(advertentie)

Houten snijplank schoonmaken en onderhouden

Houten snijplank schoonmaken en onderhouden

Mooie, houten snijplanken zijn de laatste tijd erg populair. Een mooie eyecatcher in iedere keuken en een stuk beter voor je goede messen dan een harde snijplank van plastic. Ook bamboe snijplanken zijn steeds populairder. Deze zijn wat harder en krijgen minder snel groeven dan snijplanken van hout. Hoe kan je deze snijplanken onderhouden? Zijn er tips over een houten snijplank schoonmaken? Hoe zorg je ervoor dat je nog lang kan genieten van jouw bamboe snijplank? In dit artikel vind je tips over het onderhoud van snijplanken: hout en bamboe.

Houten snijplank schoonmaken

Houten snijplank schoonmakenHeb je een mooie houten snijplank? Dan wil je die graag lang en goed gebruiken. Dit kan, maar dan moet je hem wel goed schoonmaken en onderhouden. Gelukkig is dit niet moeilijk. Belangrijk bij een houten snijplank onderhouden is hem na gebruik direct schoonmaken. Een houten snijplank schoonmaken doe je simpelweg door hem even af te spoelen onder de kraan. Eventueel veeg je hem met een afwasborstel nog even schoon. Gebruik niet te veel water om de plank af te spoelen. Laat hem bijvoorbeeld niet weken, dit is niet goed voor de snijplank van hout. Zet de plank staand te drogen, met de nerven verticaal. Zo voorkom je dat de houten plank krom trekt.

Bamboe snijplank schoonmaken

Een bamboe snijplank is makkelijk te onderhouden. Het is belangrijk dat je iedere keer na gebruik de plank even afspoelt. Dit hoeft niet grondig, alleen een beetje water en een afwasborstel is voldoende. Zet je bamboe snijplank rechtop te drogen en zet hem droog weer in de kast. Door de snijplank rechtop te laten drogen, verklein je de kans op kromtrekken. Zie je dat de snijplank van bamboe uitdroogt? Smeer hem dan in met wat olie. Net zolang tot hij geen olie meer opneemt, dan heeft de plank genoeg olie gehad.

Onderhouden met olie

Snijplank olie onderhoudHet is goed om de houten snijplank af en toe in te smeren met olie. Zie je dat de plank wat droog wordt, dan is het tijd om de olie erbij te pakken. Smeer een aantal keer olie op de snijplank zodat de olie goed in de plank kan trekken. De olie wordt op deze manier een beschermlaag voor de bamboe of houten plank. Smeer net zolang olie tot de olie niet meer intrekt. Dan heeft de plank voldoende opgenomen en kan hij er weer goed gebruikt worden.

Tip: Als je het helemaal goed wilt doen, smeer je de plank eerst in met witte azijn of citroensap. Hier bovenop doe je zout en met een schone theedoek wrijf je het mengsel over de plank. Spoel de snijplank grondig af en begin daarna met de olie.

Welke olie gebruiken voor onderhoud

Gebruik een olie zonder geur en kleur bijvoorbeeld amandelolie of druivenpitolie. Op deze manier heb je na het oliën geen effecten van de olie in je maaltijden. Gebruik geen olijfolie. Dit gaat ontzettend plakken en  blijf je nog lang proeven in het gesneden eten.

Vaatwasser

Kan een houten snijplank in de vaatwasser? Het antwoord hierop is direct nee! Een vaatwasser wordt erg warm en gebruikt te veel water voor een snijplank. Daarbij komt dat een vaatwastablet allerlei schoonmaakstoffen bevat die niet goed zijn voor de plank. Zowel een snijplank van hout als een snijplank van bamboe mogen beiden niet in de vaatwasser!

Op zoek naar een nieuwe keuken?

Vraag gratis een keukenmagazine aan:

Of plan een afspraak in met:

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com