(advertentie)

Wanneer ben je een grootverbruiker van energie?

idee

Iedereen verbruikt energie. Kijk maar eens naar wat je alleen al kwijt bent aan gas en elektriciteit in een jaar. Maar wanneer ben je precies een grootverbruiker van energie? Hoe wordt dit bepaald?

Grootverbruiker of niet?

Over het algemeen is een kleinverbruiker iedereen die op kleine schaal energie afneemt. Meestal zijn dit particulieren, zoals jijzelf en eventueel je gezin. Grootverbruikers hebben veel energie nodig om te kunnen functioneren. Denk aan ziekenhuizen en grote bedrijven. Als je een eigen bedrijf hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je gelijk een grootverbruiker bent. Wanneer je zzp’er of MKB’er bent, word je vaak ook ingedeeld onder kleinverbruiker. Als je thuis werkt, val je ook onder kleinverbruiker.

Soort aansluiting

Of je grootverbruiker bent of niet heeft niet alleen te maken met in wat voor situatie je zit. Niet alleen de mate van energie die daadwerkelijk verbruikt wordt, maar ook het soort aansluiting bepaalt of je kleinverbruiker bent of dat er sprake van grootverbruik is. Het onderscheid wordt altijd gemaakt en is bovendien belangrijk, bijvoorbeeld voor het beschermen van de rechten van de verbruiker en voor de onderhandelingspositie. Het type aansluiting vertelt hoeveel er maximaal op ieder moment kan worden afgenomen. Bedrijven die werken met machines die wanneer ze in werking worden gesteld een zogenaamd piekmoment in verbruik hebben, moeten dus beschikken over een aansluiting die deze zware maar korte belasting aankan. Voor het overige, dus na het opstarten, zal het verbruik ver onder dat piekmoment liggen. Met andere woorden: het bedrijf verbruikt niet eens heel veel energie, maar wordt toch als grootverbruiker gezien. Houd hier dus rekening mee als je een bedrijf hebt of wil starten.

Tot 2011 was er sprake van grootverbruik van gas bij een jaarlijks verbruik van 170.000 m3. Dat bleek later toch te lastig, omdat aansluitingen het ene jaar grootverbruiker en een jaar later weer kleinverbruiker bleken. Na 2011 is de indeling gelijkgesteld als elektriciteit, dus op de maximale hoeveelheid energie die op ieder moment kan worden afgenomen. De grens is vastgesteld op 40 m3 per uur, ook wel als G25 aangeduid. Bij meerverbruik is er sprake van een grootverbruik aansluiting. Anders is men – logisch- kleinverbruiker.

Waarom het verschil?

Waarom dat verschil zo belangrijk is? Energiebedrijven hebben een vergunning nodig van de NMa: de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Kleinverbruikers worden beter beschermd, grootverbruikers kunnen daarentegen onderhandelen over de leveringsvoorwaarden en de prijs. Een grootverbruiker mag bovendien zelf de programmaverantwoordelijkheid voeren over het gebruik. Uitbesteden aan een programmaverantwoordelijke is eveneens een optie voor grootverbruikers. Meer verschillen? Grootverbruikers krijgen elke maand een nota voor het werkelijke verbruik. Separaat, althans in de meeste gevallen, krijgen ze nog een nota van de netbeheerder. Kleinverbruikers krijgen een gecombineerde factuur, verstuurd door de leverancier. Kleine verbruikers betalen elke maand een voorschot en krijgen een jaarafrekening. De voorschotten worden dan verrekend. In de categorie kleinverbruikers wordt nog het verschil tussen zakelijk en consument gemaakt. Belangrijk, vooral vanwege de opzegvergoeding als het contract voortijdig beëindigd wordt. Consumenten hebben een door de overheid bepaalde maximale opzegvergoeding, zakelijk kent dit maximum weer niet.

Voordelen

In je woning zul je dus voor zowel zakelijk als particulier energiegebruik vrijwel altijd een kleingebruiker zijn. Het is echter wel belangrijk om de verschillen te weten en zo erachter te komen hoe jij je voordeel eruit kunt halen. Zo zul je als grootverbruiker meer voordeel halen uit een dubbeltarief met daluren. Er hoeft dus geen verschil te zijn tussen een consumenten aansluiting en een klein gebruik aansluiting. Gebruik je de aansluiting in huis echter voor zakelijke doeleinden dan kan een zakelijk pakket voordeliger zijn. Ook als je geen grootverbruiker bent. Let hier er wel bij op dat zakelijke tarieven altijd zonder btw worden weergegeven.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com