(advertentie)

veilig wonen met verzorging

veilig wonen met verzorging

In de toekomst zullen steeds meer ouderen met de hulp van verpleging langer thuis blijven wonen. Dit is het indirecte gevolg van de vergrijzing, en het directe gevolg van de overheidsbezuinigingen. De toelatingseisen voor verzorgingshuizen zijn de laatste jaren ontzettend hard gestegen. Hoe kunt u of een van je ouders zich op oudere leeftijd toch veilig in huis voelen én ook comfortabel blijven wonen.

Veiligheid

Ouderen vormen een kwetsbare groep, het is lastig om je te verweren wanneer je minder vitaal bent. Daardoor is het voor inbrekers dan ook aantrekkelijk om juist hier een kijkje te nemen. Wanneer er echter een goede beveiliging is en ouderen een alarmeringssysteem hebben kunnen ze snel hulp inschakelen. Een andere mogelijkheid is beeldzorg. Middels deze manier van zorg op afstand, staat u in contact met een verpleger, welke de centrale kan alarmeren.

Natuurlijk zijn inbrekers niet het grootste gevaar voor ouderen. Vooral bij ongelukken of een valpartij is het vaak nodig dat er hulp komt. Er kan dan namelijk eerder letsel optreden waarvoor hulp vereist is.

Hulp in het huishouden

Naast veiligheid is verzorging ook belangrijk rondom het huishouden. Vaak is het nodig dat er wordt schoongemaakt, of zelfs hulp wordt geboden bij dagelijkse taken zoals douchen of naar bed gaan. Zolang deze thuishulp goedkoper is dan verhuizing naar een zorginstelling, dan kan hier meestal aan worden voldaan. Hoeveel hulp iemand krijgt, wordt bepaald door de zorginstelling. Deze wettelijke bepalingen schuiven steeds verderop waardoor veel ouderen moeten uitwijken naar een verzorgingstehuis waarbij ze niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Dit is echter maar voor een selecte groep een mogelijke optie.

Lokaal geregeld

Vanaf 2015 wordt er lokaal geregeld wie welke zorg krijgt. De gemeenten moeten het beschikbare budget verdelen, waardoor er waarschijnlijk veel mensen teleurgesteld moeten worden. Ouderen moeten dit deels opvangen door te kijken binnen hun kennissen, familie en vriendenkring wie er bereid zijn om te helpen bij de mantelzorg. Wel is het belangrijk dat ouderen blijven kiezen voor kwalitatieve zorg. Wanneer u bijvoorbeeld in Helmond woont dan is het nog altijd verstandig om mantelzorg als ondersteuning te blijven zien. Sommige taken zijn nu eenmaal beter uit te voeren door gekwalificeerde zorg, bijvoorbeeld Zorg Helmond.

Aangepaste- of leunwoning

Wanneer je een woning hebt die niet gelijkvloers is of met smalle deuren, dan is het moeilijk om het huis leefbaar te houden voor moeilijk lopende mensen. Daarom kun je er ook voor kiezen om te verhuizen naar een woning die beter voldoet aan uw woonwensen, zodat comfortabeler leven weer mogelijk is.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com