vaak wordt dit onderschat en daarom is het belangrijk hier wel op te wijzen. Daarnaast kunnen de ventilatoren en de schroefmotor meer lawaai produceren dan bij een gaskachel het geval is. Ook storingen zijn vaker aan de orde dan bij een gas of houtkachel. Daarnaast zijn er mensen die de vlam te nerveus en minder sfeervol vinden dan de vlam van een haardvuur. Ook de investering van €2.000 tot €4.000 euro is stevig, iets wat je overigens wel weer terug kunt verdienen.

Niet iedereen is bereid de investering in een pelletkachel te doen en er zitten ook diverse nadelen aan een pelletkachel. Als je echter duurzaam en gemakkelijk wilt stoken en wilt besparen op je energiekosten dan is een pelletkachel absoluut een goede oplossing.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com