(advertentie)

Je eerste huis kopen? Een uitvoerig stappenplan!

Eerste huis kopen stappenplan

Na lang wikken en wegen ben je er uit. Je gaat je eerste huis kopen. Een grote, maar leuke stap. Wellicht koop je een huis samen met je partner of doe je het alleen. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk? Het kopen van een eerste huis? In dit artikel geven we je een stappenplan voor het kopen van je eerste huis.

Stap 1. Denk na over je eisen en wensen

Het kopen van je eerste huis is erg leuk, maar denk van tevoren goed na over je eisen en wensen. Het gaat om veel geld en je wilt er zeker van zijn dat je straks met veel plezier in je nieuwe woning woont. Wat wil je wel en wat wil je echt niet? Waar ga je wonen? Wil je een appartement of liever een huis? Wil je dicht bij het centrum wonen of bij de oprit van de snelweg? En wat vind je belangrijker? De afstand naar je werk of de afstand naar je familie en vrienden? Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen waar je over na moet denken. Maak daarbij onderscheid tussen eisen en wensen.

Stap 2. Bespreek je mogelijkheden met de bank

Zodra je een beeld hebt van wat je wilt, ga dan niet gelijk huizen en/of appartementen bekijken. Het is beter om eerst te kijken naar wat je mogelijkheden zijn bij de bank. Het eerste adviesgesprek bij de bank is (vaak) gratis. Neem voor dit gesprek een recent salarisstrookje mee en een geldig(e) identiteitskaart of paspoort. Bij dit gesprek berekent de adviseur onder andere de hoogte van je hypotheek. Ook heb je na dit gesprek een idee van hoe hoog voor jou de kosten koper zijn. Met deze informatie kun je bepalen welke appartementen en/of huizen voor jou interessant zijn. Houd er in je achterhoofd wel rekening mee dat de bank altijd haar eigen producten aanprijst. Wil je er zeker van zijn dat je niet te maken hebt met een verkooppraatje? Dan kun je er ook voor kiezen om naar een onafhankelijke hypotheekadviseur te gaan.

Stap 3. Ga rondkijken

Wanneer je ongeveer duidelijk hebt wat je wensen en mogelijkheden zijn, kun je bezichtigingen inplannen en open huizen bezoeken. Dit is het leukste gedeelte van het proces. Het is niet aan te raden om in je eentje naar bezichtigingen te gaan. Twee mensen zien nu eenmaal meer dan één. Wees kritisch bij de bezichtigingen. Kijk goed of het appartement/huis netjes is afgewerkt. Zijn er veel dingen beschadigd? Hoe oud is het appartement/huis en lang staat het eigenlijk al te koop? Moeten er veel dingen vervangen worden? Voldoet deze woning aan mijn wensen? Het is goed om na je bezichtigingen de boel even te laten bezinken. Laat dus niet gelijk merken dat je heel enthousiast bent, mocht dat het geval zijn.

Stap 4. Breng een bod uit

Heb je je droomplek gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Spannend! Het onderhandelen is begonnen. Wanneer jij en de makelaar/verkoper tot een akkoord zijn gekomen, zul je kort daarna met de verkopers om de tafel zitten om de koopovereenkomst te ondertekenen. Voorafgaand aan deze afspraak krijg je van de makelaar veel informatie toegestuurd over het appartement/huis. Deze moet je goed doorlezen. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht. Wanneer je nog vragen hebt over bijvoorbeeld de staat van de woning, dan kun je het dan nog vragen. Zodra je hebt getekend, is de woning van jou. Dit is nog wel onder voorbehoud van financiering.

Stap 5. Regel de financieringEerste huis kopen stappenplan

Wanneer je de koopovereenkomst hebt ondertekend, heb je zes weken de tijd om de financiering te regelen. Dit is een belangrijk onderdeel bij het kopen van je eerste huis. Wanneer je de financiering namelijk niet rond krijgt, moet je een boete betalen van 10% van de prijs van het nieuwe huis! Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het ook zo belangrijk dat je eerst de mogelijkheden met de bank bespreekt (stap 2 van dit stappenplan), voordat je je eerste huis koopt. Denk ook na over of het verstandiger is om een hypotheek te krijgen op basis van twee inkomens of één en kijk daarbij eens of je nog een starterslening kan krijgen.

