(advertentie)

Zelf een boomstam bijzettafel maken

Boomstam bijzettafel zelf maken

Zin om zelf eens de handen uit de mouwen te steken? Maak dan een eens een bijzettafel van een boomstam! Superleuk en zo gedaan. Je hebt alleen maar een schijf van een boomstam nodig en poten. In dit artikel vind je het boodschappenlijstje, handige tips en een stappenplan. Succes!

Wat heb je nodig om zelf een bijzettafel te maken van een boomstam?

Het fijne aan het maken van een boomstam bijzettafel is dat je helemaal niet veel nodig hebt. De boomstam, de poten en een paar spullen om het in elkaar te flansen. Die spullen kun je bij een bouwmarkt kopen of misschien heb je het nog in de schuur liggen!

 • Boomschijf
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • Poten (staal/haarspeld/wieltjes)
 • Schroeven
 • Schroevendraaier
 • Boor

Tips

Uit eigen ervaring heb ik een paar tips die ik graag met jullie deel:

 • Controleer de boomstam op houtworm

Zie je gaatjes in de boomstam? Leg de boomstam dan even apart en kijk na een week of er gaten bij zijn gekomen. Voordat je het weet zit er namelijk houtworm in de boomstam en krioelt het in huis van de insecten!

 • Schuurmachine

Ken je iemand met een schuurmachine? Vraag dan of je die kunt lenen. Dat scheelt je namelijk heel veel tijd. Schuren met de hand is zwaar en je bent zo 3 uur verder. Met een schuurmachine ben je in minder dan een uur klaar!

 • Lak

Maak jouw boomstam bijzettafel helemaal af met een houtlak. Dat ziet er netjes en verzorgd uit. Ook kan je de tafel daarna veel beter schoonhouden. Wij hebben dit niet gedaan (zie foto) en zouden dit een volgende keer wel doen.

Stappenplan – Maak je eigen boomstam bijzettafel!

Heb je al bedacht waar je gaat klussen? Nog een tip is om dit buiten te doen of in een omgeving die vies mag worden. Hetzelfde geldt voor je kleding, die wordt in ieder geval erg stoffig door het schuren.

 1. Schuur de boomstamschijf. Begin met grof schuurpapier en eindig met fijn schuurpapier.
 2. Lak (eventueel) de boomstamschijf met een speciale lak voor hout. Laat dit een dag drogen voordat je de poten monteert.
 3. Markeer de plek waar de poten moeten komen.
 4. Boor de gaten voor (niet te diep en dunner als de dikte van de schroeven).
 5. Schroef de schroeven erin met een schroevendraaier.

En klaar ben je! Hoe is jouw boomstam bijzettafel geworden?

Dikte boomstam bijzettafelPoten boomstam bijzettafelBoomstam bijzettafel zelf maken

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com