(advertentie)

Een tuin voor het hele jaar

Houten Tuinhuis met veranda

Omdat wij in Nederland niet het meest geschikte klimaat hebben om zoveel mogelijk buiten door te brengen, zijn wij vaak genoodzaakt om onze tijd binnen door te brengen. De vele liters regen, wind, kou, sneeuw en andere weersomstandigheden zijn hier uiteraard de hoofdredenen voor. Toch is het mogelijk jouw tuin zo in te richten zodat je hier meer tijd kan spenderen.

Hierbij zijn twee onderdelen enorm belangrijk; beschutting en warmte. Laat een overkapping het beste van beide werelden combineren. In een overkapping zit je het hele jaar door droog en warm en zo kan je dus meer van je tuin genieten.

In dit artikel vertellen wij meer over overkappingen in je tuin, zodoende weet jij hoe je 365 dagen per jaar kan genieten van de buitenlucht.

Soorten overkappingen

De ene tuin is de andere niet, hierdoor is ook de ene overkapping de ander niet. Tuin overkappingen zijn er dus in vele soorten en maten, van standaard producten tot aan maatwerk van A tot Z. In de basis zijn vier verschillende overkappingen te onderscheiden.

  • Kapschuren: een kapschuur is een simpelweg een mix tussen een schuur en een overkapping. Hiermee combineer je dus opbergruimte voor je tuinspullen met een overdekte zitplek.
  • Pergola: een pergola is in de basis geen overkapping, maar kan wel overdekt worden middels een doek of andere dakconstructie. Een pergola wordt vaak gebruikt ter decoratie en aangekleed met bijvoorbeeld klimop of andere planten.
  • Veranda: een veranda is een overkapping die direct vastzit aan je huis. Waar veranda’s in bijvoorbeeld Amerika bij zo’n beetje ieder huis te vinden zijn, zijn ze in Nederland schaarser. Het is ook mogelijk om een veranda aan te bouwen, mocht het de voorkeur hebben.

Houten pergola

Verschillende dak soorten

Alle overkappingen zijn naar wens te personaliseren. Niet gek ook gezien ieder huis anders is en de meeste overkappingen worden afgestemd op het huis.
Plat dak: de naam spreekt in dit geval boekdelen, het dak is simpelweg plat. Dit type dak wordt vaak gekozen omdat het design technisch altijd goed staat en daarnaast weinig uitzicht weg neemt.

  • Zadeldak: een zadeldak zit tussen een punt dak en een plat dak in. De zijden lopen omhoog, maar in mindere mate als een punt dak.
  • Punt dak: een punt dak hoeft ook niet verder uitgelegd te worden. Het verschil met een zadeldak zit hem in de hoogte van het dak en de hellingsgraad van de wanden.
  • Schild dak: een schild dak loopt aan alle zijdes naar binnen en creëert hierdoor de look van de schild van een schildpad.

Verschillende materialen

De basis van de meeste overkappingen worden vervaardigd van hout. Dit kan aangekleed worden met metaal en/of glas. Als dak kan er gekozen worden voor dakpannen of een rieten dak. Omdat het hout bestendig moet zijn tegen de weersomstandigheden wordt er enkel sterk hout gebruikt. In Nederland en andere Europese landen zijn dit twee verschillende houtsoorten.

Douglas hout

Als eerste optie kan je kiezen voor een Douglas overkapping, dus een overkapping van Douglas hout. Dit type hout komt van de zogeheten Douglasspar, een veel voorkomende boomsoort in Europa. Dit type hout is een van de hardste houtsoorten en hierdoor een uitstekende basis voor een tuin overkapping.

Vurenhout

De tweede optie is een overkapping van vurenhout. Vurenhout vindt je terug op de fijnspar, onderdeel van de dennenfamilie. Ook fijnsparren zijn veel terug te vinden in Europa, met name Noord- en Centraal Europa. Ook dit type hout is vanzelfsprekend super hard en hierdoor uitstekend te gebruiken.

Inrichting van je tuin

Denk goed na over de locatie van je overkapping. Je wilt natuurlijk niet te veel uitzicht of zonuren wegnemen. Voor meer tips omtrent de inrichting van je tuin kan je uiteraard terecht op onze website.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com