(advertentie)

Onderhoud van een laminaatvloer

Laminaat onderhoud

De belangrijkste redenen dat mensen kiezen voor een laminaatvloer is omdat deze er sfeervol uitziet en eenvoudig in onderhoud is. Laminaat is een meerlaagse kunststof vloer, samengesmolten door middel van een laminatieproces. Het laminaat wordt gecombineerd met een fotoprint van hout of steen en voorzien van een beschermende toplaag. De binnenste kern is meestal een samenstelling uit hars en een vezelplaat, ook wel MDF.

Naast het eenvoudige onderhoud en een sfeervolle uitstraling, zijn de kosten ook een groot voordeel. Een laminaatvloer is namelijk eenvoudig zelf te leggen. Er wordt gebruikgemaakt van een kliksysteem waarmee de planken van de vloeren makkelijk aan elkaar te leggen en te bevestigen zijn. Dan is er natuurlijk ook nog de prettige eigenschap dat laminaat zeer kleurvast is. Er zijn verschillende soorten en kleuren laminaatvloeren. Doordat de vloer kleurvast is, wordt de door jouw gekozen kleur behouden en blijft het goed passen bij het interieur van de kamer.

Het juiste onderhoud

Een belangrijke beweegreden voor de aanschaf van een laminaatvloer is zoals benoemd het eenvoudige onderhoud. Dat klopt grotendeels, maar vergis je er niet in dat zelfs bij de hoogste klasse laminaat er kleine krasjes kunnen ontstaan. Iedereen heeft weleens een steentje of wat korrels zand onder z’n schoen zitten. Het is daarom belangrijk om dagelijks het stof en vuil weg te halen met een stofdoek (of wisser) of stofzuiger. Helaas kunnen bij een laminaatvloer dit soort beschadigingen kunnen niet tot nauwelijks hersteld worden.

 Voorkomen van beschadigingen

We hebben daarom wat tips om beschadigingen tot een minimum te beperken.

  • Zorg voor goede matten bij alle buitendeuren
  • Plak viltjes onder stoelen en tafels, zodat je geen krassen krijgt bij het schuiven
  • Zet vazen en bloempotten nooit direct op de laminaatvloer maar maak gebruik van speciale onderborden.
  • Zorg voor de juiste, zachte wielen onder stoelen of maak gebruik van meubelschotels zoals onder een piano of antieke kast.
  • Maak gebruik van een goede klimaatbeheersing. Ook een laminaatvloer kan werken door een te lage of hoge luchtvochtigheid. Je kunt dit altijd checken met een speciale hygrometer. Bij een te hoge of te lage vochtigheid kun je gebruikmaken van een luchtbevochteraar of een luchtontvochter.

Schoonmaken van een laminaatvloer

Een laminaatvloer kun je eenvoudig (licht)vochtig afnemen. Gebruik hiervoor een geschikte dweil zoals een duo-dweil en geen lange draden mop. De dweil mag nooit te nat zijn, dus wring deze goed uit. Verder is een goed reinigingsmiddel cruciaal. Gebruik nooit een schoonmaakmiddel dat een laagje achterlaat zoals een allesreiniger. Hierdoor wordt je vloer vlekkerig en kunnen de naden gaan opbollen. En uiteraard ook geen agressieve middelen als bleekwater of azijn. Het best kun je laminaatvloer reinigen met een speciale laminaatreiniger of met een zachte (groene) zeep.

Vloeren woning