(advertentie)

Rookmelders in huis

Rookmelders in huis

Uit onderzoek blijkt dat mensen die rookmelders in huis hebben hangen, meer kans hebben om aan rook en brand te ontspannen. Rookmelders waarschuwen bewoners voor rookontwikkeling. Als je bijvoorbeeld slaapt en de openhaard was toch niet helemaal goed uit, dan ben je maar wat blij dat rookmelders piepen! Op deze manier ontdek je sneller een (beginnende) brand en heb je meer tijd om je uit de voeten te maken. Rookmelders in huis zijn wettelijk ook verplicht. In dit artikel behandelen we wat een rookmelder is, waarom het nuttig is om er meerdere in huis te plaatsen en wat je kunt doen als rookmelders piepen. Tevens geven we je tips waar rookmelders te plaatsen en hoeveel rookmelders in huis te plaatsen.

Waarom rookmelders plaatsen?

Een rookmelder is een apparaat dat reageert op rookontwikkeling. Rookmelders in huis zijn handig voor 2 dingen. Ze signaleren een brand en waarschuwen de bewoners. Er bestaande verschillende soorten rookmelders. Sinds 2006 zijn ionisatierookmelders verboden en zijn er enkel nog optische rookmelders voor in huis. Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding heeft terecht besloten dat ionisatierookmelders niet veilig genoeg zijn om in een woning te hangen. Er is gebleken dat optische rookmelders eerder een alarmsignaal afgaven en dat ionisatierookmelders dat te vaak te laat deden. Uit veiligheid is er wetgeving gekomen rondom rookmelders. In de wetgeving rookmelders staat dat enkel de optische rookmelders zijn toegestaan in woningen. Een extraatje van rookmelders kan zijn dat zij in contact staan met de meldcentrale. Op deze manier is de brandweer sneller ter plaatsen. Door rookmelders in huis te verbinden, geven ze allemaal een alarm in plaats van alleen de rookmelder die rook detecteert.

Waar rookmelders plaatsen?

Waar rookmelders plaatsen is een essentiële vraag. Belangrijk om te weten bij het plaatsen van rookmelders, is dat rook lichter is dan lucht. Rook stijgt dus op. Wil je rook het snelst detecteren, dan doe je er verstandig aan om de rookmelders hoog aan het plafond te hangen. Het beste kan je rookmelders in het midden van het plafond hangen, op deze manier bereikt hij de gehele ruimte. Verder is het wettelijk verplicht (NEN 2555) om op iedere verdieping waar mensen komen, minstens één rookmelder te hangen. Een aantal plekken zijn niet handig om rookmelders te hangen. Hang geen rookmelders vlakbij het fornuis of de badkamer. Damp en waterdamp zorgen ervoor dat rookmelders snel piepen. Tevens is het niet aan te raden om rookmelders in de buurt van een warmtebron of een ventilatieplek te plaatsen.

Hoeveel rookmelders in huis?

Voor iedere woning is het verschillend hoeveel rookmelders in huis aan te raden is. Hoeveel rookmelders per m2? Plaats minstens op iedere verdieping één rookmelder, dit is zoals net al vermeld wettelijk verplicht. Het beste is om in iedere ruimte waar mensen komen, een melder te hangen. Zo weet je zeker dat als er gevaar dreigt, het opgemerkt wordt. Heb je maar één rookmelder? Plaats die dan in de hal waar alle slaapkamers op uit komen, of in het trapgat. Hoeveel rookmelders in huis is dus niet een vast aantal. Het gaat erom dat overal rook opgemerkt wordt, waar jij het belangrijk vindt!

Overige tips

  • Rookmelders dienen onderhouden te worden. Stof één keer per jaar het apparaat.
  • Test de rookmelders iedere maand door kort op het testknopje te drukken.
  • Vervang ieder jaar de batterij, dit voorkomt dat de rookmelders piepen omdat hun batterij leeg is.
  • Schilder de rookmelder niet.
  • Plaats rookmelders meteen als je ze gekocht hebt.

Naast rookmelders zijn er ook CO-melders. Dit zijn geen rookmelders, maar hebben wel te maken met brand en rook in huis. CO-melders geven een signaal bij een te grote hoeveelheid koolmonoxide. Koolmonoxide is een kleurloos gas en komt vrij bij een onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen. Het gevaar van koolmonoxide is dat het ongemerkt heel snel in het lichaam wordt opgenomen. Het vermengt zich 300 keer sneller met je bloed dan zuurstof, waardoor er uiteindelijk een zuurstofgebrek zal ontstaan. Enorm belangrijk dus om CO-melders in huis te hangen, zodat je dit kleurloze gas snel kunt ontdekken! Een CO-melder is dus een goede toevoeging op de rookmelders.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com