(advertentie)

Welk verwarmingssysteem is voor jouw woning optimaal?

Verwarming

Bij de bouw van een nieuwe woning zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Een van deze factoren is de wijze waarop je woning verwarmd moet worden. Je kunt hierbij kiezen voor een traditioneel netwerk van radiatoren in je verschillende ruimtes. Een alternatief voor de klassieke radiatoren is vloerverwarming wat je in huis kunt laten plaatsen. Vloerverwarming biedt verschillende voordelen, maar is logischerwijs alleen geschikt als je een nieuwe woning bouwt. De kosten voor het volledig openhalen van je vloer wegen vaak immers niet op tegen de besparing die vloerverwarming je oplevert. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende verwarmingssystemen voor het verwarmen van de ruimtes in je woning. Om tot dit artikel te komen, hebben we ons laten informeren door een cv-ketelinstallateur in Den Bosch.

Verschillen tussen radiatoren en vloerverwarming

De manier waarop radiatoren en een vloerverwarming je ruimtes opwarmt verschilt sterk van elkaar. Bij het gebruik van radiatoren zal het middelste deel van de ruimte minder efficiënt verwarmd worden, dan bij het gebruik van vloerverwarming. Dit valt te verklaren door het feit dat de warmte bij het gebruik van radiatoren via de muren omhoog stroomt en vervolgens via het plafond naar het midden van de ruimte loopt. Bij een vloerverwarming wordt de ruimte gelijkmatiger verwarmd, omdat de warmte over de hele breedte van de ruimte omhoog stroomt. Dit maakt dat een vloerverwarming over het algemeen als milieuvriendelijker wordt aangemerkt, dan de traditionele radiatoren. Het energieverbruik voor het verwarmen van je ruimtes neemt immers af.

Vloerverwarming minder geschikt voor bestaande huizen

radiotoren of vloerverwarming

Wanneer je woning reeds gebouwd is, blijkt het vaak lastiger te zijn om de vloerverwarming alsnog te plaatsen. De leidingen worden in dit geval iets minder diep in de dekvloer geplaatst, wat ervoor zorgt dat de warmte veel minder goed verdeeld kan worden. Daarbij is er bijvoorbeeld bij het leggen van de waterleidingen onder je huidige vloer geen rekening gehouden met de toekomstige aanleg van een vloerverwarming. Dit maakt dat het geregeld voorkomt, dat deze waterleidingen geraakt worden.

Meest geschikte type cv-ketel

Niet alleen het type verwarmingssysteem verschilt sterk van elkaar, ook heb je de keuze uit tal van verschillende cv-ketels. Bij een oude cv-ketel gebruikte men vaak een combinatie met een losse boiler. De traditionele cv-ketels verdwijnen steeds meer uit woningen en worden vervangen voor combiketels, waarbij beide apparaten gecombineerd worden tot een nieuw apparaat. Deze combiketels komen op hun beurt weer in uiteenlopende soorten voor. Hierbij zit het voornaamste verschil in het rendement van de cv-ketels. Denk aan het verschil tussen een normale VR-combiketel, een HR-ketel, een HR+-ketel, enzovoorts.

“VR” staat in dit geval voor “verbeterd rendement”, wat er in de praktijk vaak op neerkomt, dat 89% van de energie die een cv-ketel verbruikt wordt omgezet in warmte. Bij een HR-ketel, wat staat voor “hoog rendement”, ligt dat percentage op meer dan 100%. Het fijne aan deze HR-ketels is dat de warmte die vrijkomt bij het verbranden van aardgas ook gebruikt wordt voor het verwarmen van je woning. Op die manier komt het rendement van deze ketels op meer dan 100 procent uit. Laat je bij de aanschaf van een nieuw verwarmingssysteem goed adviseren door een loodgieter. Loodgieters kunnen je een beeld geven van de mogelijkheden die je hebt bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com