(advertentie)

Een woning huren? Of ga je toch voor een koopwoning?

Woning

Wanneer je wilt verhuizen of noodgedwongen moet verhuizen is de eerste vraag die je jezelf stelt: ga ik een woning kopen of huren? In sommige situaties heb je geen keuze en zal je wel voor een huurwoning moeten gaan. Bijvoorbeeld als je op korte termijn een woning nodig hebt, of juist voor een korte periode een woning zoekt. Aan het kopen of huren van een woning zitten verschillende voor- en nadelen. In dit artikel worden deze voor- en nadelen verder toegelicht zodat jij straks weer een stukje verder bent in de keuze tussen een huur- of koopwoning.

Een woning kopen

Een woning kopen kent verschillende voordelen. Het feit dat je bij een woning kopen geen geld weg gooit wordt gezien als het grootste voordeel. Je spaart een vermogen op dat van jou blijft. Daarnaast is de woning van jou en kan je dus doen moet de woning wat je zelf wil. Als je wilt uitbouwen is dit allemaal mogelijk. Daar zit echter wel gelijk een nadeel aan verbonden. Deze kosten zijn dan namelijk wel voor jezelf. Een ander groot voordeel is dat bij het kopen van een woning de totale kosten per maand vaak lager uitvallen dan bij het huren van een woning. Voornamelijk in de stad kunnen de prijzen voor huurwoningen hoog uitvallen. Als laatst heb je bij het kopen van een woning meer controle over bepaalde zaken. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welk tv abonnement en welke energieleverancier je neemt.

Zoals in de vorige alinea is genoemd komen er veel kosten kijken bij een eigen huis. Denk maar eens aan een lekkage of nieuwe CV ketel. Dit kunnen ingrijpend hoge kosten zijn. Als je een eigen huis hebt zul je dus altijd een spaarpotje achter de hand moeten hebben om zulke kosten te kunnen vergoeden. Een ander nadeel aan het kopen van een huis is dat je minder flexibel bent. Je kan niet binnen 2 maanden zomaar verhuizen. Je zal je huis moeten verkopen en veel moeten regelen op dat moment. Tevens ben je afhankelijk van de huizenmarkt op dat moment. Als de markt is ingestort kan het zijn dat je verlies draait en je huis voor een te lage prijs moet verkopen.

Een woning huren

Zoals hierboven genoemd, is een nadeel van een koopwoning dat je minder flexibel bent. Bij een huurwoning geldt precies het tegenovergestelde. Vaak dien je een bepaalde periode (6 maanden of 12 maanden) de woning te hebben gehuurd voor je de huur op kan zeggen. Ook zit hier vaak 1 of 2 maanden opzegtermijn op. De kans is dus groot dat je na 1 of 2 maanden ergens anders kan wonen. De huurkosten zijn vaak elke maand hetzelfde. Tevens is het in sommige gevallen mogelijk om huurtoeslag te ontvangen. Aan het ontvangen van huurtoeslag zitten bepaalde eisen. Wanneer de kale huur onder een bepaald bedrag zit heb je recht op huurtoeslag. Daarnaast zijn er ook eisen betreft de woonruimte zelf.

Het grootste nadeel aan een woning huren is dat je geld weggooit en de huurprijzen vaak erg hoog zijn. Daarnaast ben je afhankelijk van de woningeigenaar en kan je zelf geen aanpassingen doen aan de woning.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com