Zonnepanelen in Nederland, leveren ze wel wat op?

Waar zonnepanelen zo’n 10 jaar terug nog vrijwel uitsluitend werden toegepast in de ruimtevaart is dit de laatste jaren zeer sterk veranderd. De techniek achter zonnepanelen verbeterde en met de subsidie op zonnepanelen in 2013 werd het laten installeren van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker. Maar is zonnepanelen laten installeren in Nederland wel zinvol? Nederland is immers een land waar het vaak regent en bewolkt is. In dit artikel geven wij u uitleg over het gebruik van zonne-energie in Nederland.
Zonnepanelen laten installeren in Nederland
Hoewel u het waarschijnlijk niet verwacht levert de zon aan de zonnige, Franse kust maar anderhalf keer meer energie dan hier in Nederland. Dit klinkt vreemd omdat hier in Nederland de zon veel minder schijnt. Toch is dit niet zo vreemd want zonnepanelen leveren ook bij bewolkt weer hun energie (hoewel met een lagere opbrengst). Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van dit zonlicht wordt verspreid en zorgt ervoor dat uw zonnepanelen ook bij bewolkt weer energie leveren.
De vraag is of het wel rendabel is om zonnepanelen te laten installeren in Nederland. Met het bovenstaande in gedachten is het antwoord in veel gevallen ja. Wel hangt deze keuze en de opbrengst af van de locatie van woning, de hellingshoek van uw dak en de oppervlakte. Hebt u echter een geschikt dak dan is de plaatsing van zonnepanelen in de meeste gevallen winstgevend én ook nog eens goed voor het milieu.
Wat technische gegevens over de opbrengst van zonnepanelen
Het maximale vermogen wat een zonnepaneel bij standaardcondities kan leveren wordt de zogenaamde Wattpiek (wp) genoemd. Deze standaardcondities zijn hier in Nederland zeldzaam (instraling: 1000W/m², luchtmassa: 1.5, temp. 25c) maar ook bij een lagere opbrengst dan de maximale kunnen zonnepanelen winstgevend zijn.
Een zonnepaneel van 100Wp levert in een jaar zo’n 80kWh. Na zo’n 7 á 8 jaar hebt u dit terugverdient. De resterende 12-15 jaar is alle energie alleen maar winstgevend. Als het tijd wordt voor nieuwe zonnepanelen kunt u hem aanbieden als elektronisch afval. Aan een Europees recycling systeem.
Is zonnepanelen laten installeren dé oplossing voor het energieprobleem?
Zonnepanelen is één van de energiebronnen van de toekomst. De verwachting is dat de techniek de komende jaren nog sterk zal verbeteren. Maar aan de andere kant is het (nu nog) onmogelijk om met alleen maar zonnepanelen in de totale energiebehoefte op de hele wereld te voorzien. Met de energieopbrengst van de huidige zonnepanelen zou je één duizendste deel van het aardoppervlak vol moeten bouwen met zonnepanelen. En dan zouden op deze plaatsen ook nog de ideale omstandigheden moeten voorkomen. Dit is simpelweg onmogelijk. De verwachting is dat zonne-energie niet de enige energiebron van de toekomst wordt maar wel flink gaat bijdragen aan de energieproductie van de toekomst. De rest zal moeten komen van windenergie en andere duurzame energiebronnen.