(advertentie)

Wasmachine stinkt naar riool

stinkende wasmachine

Een stinkende wasmachine is een bron van ergernissen. Je huis stinkt naar riool, je kleding ruikt muf en er kunnen zelfs vlekken op zitten. Dat komt door vetluis. Gelukkig is dit makkelijk aan te pakken.

 • Draai af en toe een kookwas.
 • Maak het zeepbakje en de rubberen ring schoon.
 • Draai een wasbeurt zonder was, met natuurazijn of soda.

Meer weten over hoe vetluis ontstaat, hoe je dit kunt voorkomen en op kunt lossen? Lees dan snel verder!

Wasmachine stinkt

Oorzaken van een stinkende wasmachine

Een wasmachine gaat stinken door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie en leeft in een vochtige, warme omgeving. Hierdoor krijg je een zure vieze geur in huis, de stinkende wasmachine. Ook kunnen hierdoor bruine of grijze vlekken op je net gewassen wasgoed komen. Hierdoor ontstaat vetluis:

 • Teveel wasmiddel.

Als je teveel wasmiddel gebruikt moet de wasmachine extra hard werken om al het zeep weg te spoelen. De zeepresten die dan overblijven in de wasmachine gaan zich ophopen. Hierdoor ontstaat er vetluis.

 • Lage temperaturen

Met de wasmiddelen van nu kun je al wassen op 30/40 graden. Goed voor het milieu en voor je kleding. Maar vetluis houdt van die lage temperaturen. Hierdoor wordt het wasmiddel namelijk niet volledig weggespoeld.

 • Te weinig wasmiddel

Je wasmachine kan ook niet fris ruiken als je te weinig wasmiddel gebruikt. Kijk daarom altijd wat de aanbevolen dosering is. Die informatie staat op de verpakking van het wasmiddel.

Wasgoed stinkt

Oplossingen voor een wasmachine die stinkt

Stinkt je wasmachine en ruikt je was niet fris? Dit kun je vrij makkelijk oplossen. Wij hebben een aantal tips waarmee je de stank tegen kan gaan en kunt voorkomen. Zo blijft jouw wasgoed altijd heerlijk fris ruiken.

 • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Dit staat op de verpakking van het wasmiddel. Gebruik niet teveel, en niet te weinig.
 • Koop vloeibaar wasmiddel. De poedervorm lost minder goed op waardoor er sneller zeepresten achterblijven.
 • Maak het zeepbakje en de rubberen ring in de wasmachine regelmatig schoon. Spoel dit af onder de kraan of neem het af met een doekje.
 • Laat na het wassen de deur en het zeepbakje van de wasmachine openstaan. Zo kan het goed opdrogen.
 • Draai af en toe een hete was, op 60 of 90 graden. Doe dit wanneer je het beddengoed of handdoeken wilt wassen.
 • Giet de helft van een fles natuurazijn of een kopje soda in de wastrommel. Draai een was op 90 graden zonder wasgoed.

Wasmachine monteur

Tips

Heb jij een hardnekkig probleem waar je niet vanaf lijkt te komen? Geen nood, wij hebben nog een aantal tips voor je.

Wasmachine blijft stinken

Blijft je wasmachine stinken na het reinigen? Controleer dan het filter. Deze zit meestal rechtsonder de wasmachine. Zet er een bakje onder als je deze opent, er zal water uitlopen. Haal het filter eruit en spoel het schoon onder een warme kraan. Je kunt ook nog een speciale wasmachinereiniger gebruiken. Deze koop je bij Bol.com.

Wasmachine stinkt naar riool

Als het naar riool ruikt als je net hebt gewassen dan heb je een probleem met de afvoerbuis. De afvoerbuis van je wasmachine zit tussen de wasmachine en de rioolbuis. Als de wasmachine het water wegpompt dan duwt dit water de lucht in de afvoerbuis weg. Die rioollucht wordt dan door een sifon naar buiten geperst.

Wasmachine afvoer stinkt

Dit los je makkelijk op door de kraan aan te zetten. Hierdoor vult het sifon zich en verdwijnt de rioollucht naar de rioolbuis. Als dit niet helpt dan werkt de ontluchting niet goed. Dit weet je zeker als je geborrel hoort uit de wasbak tijdens het afpompen. Dan moet je een ontluchter in het riool laten plaatsen.

Kleding stinkt na het wassen

Als je was stinkend uit de wasmachine komt dan heb je last van vetluis. Hier kom je vanaf door het zeepbakje en de rubberen ring schoon te maken. Daarna draai je een was op 90 graden, zonder wasgoed maar met natuurazijn of soda.

Nieuwe wasmachine stinkt

Nieuwe wasmachines hebben altijd een vreemd geurtje als je deze uit de verpakking haalt. De stank moet na een aantal wasbeurten vanzelf verdwijnen. Versnel dit proces door te wassen op 90 graden. Lost dit het probleem niet op? Koop dan waspods/tabs die je op de kleding in de trommel legt.

Wasmachine stinkt naar verbrand rubber

Dit kan een aantal oorzaken hebben. De aandrijfriem kan versleten zijn, de motor kan oververhit zijn of de koppeling is versleten. Is je wasmachine nog vrij nieuw dan kan je dit het beste repareren. Is je wasmachine al wat ouder dan kan je beter een nieuwe kopen.

Wasmachine stinkt na kookwas

Loop eerst alle stappen lang. Maak het zeepbakje, rubberen ring en filter schoon. Draai daarna een lang wasprogramma op 90 graden met oude handdoeken. Gooi er een flinke schep soda bij. Eventueel kan je ook nog een vaatwastablet in de trommel leggen.

Wasmachine stinkt naar schimmel

Als je het wasgoed te lang in de trommel laat liggen komt er schimmel. Daardoor stinkt de wasmachine. Dit kun je oplossen door een was te draaien zonder wasgoed. Doe dit op de heetste stand en gooi er een scheutje natuurazijn bij. Hierna draai je weer een wasbeurt zonder wasgoed, maar met een vaatwasblokje.

Wasmachine ruikt naar olie

Probeer dit eerst op te lossen door een wasbeurt te draaien zonder wasgoed. Gooi er een flinke schep soda in en stel een lang kookwasprogramma in. In het zeepbakje doe je een lepel soda. Hierna moet het opgelost zijn. Als dit het probleem niet oplost kan het een versleten lager zijn. Hierdoor komt er smeervet in de trommel. Schakel dan professionele hulp in.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com