(advertentie)

Alles wat je moet weten over lichtkleuren

gekleurde verlichting

Licht komt in allerlei verschillende kleuren. In hippe bars worden bijvoorbeeld kleuraccenten gelegd met blauwe, oranje of rode verlichting. Er zijn duizend-en-een tinten om uit te kiezen. Dat geldt ook voor wit licht. Wit licht komt in diverse gradaties, van koel wit tot warm wit.

Hoe je deze lichtkleuren in een kamer toepast, bepaalt in grote mate de sfeer van de ruimte. Hieronder leer je alles over de correcte implementatie van lichtkleuren.

Kelvinlichtkleuren

De kleur van licht wordt aangeduid in Kelvin. Hoe lager de Kelvin-waarde, hoe roder het licht. Des te hoger de Kelvin-waarde, des te blauwer het licht.

Klinkt dit ingewikkeld? Vergelijk het dan met een bunzenbrander. Wanneer de vlam weinig zuurstof krijgt, heeft hij een rood-oranje kleur. Door zuurstof toe te voegen, stijgt de temperatuur van de vlam. Hierdoor verandert de kleur van rood naar blauw. De categorisatie van lichtkleuren gebeurt op dezelfde manier.

Warm wit licht

Warm wit licht heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 2500K. Dit licht heeft een oranje kleur, wat voor een gezellige sfeer zorgt. Daarom is warm wit licht perfect geschikt voor ruimtes waar gezelligheid en huiselijkheid centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of een slaapkamer.

Koud wit licht

Licht met een hogere kleurtemperatuur (3500K à 4500K) krijgt een wit-blauwe uitstraling. Dit noemen we koud wit licht. Deze lichtkleur wordt voornamelijk gebruikt in ruimtes waar er gewerkt wordt, bijvoorbeeld een kantoor. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat koel wit licht de concentratie verhoogt.

Ook thuis heeft koud wit licht een plaats. In een thuiskantoor bijvoorbeeld. Of de werkbank van een garage waar je regelmatig aan oude elektronica sleutelt.

Gekleurd licht

Tenslotte is er nog gekleurd licht. In dit geval spreken we over blauwe, rode, paarse, groene (enzovoort) verlichting.

Volgens interieurarchitect Filip Deslee wordt gekleurde verlichting niet in een interieur gebruikt. Dat komt omdat kleuren elkaar beïnvloeden. Plaats een mooie wijnrode fauteuil onder groen licht en hij krijgt een onaangename bruine kleur. Dit is iets wat mensen vaak vergeten.

Een plaats waar gekleurd licht wel past, is de badkamer. Een bad nemen onder een zachte rode gloed kan erg rustgevend zijn. Wist je trouwens dat elke lichtkleur een ander effect heeft op het lichaam? Volgens de chromotherapie zorgt rood licht voor meer energie, stimuleert oranje de creativiteit, helpt blauw licht bij migraine en helpt geel bij een moeilijke spijsvertering.

gekleurde verlichting
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com