(advertentie)

Tuin onderhouden in de winter

Winter tuinonderhoud

De winter is altijd een leuke gezellige periode van het jaar, maar er komen wel een aantal aspecten om de hoek kijken bij het onderhouden van de tuin. Het is daarom goed om de tuin winterklaar te maken. Belangrijk is dan ook om met een aantal punten rekening te houden in de tuin. Niet elke plant is geschikt voor de wintervorst en niet alles in uw tuin is bestand tegen de kou en de sneeuw. Er zijn dan ook een aantal tips en stappen die u kunt gebruiken om uw tuin weer geheel klaar voor de winter te maken.

De tuinplanten

Planten die niet goed tegen de vorst kunnen en in de winterberging staan moeten wel regelmatig gecontroleerd worden en van water voorzien worden. De planten die gevoelig zijn voor de vorst kan je voorzien van droge bladeren of stro om ze te beschermen. Verwijder ook sneeuw wat zich op de haag of struik bevindt, om te voorkomen dat takken doorbuigen of breken. De tuin onderhouden hoeft niet veel werk te zijn, maar het is wel belangrijk dat de kleine klusjes gebeuren.

Gazon, tuinpaden en de vijver

Bij het tuin onderhouden is het goed om het gazon na de winter weer in topconditie te hebben. Het is verstandig om niet over een bevroren gazon te lopen. Wanneer je over een bevroren gazon loop, riskeer je de kans op slechte plekken in het gras. De tuinpaden kunnen na een koude nacht behoorlijk glad zijn en strooien is dan ook een goede optie. Echter is het wel goed om strooizand te gebruiken en geen zout. Dit is namelijk niet slecht voor de planten. De vijver moet gedeeltelijk ijsvrij gehouden worden. Let wel op dat je geen gat in het ijs maakt, aangezien dit niet goed is voor de vissen. De vijver ijsvrij houden kan doormiddel van luchtstenen. Deze stenen laten bellen opborrelen in de vijver en zo blijft de vijver ijsvrij. Wanneer er sneeuw ligt op een bevroren vijver dient dit er af gehaald te worden. Zo komt er meer licht in de vijver en dat is altijd goed.

Het snoeien en het opruimen

Wanneer planten besmet zijn met schimmels of parasieten, is het zaak om deze planten te verwijderen. Op deze manier elimineer je de kans dat ze andere planten en struiken kunnen besmetten. Voor rozen is het goed om ze in november te snoeien. Om de rozenstruik te beschermen is het goed om de voet te beschermen of om de stam een kuil te graven. De kuil kan je vervolgens opvullen met compost of mest. Zo bescherm je de struiken tegen de vorst. Bomen zoals de esdoorn, walnoot, druif en de berk kan je het best snoeien voor december.

Voor de tuin onderhouden is het ook goed om tuinmaterialen winterklaar te maken. Zo is het verstandig om de tuinslang volledig leeg te laten lopen, zodat je de vochtschade beperkt.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com