(advertentie)

Wat zijn rookmelders conform NEN 2555?

Rookmelder aan de muur

NEN 2555 is een richtlijn die duidelijk maakt waar een rookmelder aan moet voldoen. Tegenwoordig is het namelijk belangrijk dat, indien er brand ontstaat, hier snel en vakkundig mee wordt omgegaan. Door het gebruik van een rookmelder conform de NEN 2555 richtlijn, is tijdige detectie van brand en/of rook gegarandeerd. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van de NEN 2555 richtlijn.

De belangrijkste eisen

Er zijn een aantal zeer belangrijke primaire eisen waaraan voldaan moet worden. Dit gaat over de rookmelders zelf, maar ook over de ruimtes waar deze geplaatst worden bijvoorbeeld. Zo moeten alle ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, beveiligd zijn met rookmelders. Hier zit nog een extra eis aan verbonden. Deze rookmelders moeten namelijk een geluidsniveau produceren van minimaal 65 dB.

Verblijfsruimte en slaapkamer

Ook een verblijfsruimte moet voorzien zijn van een rookmelder die minimaal 65 dB produceert. Dit zou voldoende moeten zijn om iedereen in de ruimte ervan op de hoogte te stellen dat er brand is. Voor een slaapkamer geldt echter dat er een geluidsniveau van minimaal 75 dB gehaald moet worden. Dit in het geval van slapende mensen.

Energievoorziening van de rookmelder

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de rookmelder haar werk doet. Daarom moet de rookmelder zijn aangesloten op het lichtnet. Ook bij een stroomuitval moet het apparaat echter blijven werken. Daarom moet er minimaal sprake zijn van een secundaire energievoorziening.

Hierbij is ook de installatie van de rookmelder van belang. De rookmelder moet namelijk conform de richtlijnen geplaatst en aangesloten worden. Zo moet de werking van de rookmelder zijn gebaseerd op het optische meetprincipe. Daarnaast moet de rookmelder te koppelen zijn met een signaaldraad. Tot slot is de plaatsing van een rookmelder nog van belang.

Plaatsing van dRookmelder aan de muure rookmelders

De plaatsing van de NEN 2555 rookmelders is tevens zeer belangrijk. Bij voorkeur moet deze midden in de ruimte aan het plafond worden aangebracht. Een rookmelder moet daarbij wel meer dan 0,5 meter van de wand geplaatst worden. Indien de ruimte erg smal is, mag dit dichter bij de wand zijn, maar niet dichter dan 0,1 meter.

Heb je voorwerpen in de ruimte aan het plafond hangen die meer dan 0,1 meter uitsteken, dan wordt dit gezien als een wand. Hier moet je dan weer rekening mee houden bij het plaatsen van je rookmelder.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com