(advertentie)

Een kindveilige keuken

Kindveilige keuken

Kinderen zijn van nature erg nieuwsgierig en willen je graag helpen. Gezellig samen koekjes bakken. Samen de aardappels schillen. Erg leuk natuurlijk, maar in een keuken is dat niet altijd even handig. In de keuken zijn veel gevaarlijke dingen voor kinderen zoals de oven, het fornuis en scherpe messen. Als er kinderen in de keuken lopen, wil je dat er niks kan gebeuren. Hoe zorg je voor een kindveilige keuken? Wat verkleint de kans op ongelukken van kinderen in de keuken?

Kindveilige keukenkastjes

Voor een kindveilige keuken zijn schoonmaakmiddelen het belangrijkste. Veel mensen bewaren hun schoonmaakmiddelen in de keuken, dit kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Zorg dat de kastjes waar de schoonmaakmiddelen en medicijnen in staan, niet bereikbaar zijn voor kinderen. Plaats de middelen bijvoorbeeld hoog waar de kinderen niet bij kunnen of in een kastje die op slot kan. Er zijn speciale veiligheidshaakjes die je op de keukenkastjes kunt zetten. Kinderen kunnen deze haakjes niet openmaken, jij uiteraard wel. Dit zorgt voor meer veiligheid bij kinderen in de keuken.

Voorzorg kindveilige keuken

SchoonmaakmiddelenNaast de kindveilige keukenkastjes zijn er nog meer voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om een kindveilige keuken te creëren. Zorg dat er geen gevaarlijke apparaten in het bereik van de kinderen staan. Plaats de frituurpan het liefst niet in de keuken en anders zo ver mogelijk achter op het aanrecht. Maak de snoeren van apparaten waar mogelijk korter zodat kinderen in de keuken er niet aan kunnen trekken. Berg scherpe messen, gevaarlijk keukengerei, breekbaar servies goed op. Bij voorkeur in een keukenkastje met veiligheidshaakje. Dit voorkomt dat kinderen in de keuken iets kapot maken of met breekbare spullen gaan spelen. Heb je een vaatwasser? Pas dan op. De hete stoom die uit de vaatwasser komt, kan brandwonden veroorzaken. Laat de vaat eerst afkoelen voordat kinderen het aanraken. Kijk ook uit met kokend water. Er zijn thermostaatkranen met kinderbeveiliging, speciaal voor in een kindveilige keuken!

Kindveilige keuken tijdens het koken

Als er kinderen in de keuken lopen tijdens het koken, zorgt dat voor de nodige gevaren. Het is natuurlijk erg gezellig en leerzaam dat ze je willen helpen, maar het is ook riskant. Denk tijdens het koken aan de volgende dingen:

  • Berg scherpe messen, vorken en ander kookgerei direct op na gebruik. Zo gaan de kinderen er geen rare dingen mee doen.
  • Kook met de stelen van de pannen richting muur of zijkant, niet richting de handen van de kinderen.
  • Heb je maar één of twee pitten nodig? Gebruik dan de achterste pitten. Daar kunnen kinderen niet bij.
  • Met een fornuisrekje voorkom je dat de pannen van het fornuis kunnen vallen. Dit bevordert je kindveilige keuken.
  • Zorg dat er geen opstapplekken voor de kinderen in de keuken zijn. Geen stoelen, lage krukjes of trapjes waarmee de kinderen het fornuis op kunnen klimmen.
  • Let op de oven. Zorg dat de kinderen in de keuken niet bij de hete oven in de buurt komen.
  • Een inductiekookplaat is het veiligst koken met kinderen in de keuken. Je hebt tegenwoordig kookplaten die een panherkenning hebben en dus alleen maar heet worden als er een pan opstaat. Ideaal voor in je kindveilige keuken!

Op zoek naar een nieuwe keuken?

Vraag gratis een keukenmagazine aan:

Of plan een afspraak in met:

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com