(advertentie)

Welke additionele kosten kun je verwachten bij het kopen van een woning?

Woning

Bij de aanschaf van een nieuwe woning zijn er verschillende extra kostenposten om rekening mee te houden. Niet iedere woningkoper houdt deze kosten in zijn achterhoofd, waardoor men teleurgesteld afhaakt als blijkt dat de kosten voor de koop van je droomhuis niet betaald kunnen worden. In dit artikel zetten we deze additionele kosten voor je op een rijtje! Vaak wordt een groot deel van deze kosten verzameld onder het kopje “kosten koper”. Je zal dit regelmatig bij een woningadvertentie zien staan als je op zoek bent naar een nieuw huis. In uitzonderlijke gevallen zal de verkopende partij deze kosten betalen, maar dat komt zeer zelden voor. Heb jij een beeld van hetgeen kosten koper inhoudt? Klik hier om er meer over te lezen.

Verschillende extra eenmalige kosten bij een woningaankoop

Zoals reeds beschreven omvat kosten koper verschillende soorten, doorgaans eenmalige kosten. Allereerst dien je bij de aanschaf van een nieuwe woning rekening te houden met notariskosten. Deze notariskosten worden betaald voor het werk dat een notaris moet verrichten tijdens de overdracht van een woning. Denk aan het opstellen en laten ondertekenen van de koopakte. Het is niet mogelijk om deze kosten te omzeilen, aangezien een koopakte altijd bij een notaris ondertekend moet worden.

In sommige gevallen is het mogelijk om een deel van de kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken af te trekken van je inkomen. Belastingtechnisch levert dit zodoende voordelen op. Immers, met een lager inkomen hoef je minder inkomstenbelasting te betalen aan de Belastingdienst. Tijdens de aangifte van je inkomstenbelasting kun je deze extra kosten opvoeren.

Kosten die aftrekbaar zijn van je inkomen

Onder de aftrekbare kosten bij de aanschaf van een woning vallen onder meer de kosten voor het hypotheekadvies en de afhandelingskosten hierbij. Deze kosten liggen vaak al snel op een paar duizend euro. Ook de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, vaak 1% van de koopsom van de woning, zijn aftrekbaar en dienen eenmalig betaald te worden. Andere kosten zijn de reeds beschreven notariskosten, de bankgarantiekosten en de taxatiekosten. Deze taxatiekosten liggen op enkele honderden euro’s en de bankgarantiekosten op 0,1% van de koopsom van een woning. Wanneer je deze kosten bij elkaar optelt, zal je merken dat je al snel tegen de 5.000 euro zit.

Sommige kosten zijn niet aftrekbaar van het inkomen

Naast de aftrekbare kosten bij de koop van een woning, zijn er ook enkele niet-aftrekbare kosten. Deze kosten dienen, net als de reeds beschreven kosten, eenmalig betaald te worden bij een woningovername. Denk bijvoorbeeld aan de makelaarskosten, die vaak op een tot anderhalf procent van de koopsom liggen. Je hoeft deze kosten niet te betalen wanneer je de woning zonder aankoopmakelaar over zou nemen. Zeker bij de aankoop van een eerste woning is het echter verstandig om voor de hulp van een makelaar te kiezen. Al is het alleen al om de onderhandelingen over een nieuwe woning te leiden.

Andere kosten die niet aftrekbaar zijn van het inkomen, zijn de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom bij de overname van woningen), de notariskosten die voor het opstellen van de akte van levering worden gerekend en de kosten voor een bouwkundig rapport. De kosten voor een bouwkundig rapport zou je kunnen vermijden door deze door de verkopende partij op te laten stellen. Daarbij is het opstellen van een bouwkundig rapport niet verplicht.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com