(advertentie)

Muizen in huis

Huismuis

Liggen er aangevreten etensresten in je keukenkastjes? Zie je kleine tandjes in je kabels? Dan heb je waarschijnlijk muizen in huis. De muis die je in huis tegenkomt is meestal de huismuis. Veel mensen vinden dit naar en schrikken hier van. In principe is dit niet nodig, een muis doet geen kwaad en is banger voor jou dan dat jij voor de muis hoeft te zijn. Muizen leven meestal op een afgelegen warm plekje, bijvoorbeeld tussen het plafond, op zolder of in een kruipruimte. ’s Avonds gaan de muizen op zoek naar voedsel. In dit artikel staan tips om muizen in huis te voorkomen en tips voor het vangen van muizen.

Voorkom muizen in huis

Muizen komen niet zomaar in je huis. Er zijn verschillende manieren om muizen in huis te voorkomen. Hieronder de belangrijkste tips zodat je niet op muizenjacht hoeft.

 • Houd je huis goed schoon en opgeruimd. Muizen hebben maar weinig voedsel per dag nodig, dus kleine restjes zijn voor hen al voldoende. Haal het bakvet van je fornuis, laat geen etensresten en open verpakkingen slingeren en zorg dat er nergens broodkruimels liggen. Ruim afval meteen op in gesloten afvalemmers, dit voorkomt muizen in huis.
 • Muizen eten door kartonnen verpakkingen heen, dus houd je voorraad in gesloten potten, glazen of blikken.
 • Dicht grote gaten (groter dan een potlood). Bijvoorbeeld met staalwol, fijn gaas of aluminiumfolie. Hier kunnen muizen niet doorheen dus zo komen er geen muizen in huis.
 • Plaats onder deuren een deurborstel, zodat muizen er niet onderdoor kunnen glippen.
 • Muizen kunnen goed klimmen. Check je dak op gaten of scheve dakpannen. Dit zijn perfecte ingangen voor muizen om je huis binnen te komen. Zorg dat er geen gaten in je dak zitten, dicht deze gaten met fijn gaas.
 • De geur of aanwezigheid van een kat in huis. Katten zijn jagers en willen muizen vangen. Een kat in huis, verkleint de kans op muizen in huis.
 • Laat geen voer van huisdieren slingeren. Dit voedsel vinden muizen ook heerlijk.

Muizen vangen. Levend of dood?

MuizenkooiHeb je last van muizen in huis? Wil je muizen vangen? Hieronder tips om muizen te vangen of verjagen. Je kunt op verschillende manieren muizen vangen, zodat de muis blijft leven of niet. Het lijkt het diervriendelijkst om de muis in leven te laten. Maar is dat echt zo? Hoelang zal die muis in je val zitten? Stikt hij daar? Overlijdt hij daar van de stress? Waar laat je de muis vrij? Allerlei vragen die opkomen als je kiest voor een muizenval waarbij de muis in leven blijft. Het is goed om hier over na te denken bij het kiezen van jouw methode van muizen vangen. In dit artikel komen opties voor beide methodes aan bod.

Muizenvallen waarbij de muis blijft leven

 • Muizen vangen met een emmer
  Gebruik een emmer met een steile binnenkant van minstens 35 cm. Zet de emmer met de bodem op de grond en leg op de bodem wat pindakaas. Zet tegen de emmer een plank waar de muis tegenop kan lopen. Als de muis de pindakaas ruikt, loopt hij via de plank de emmer in en er waarschijnlijk niet meer uit kunnen komen aangezien een huismuis maximaal 30 cm hoog kan springen.
 • Muizenkooi
  Er zijn verschillende vallen die je neer kunt zetten waar de muis in moet lopen. In de meeste gevallen leg je een stukje eten in de kooi. Als de muis naar binnenloopt val er een deurtje of sluisje dicht en de muis zit levend gevangen.
 • Muizen verjagen met geluid
  Er bestaan apparaten die door middel van hoge tonen (niet hoorbaar voor mensen) muizen en ratten verjagen. Als je dit apparaat in je huis zet, heb je geen muizen in huis.
 • Geur of aanwezigheid van een kat.
  De meeste katten zijn jagers en jagen graag op muizen. De geur of zelfs aanwezigheid van een kat, schrikt muizen af. Let er wel op dat niet alle huiskatten jagers zijn.

Muizenvallen waarbij de muis niet blijft leven

 • MuizenvalDe ‘gewone’ muizenval
  Deze muizenval is een plankje met een beugel. Op het plankje leg je een stukje eten, bijvoorbeeld een blokje kaas of een likje pindakaas. Als de muis het eten pakt, valt de klem op zijn neus.
 • Muizengif en muizenkorrels
  Je kan muizen vangen met muizengif en muizenkorrels. In zowel muizengif als muizenkorrels zit het stofje anticoagulantia. Deze stof verdunt het bloed van de muis en de muis zal sterven aan inwendige bloedingen. Het gif is pas na enkele dagen dodelijk, dus de dode muis kan overal in huis liggen.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com