(advertentie)

Het bezichtigen van een koophuis

Kopen of huren

Het is een spannend moment als je voor de eerste keer een koophuis gaat bezichtigen. Er hangt veel vanaf en je wilt geen dingen over het hoofd zien. Daarom hebben we hier een aantal tips voor je op een rijtje gezet om in gedachten te houden. Zodat je weet waar je op moet letten bij het bezichtigen van je eerste koophuis, maar ook zodat je van deze ervaring kunt genieten.

Kijk goed naar de omgeving

Minstens net zo belangrijk als het huis zelf is de buurt waarin een huis zich bevindt. Je moet een goed gevoel hebben bij de buurt en bij de mensen die er wonen. Bel bijvoorbeeld eens bij de buren aan om te vragen hoe zij het wonen in de buurt ervaren. Je kunt alles aan een huis veranderen, behalve de ligging. Dit is dus erg belangrijk.

Ga op je gevoel af

Net als bij een eerste date weet je bij een huis vaak ook gelijk of je er een goed gevoel bij hebt of niet. Als je al gelijk een onbehaaglijk of nietszeggend gevoel hebt, dan is het niet jouw droomhuis. Als het juist begint te kriebelen, weet je dat je goed zit. Natuurlijk zijn technische aspecten ook belangrijk, maar dat komt later. Bij de eerste bezichtiging is je eerste indruk het belangrijkst.

Maak een checklist en stel je vragen

Maak van tevoren een checklist van dingen die je wilt bekijken en vragen. Je weet zelf het beste waar je precies naar op zoek bent. Als het huis dingen mist die voor jou van belang zijn, dan weet je al snel genoeg. Let niet alleen op dingen die je graag zou willen, maar ook op mankementen. Kijk goed of er geen scheuren of vochtplekken zitten, let op de afwerking, het eventuele geluidsoverlast. Zo voorkom je een gigantische miskoop. Durf vooral vragen te stellen, daar is de makelaar voor.

Kijk niet boven je budget

Natuurlijk is het fijn om te dromen. Maar bespaar jezelf een grote teleurstelling en ga niet kijken naar een huis dat je niet kunt betalen. Houd ook rekening met een eventuele verbouwing. Een verbouwing kost veel geld en moet binnen het budget passen. Misschien kun je een huis net betalen, maar wil je het graag uitbreiden met een aanbouw. Dan zal hier ook geld voor moeten overblijven.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com