(advertentie)

Je huis koel houden zonder airco

Je huis koel houden door luiken voor de ramen

Wordt het de komende dagen heel erg warm en heb je geen zin om een airco aan te schaffen? Heb je tips gelezen over je huis in de schaduw bouwen en grote bomen voor je huis zetten, daar heb je natuurlijk niks aan als er morgen al een hittegolf komt. Isoleren is nu ook een beetje kortdag. Er zijn goede manieren om je huis te koelen, zonder dat het je heel veel moeite kost. In dit artikel lees je tips hoe je je huis kan koelen zonder airco. Goedkoop en duurzaam dus!

Je huis koelen zonder airco

 • Ramen open en dicht.
  Je huis koelen, begint ’s nachts. Slaap met de ramen wijd open. Zorg dat er dan veel relatief koude lucht binnen komt. Wanneer je merkt dat er warme lucht binnenkomt, doe dan meteen de ramen weer dicht. Dan warmt het huis niet op door warme temperaturen van buiten. Als het buiten warm begint te worden, laat dan de jaloezieën of rolluiken zakken. Doe de gordijnen of luiken dicht, zodat er geen warmte van buiten binnenkomt. Als de zon onder is, kan je de ramen, gordijnen en luiken weer open doen. Dan krijg je de koelere lucht weer in huis.
 • Zet water op je platte dak.
  Heeft je woning een plat dak? Zorg dat dit platte dak koel blijft door het nat te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een sproeier of door ’s morgens een laagje water erop te leggen. Het water zal nooit zo veel opwarmen als dat het dak doet. Dit voorkomt heel veel warmte. Zo kan je je huis koel houden zonder airco.
 • Jezelf koel houden door middel van ijsVermijd apparatuur die warmte opwekken.
  Veel apparaten in huis, wekken warmte op. Denk aan de stofzuiger, droger, strijkbout en het fornuis. Ook de TV en gloeilampen zorgen voor veel onnodige warmte in huis. Zorg dat je deze apparaten zo min mogelijk gebruikt op zo’n warme dag. Doe een handwas, of probeer het wassen uit te stellen tot morgen. Zet de vaatwasser ’s avonds aan als de zon onder is. Kook buiten. Op deze manier haal je geen onnodige warmte binnen, dit scheelt met je huis koel houden.
 • Doe zelf vooral rustig aan en houd jezelf koel door voldoende te drinken.
  Kleed je zomers en ga zo nodig kort onder een koude douche. Ook je eten kan je verkoelen. Eet voldoende koude ijsjes en munt. Een andere manier om jezelf koel te houden is door plakjes komkommer op je voorhoofd te leggen. Het vocht uit deze groente trekt in je huid en is lekker fris. Als je jezelf rustig houdt, kan je de warmte in huis beter aan.
 • Zoek de schaduw.
  Is het binnen niet koel te krijgen? Zoek dan buiten de schaduw op. Ga onder een boom in het park zitten, zoek de verkoelde winkels op, bezoek vrienden met een tuin.

Hebben deze tips niet genoeg geholpen om je huis koel te houden zonder airco? Misschien is het dan een idee om toch snel een krachtige ventilator, airco of aircooler aan te schaffen. Zet de ventilator op een plek waar hij de warme lucht naar buiten kan blazen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com