Een gaslek: welke stappen je per direct dient uit te voeren

Weet jij wat de mogelijke gevolgen van een gaslek in huis kunnen zijn? Wist je bijvoorbeeld dat een gaslek voor een groot verstikkingsgevaar kan zorgen? Reden genoeg om een gaslek zo snel mogelijk te laten verhelpen. Een gaslekkage verhelpen is echter niet iets wat je eenvoudig zelf kunt doen. In dit artikel vertellen we stapsgewijs hoe je te werk dient te gaan bij een gaslekkage in huis. Bovenal is het van groot belang, dat je kort na het ontdekken van deze lekkage hulp inschakelt van een betrouwbare loodgieter. Loodgieters beschikken over de kennis en ervaring om de helpende hand te bieden bij lekkages in huis.
Stap 1: zorg voor voldoende ventilatie bij een gaslekkage
Een gaslekkage kun je op verschillende manier herkennen. Zo kan er een gaslucht in je woning hangen, kan de koolmonoxidemelder in huis geactiveerd worden, of kun je een slaperig gevoel ervaren. Vaak kun je dit gevoel niet plaatsen en zal dit steeds heviger worden. Mocht je in slaap vallen, dan brengt dit het reeds beschreven verstikkingsgevaar met zich mee. Je kunt tijdens je slaap namelijk in je eigen tong stikken, met de dood tot gevolg in het ergste geval. Ook kan een gaslek in huis voor explosies zorgen, als het gas in aanraking komt met open vuur. Gebruik het gasfornuis om deze reden nooit, als je vermoedt last te hebben van een gaslek.
Om dergelijke situaties te voorkomen, is het raadzaam om je woning goed te ventileren bij een gaslekkage. Zorg dat de ruimte waar de gaslucht het hevigst is niet wordt afgesloten. Zet ramen en deuren tegen elkaar open, om op die manier voor tocht in huis te zorgen. De tocht zal de gaslucht afvoeren, waardoor het verstikkings- en explosiegevaar afneemt.
Stap 2: sluit de gasleidingen in huis af
Wanneer je ervoor gezorgd hebt dat de gaslucht afgevoerd wordt, kun je de gasleidingen dichtdraaien. Doe dit in het bijzonder voor het gasfornuis en bijvoorbeeld de cv-ketel binnen je woning. Op deze manier neemt de kans op een explosie af en voorkom je dat er meer gas uit de leidingen lekt. De gaskraan voor het afsluiten van de gasleidingen vind je in de buurt van de meter. De meter bevindt zich vrijwel altijd in de meterkast binnen je woning en meet het aantal kubieke gas, aangeduid met m3. Mocht je de gasmeter niet kunnen vinden, dan kun je op de bouwtekening van je woning zoeken naar de precieze locatie van deze meter. Het kraantje bij de meter kun je dichtdraaien om de gastoevoer stop te zetten.
Stap 3: schakel de hulp van een loodgieter in
Nu je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen hebt, kun je de hulp van een loodgieter inschakelen. Veel loodgietersbedrijven werken met een spoeddienst. Deze spoeddienst staat klaar voor mensen met een gaslek in huis, een waterlekkage, of bijvoorbeeld een verstopte afvoer. Het fijne aan een spoedloodgieter is dat je deze 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt bereiken voor hulp. Zo hoef je nooit lang te wachten, alvorens het gaslek in huis verholpen kan worden. Zeker in de grote Nederlandse steden staat een spoedloodgieter vaak binnen een half uur bij je op de stoep. Loodgieters beschikken over de nodige kennis, ervaring en hulpmiddelen om de gaslekkage in huis spoedig voor je op te kunnen lossen.