Documenten

Om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je het beste zo snel mogelijk documenten gaan verzamelen. Denk aan dingen als een geldige identiteitskaart of paspoort en recente salarisstrookjes. De bank vindt het belangrijk dat je zeker bent van inkomen voor de lange termijn. Heb je nog geen vast contract? Dan moet je ook dingen aanleveren als:

  • een werkgeversverklaring (met intentieverklaring). Hierbij spreekt je werkgever de intentie uit om je in vaste dienst nemen. Wanneer je deze niet kunt krijgen, bepaalt de bank de hoogte van de hypotheek op basis van het inkomen dat je de afgelopen drie jaar hebt verdiend.
  • een printscreen van drie salarisstortingen op je bankrekening. Let er op dat je één printscreen maakt waarop ook jouw rekeningnummer en jouw naam staan! Anders is het geen bewijs dat die salarisstortingen daadwerkelijk op jouw rekening zijn bijgeschreven.
  • een verzekeringsbericht van het UWV. Wanneer je ergens werkzaam bent, dan is dit bekend bij het UWV. Op de website van het UWV kun je inloggen met je DigiD. In ‘mijn UWV’ kun je bij ‘persoonlijke gegevens’ je verzekeringsbericht in PDF-vorm downloaden. Hier staat als het goed is ook waar je op dit moment werkzaam bent.

Wanneer je deze dingen tijdig verzamelt, dan kun je, zoals de reclames van de Rabobank dat zo mooi beloven, een hypotheek krijgen binnen een week. Maakt niet uit bij welke bank.

Kosten koper

Wanneer je je eerste huis gaat kopen, dan heb je altijd een klein beetje eigen geld nodig. Dit geld heb je nodig voor de overdrachtsbelasting, notariskosten, Nationale Hypotheek Garantie en eventuele advieskosten en courtage (het bedrag dat je moet betalen aan de makelaar). Bij elkaar is dit ongeveer een paar duizend euro. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, kun je proberen om je appartement/huis voor een hoger bedrag te laten taxeren dan de vraagprijs. Momenteel kun je nog 102% lenen bij de bank. Die 2% zijn voor andere kosten, zoals de kosten koper. Wanneer je een hypotheek kunt krijgen op basis van de taxatiewaarde, dan betekent dat dus de kosten koper voor jou lager zijn! Nu heb je dus minder eigen geld nodig.

Tussenpersoon

Je kunt er in deze fase ook voor kiezen om een tussenpersoon in te schakelen. Dit kost geld, maar wanneer je er zeker van wilt zijn dat alles goed geregeld is, dan is dit voor jou misschien een goede optie. Zij kunnen je adviseren over hypotheekvormen (annuïtair of lineair aflossen) en ze kunnen voor je nagaan welke bank het beste bij jouw situatie past. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de hoogte van de rente, de lengte van de hypotheekofferte en andere voorwaarden. Wanneer je je documenten hebt aangeleverd, regelt de tussenpersoon verder alles met de bank. Behoort een tussenpersoon niet tot je mogelijkheden? Laat dan mensen in je omgeving die hier verstand van hebben over meedenken. 

Stap 6. Rond de koop af bij de notaris

Zodra de financiering rond is, hoef je alleen nog maar langs bij de notaris. Dit gebeurt vaak vlak voor de overdacht. De notaris stelt de hypotheekakte en de transportakte op. Deze krijg je voor je afspraak opgestuurd, zodat je ze goed kunt doorlezen. Hierin kun je lezen of je woning wordt opgeleverd conform afspraken. Tijdens deze afspraak kun je nog vragen stellen aan de notaris. De notaris zal je ook vragen of je een opstalverzekering hebt geregeld. Wanneer alles in orde is, is het tijd om te tekeningen en om de sleutel in ontvangst te nemen. Gefeliciteerd, je hebt nu je eerste huis gekocht! Nu kun je je bezig gaan houden met de inrichting en de verhuizing.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com