(advertentie)

Duurzame kinderkamer

Kinderkamer accessoires

Ouders vinden het meestal belangrijk dat de kinderkamer een veilige plek is waar je kind rustig kan spelen en slapen. Daarnaast moet de kinderkamer vaak ook een gezond klimaat hebben, zodat je kind er geen verhoogd risico heeft op ziektes en dergelijke. Je kunt zelf bepalen hoe je een duurzame kinderkamer inricht, van duurzame meubelen tot duurzaam speelgoed, van duurzame gordijnen tot duurzame vloeren en muren. In dit artikel leest u een aantal tips die kunnen helpen bij het inrichten van een duurzame kinderkamer.

Duurzame meubelen

Kinderkamer inrichtenBij de aanschaf van meubelen voor de duurzame kinderkamer is het belangrijk om hier kritisch op te zijn. Kinderen groeien snel en je moet vaak al snel weer een nieuw bed kopen, het is dus verleidelijk om goedkope producten aan te schaffen. Helaas zijn dit vaak massaproducten en hier zijn meestal allerlei processen aan vooraf gegaan die niet altijd even duurzaam zijn. Daarnaast zijn ze vaak ook over een grote afstand vervoerd, wat weer voor veel uitlaatgassen zorgt.

Een tip om duurzame meubelen voor de kinderkamer aan te schaffen is om deze tweedehands te kopen of te lenen van familie of vrienden. Aan nieuwe meubeltjes zit ook altijd een ‘nieuwe’ geur, dit is afkomstig van lijm, verf of transport, bij tweedehands meubels zijn deze geuren meestal al vervlogen en dus ook niet meer schadelijk voor je kind. Daarnaast geef je meubels die niet meer worden gebruikt een ’tweede leven’.

Duurzame kinderkamer inrichten

Ook als het gaat om de gordijnen, muren en vloeren kun je duurzaamheid toepassen. Tegenwoordig worden veel katoenen producten gemaakt van duurzaam katoen. Zo ook gordijnen en natuurlijk beddengoed. Je betaalt hier echter wel iets meer voor, dus het is wel een afweging die je moet maken. Verder natuurlijk de muren van de duurzame kinderkamer, je kunt de muren behangen of verven. Als je kiest voor verf, is het aan te raden om eco-verf te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het ruikt ook nog eens niet zo sterk. Kies je voor behang, dan zijn er ook allerlei mogelijkheden voor verantwoord behang.

Kinderkamer kleurenEn dan natuurlijk de vloer. Het is fijn als de vloer waarop je kinderen spelen lekker zacht en warm is, maar toch heeft tapijt niet direct een voorkeur. Je kunt dit minder goed reinigen en daarnaast zitten er vaak veel giftige stoffen in, ook is het een plek waar veel bacteriën kunnen zitten. Wil je toch graag een zachte vloer, dan kun je het beste kiezen voor wol. Dit bevat geen giftige stoffen en het is makkelijk schoon te houden. Kies voor het lijmen van de vloer voor een lijm zonder formaldehyde. Toch gaat onze voorkeur uit gaat naar een harde vloer, aangezien dit makkelijk is schoon te houden en er dus minder bacteriën zullen komen.

Duurzaam speelgoed

Tot slot kun je voor je kind ook duurzaam speelgoed aanschaffen. Vooral kleine kinderen stoppen speelgoed vaak in hun mond en het is daarom belangrijk dat het speelgoed waar ze mee spelen geen giftige stoffen bevatten. Vaak is houten speelgoed een goede oplossing, maar het is wel belangrijk dat het goed is afgewerkt. Een andere manier van duurzaam speelgoed is speelgoed kopen dat al gebruikt is. Veel tweedehandswinkels verkopen speelgoed, maar vraag ook eens rond in je omgeving. Vaak zijn er wel mensen waarvan de kinderen te oud zijn voor het speelgoed en dat kun je dan misschien over kopen.

Als je een duurzame kinderkamer wilt, kun je dus kiezen voor ecologische producten die op een verantwoorde en veilige manier zijn gemaakt, maar je kunt ook kiezen voor veel tweedehandsspullen. Geheel afhankelijk van wat je zelf wilt en wat je budget is, kun je hier keuzes in maken.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com