(advertentie)

Alles over laminaat

Laminaat is steeds populairder als vloer in huizen. Het is onderhoudsarm, duurzaam en eenvoudig om zelf te leggen. Met de verschillende soorten laminaat kan je bovendien een heel persoonlijke uitstraling geven aan het interieur van je huis.

Wat is laminaat?

Laminaat bestaat uit meerdere lagen die door het laminatieproces zijn samengesmolten. De bovenste laag (ofwel toplaag) is slijtvast en transparant. Daaronder zit een laag bedrukt papier, dat zorgt voor de kleur en het uiterlijk van de vloer.

De kern van de vloer bestaat uit houtvezelplaat en de onderste laag van de vloer is meestal gemaakt van geperste fijne houtvezels en kunsthars.

Handig om te weten

Het prettige aan laminaat is de aantrekkelijke prijs, terwijl de vloer een mooie uitstraling heeft. Laminaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren, waarbij de vloeren het uiterlijk kunnen hebben van natuursteen of juist een houten vloer.

Laminaat voor thuisgebruik wordt onderverdeeld in drie verschillende gebruiksklassen:

  • AC klasse 21 voor licht gebruik
  • AC klasse 22 voor normaal gebruik
  • AC klasse 23 voor intensief gebruik

Deze gebruiksklassen hebben betrekking op de slijtvastheid, vlekbestendigheid, de slijtage veroorzaakt door meubelen, stootvastheid en de zwelling van de laminaatvloer als deze wordt blootgesteld aan water.

Sommige ruimtes in je huis worden zeer intensief gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de gang of de woonkamer. Daar zou een laminaatvloer voor intensief gebruik bij passen. In de slaapkamer zou laminaat voor licht gebruik een optie kunnen zijn.

De voordelen van laminaat

Laminaatvloeren blijven gemakkelijk stofvrij en vergt niet veel onderhoud. Dit komt door het gladde oppervlak en de gesloten oppervlaktestructuur, waarin stof en vuil niet blijven zitten. Dit is ook zeer prettig voor mensen met een allergie.

laminaat leggenLaminaat is eenvoudig zelf te leggen, en kan bij een verhuizing weer verwijderd worden om hem mee te nemen naar de nieuwe woning. Dit maakt een laminaatvloer extra duurzaam! Door de ruime keuze in de structuur van de vloer kan je de laminaatvloer perfect laten aansluiten op jouw woning.

Zelf laminaat leggen

Laminaatvloeren zijn eenvoudig zelf te leggen en vraagt daarna weinig onderhoud. Het is gebruikelijk om onder het laminaat een ondervloer te plaatsen. Deze zorgt voor geluidsdemping en isolatie. Op verschillende websites kun je vaak handige instructies vinden, zodat het leggen van de vloer gegarandeerd een succes wordt en vlot verloopt.

Veel plezier met het vinden van je ideale vloer!

Vloeren woning