(advertentie)

Hoe afval scheiden

Afval scheiden

Afval scheiden is erg belangrijk, omdat het voor een beter milieu zorgt. Alleen hoe pak je dit nou goed aan? Per gemeente kun je meer informatie krijgen over hoe wordt omgegaan met afval en wat de specifieke regels zijn. Wel moet in iedere gemeente sowieso het afval worden gescheiden. Hiervoor heb je verschillende containers en afvalbakken.

Waarom afval scheiden?

Waarom is het goed om je afval te scheiden? Afval scheiden is goed om verschillende redenen. Allereerst is het goed voor je portemonnee. Hoe beter jij je afval scheidt, hoe minder vaak je de container bij de weg hoeft te zetten. In de meeste gemeentes betaal je per container aan de weg, dus dit wordt dan een stuk goedkoper. Een andere belangrijke rede waarom afval scheiden goed is, is voor hergebruik. Hergebruik van grondstoffen, maar door hergebruik hoeft er ook minder geproduceerd te worden waardoor er minder energie gebruikt wordt. De vraag waarom afval scheiden kan je vanaf nu beantwoorden. Het levert je iets op!

Hoe afval scheiden: drie containers

Afval scheiden hoeft niet veel werk te kosten, zolang je weet in welke bak je wat moet gooien. Bij huis heb je drie containers staan die door de gemeente worden geleegd. Een groene, een grijze en een grijze met blauwe deksel.

Extra: Sommige gemeenten hebben ook een oranje container, deze wordt gebruikt voor plastic afval.

Hoe afval scheiden: overig afval

Naast deze drie containers kan het afval nog verder worden gescheiden. Er zijn in iedere gemeente verschillende plaatsen waar andere categorieën afval kunnen worden ingeleverd. Plastic, glas, kleding en klein elektronisch afval kun je ook gescheiden inleveren:

  • Hoe afval scheidenKleding kan in sommige gemeentes in een groene verzamelcontainer worden gegooid en in andere gemeentes wordt het opgehaald of is er een andere mogelijkheid om het in te leveren.
  • Glas kan op verschillende plaatsen in gemeentes in de glasbak worden gegooid.
  • Plastic afval kan in sommige gemeentes in een oranje verzamelcontainer worden gedaan en in andere gemeentes wordt het opgehaald of is er een andere mogelijkheid om het in te leveren.
  • Klein elektronisch afval kan in sommige gemeentes in een paarse E-tainer worden gedaan en in andere gemeentes is er een andere mogelijkheid om het in te leveren.

Meestal kun je op de website van je gemeente vinden hoe het in jouw gemeente geregeld is.

Tip: Vind je het zonde om kleding en of groot afval weg te gooien? Je kunt het ook inleveren bij de kringloopwinkel, die zijn er altijd erg blij mee!

Hoe afval scheiden: prullenbakken

Waarschijnlijk heb je niet alle containers in huis staan en heb je een aantal prullenbakken in huis staan om het afval in te gooien. Vaak wordt het afval in huis niet gescheiden en wordt alles uit de prullenbak in de grijze container gegooid. Dit is niet altijd goed, er kan vaak zat papier of gft tussen zitten. Je kunt dit oplossen door in huis een aantal prullenbakken te plaatsen voor de verschillende soorten afval. Aangezien gft-afval snel gaat stinken, kan je er voor kiezen om een kleinere prullenbak te kopen met een deksel. Op deze manier moet je hem wat vaker legen en kan je de prullenbak ook afsluiten.

Afval scheidenPrullenbakken voor afval scheiden kun je in veel winkels kopen. Er zijn zelfs speciale prullenbakken voor gft-afval. Prullenbakken kun je o.a. kopen bij HEMA, Blokker, Xenos en Ikea. Het antwoord op de vraag ‘Hoe afval scheiden?’ is dus eigenlijk gemakkelijk: door de mogelijkheden van je eigen gemeente te gebruiken en zelf verschillende prullenbakken te hebben in huis voor de verschillende soorten afval.

Tip: Gebruik de handige app Afvalwijzer, dan weet je altijd precies welke container je bij de weg moet zetten!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com