(advertentie)

Zelf je huis verkopen zonder makelaar

Makelaarsbord Zelfverkopen.nl

Je hebt besloten je huis te verkopen. Maar hoe pak je dat aan? Kan je je huis verkopen zonder makelaar? Moet je dat wel of niet doen? Waar heb je een makelaar voor nodig? En wat kan je echt zelf? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Verkopen met of zonder makelaar?

Hoewel het verkopen van een huis niet iets is wat je dagelijks doet, zijn er bepaalde werkzaamheden die je prima zelf kunt. Maar omdat je huis waarschijnlijk je meest waardevolle bezit is, wil je de verkoop er van wel zorgvuldig doen. Voor sommige zaken heb je nu eenmaal professionele hulp van een makelaar nodig. Denk aan het plaatsen van jouw huis op Funda. Of het opstellen van een koopakte waarin alle afspraken zorgvuldig zijn vastgelegd. 

Zelf rondleidingen geven

Een onderdeel van de verkoop dat je zeker zelf kunt doen, zijn de rondleidingen en het opstellen van de aanbiedingstekst. Niemand kent je huis en de omgeving beter dan jij. En niemand kan zo enthousiast over jouw huis vertellen. Dat enthousiasme kan leiden tot een hogere verkoopprijs. En omdat je een gedeelte van de werkzaamheden zelf doet, bespaar je ook nog eens op de makelaarskosten. 

Hoe hoog is de gemiddelde courtage?

Makelaarskosten, ook wel courtage genoemd, worden meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs, exclusief BTW.

Bijvoorbeeld: als je je huis verkoopt voor €450.000 met een courtage van 1,5%, dan zijn de kosten:

1,5% van €450.000 = €6.750
21% BTW over €6.750 = €1.417,50
Totale kosten: €8.167,50

Ruim € 8.000,- dus! Dit bedrag wordt doorgaans verrekend met de overwaarde, tijdens de eigendomsoverdracht bij de notaris. Je maakt het dus niet zelf over, maar je betaalt het wel.

Besparen op de courtage

Bij sommige makelaars, zoals Zelfverkopen.nl, betaal je een vast bedrag in plaats van een percentage. Door zelf rondleidingen te geven en de aanbiedingstekst te schrijven, is de courtage aanzienlijk lager, nl. €1.098,- inclusief BTW. Dat scheelt duizenden euro’s!

Is een makelaar echt noodzakelijk?

Het is mogelijk om je huis zonder makelaar te verkopen, bijvoorbeeld via social media of Marktplaats. Echter, om het beste verkoopresultaat te behalen, is professionele hulp waardevol. Een advertentie op Funda bijvoorbeeld zorgt er voor dat je de grootste groep kopers bereikt. En een NVM makelaar heeft toegang tot een enorme database, kennis en ervaring waardoor hij een slimme vraagprijs en verkoopstrategie kan adviseren. 

Als je overweegt je huis te verkopen en twijfelt om dat wel of niet met een makelaar te doen, vraag dan eens een informatiegesprek aan. Misschien is een middenweg, waarbij je een gedeelte zelf doet en tegelijk altijd kan terugvallen op deskundig advies van een NVM makelaar, wel precies wat jij zoekt!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com