(advertentie)

10 tips voor een voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak Dweil

Vind je het tijd voor een grote schoonmaak? Heb je opruimkriebels en zin in een lenteschoonmaak? Veel mensen pakken hun huis in het voorjaar grondig aan. Alles uitzoeken, alles fris en alles opgeruimd. Een voorjaarsschoonmaak, hoe pak je dat nou goed en grondig aan? Waar moet je beginnen? Hoe zorg je ervoor dat je alles gedaan hebt? Hier volgen 10 tips voor een voorjaarsschoonmaak.

Wanneer lenteschoonmaak

Veel mensen krijgen opruimkriebels zodra het mooier weer begint te worden. Tegen de tijd dat de lente aanbreekt, is het voor veel mensen de tijd van het jaar om lekker schoon te maken. Vandaar dat veel mensen spreken van een lenteschoonmaak of voorjaarsschoonmaak. Tijdens dit seizoen is het heerlijk om alles fris en schoon te hebben. De vogels fluiten, de bloemen komen door, dus ook je huis mag dan weer helemaal op orde zijn. Uiteraard kan de grote schoonmaak ook op een ander moment plaatsvinden. Bijvoorbeeld tussen Kerst en Oud & Nieuw, tijdens deze dagen zijn veel mensen vrij en hebben lekker de tijd voor een grote schoonmaak.

Tips voorbereiding voorjaarsschoonmaak

Een voorjaarsschoonmaak begint met een goede voorbereiding. Als je alles goed hebt voorbereid, weet je waar je aan begint en weet je wanneer je kunt stoppen.

  1. Bedenk wat je schoon wilt maken tijdens je lenteschoonmaak, maak een planning. Kijk naar hoeveel tijd je hebt en wat je allemaal gedaan wilt hebben. Het is slim om je huis op te delen in drieën. Bijvoorbeeld beneden, boven en buiten. Bedenk dan per deel hoelang je hier over doet om het goed en grondig schoon te maken. Een verdieping per dag is in de meeste geval goed te doen. Doe de ruimtes beetje bij beetje. Niet alles hoeft in één keer gedaan te worden. Dit zorgt ervoor dat je voor alles goed de tijd kunt nemen, dat je niks af hoeft te raffelen en dat je na je voorjaarsschoonmaak met een gerust hard kunt stoppen.
  2. SchoonmaakmiddelenZorg voor voldoende schoonmaakmiddelen voordat je begint aan je grote schoonmaak. Een goede allesreiniger maakt daadwerkelijk alles schoon. Zo hoef je niet voor elke ruimte een ander schoonmaakmiddel aan te schaffen. Heb je nog een citroen in de keuken liggen? Maak met het sap van de citroen een sopje en maak hiermee de badkamer schoon. Door het zuur uit de citroen worden oppervlaktes weer blinkend schoon. Wat goed werkt tijdens het schoonmaken is een plantenspuit. Doe wat allesreiniger en water in de plantenspuit en maak je hele huis schoon met dit sopje. Ideaal!
  3. Niet iedereen vindt schoonmaken en een voorjaarsschoonmaak leuk, maar op z’n tijd moet het gebeuren. Eén van de belangrijkste tips voor een lenteschoonmaak: bedenk van te voren een leuke beloning voor jezelf. Dit kan zijn ’s avonds na het harde werken lekker uiteten, of gezellig met vrienden een spelletje doen. Net wat jezelf leuk vindt natuurlijk. Zorg voor iets lekkers tijdens de pauzes. Zo heb je altijd iets leuks of lekkers in het vooruitzicht, dit maakt het schoonmaken wat leuker.

Tips voorjaarsschoonmaak

  1. Werk tijdens een voorjaarsschoonmaak per ruimte. Maak een kamer goed schoon, ruim alles op, leg alles op z’n plaats zodat je niet overal nog losse dingen ziet slingeren. Is een ruimte klaar, dan is hij ook klaar en kan je met een andere kamer beginnen.
  2. Maak alles schoon. (Het heet niet voor niets een grote schoonmaak.) Zorg dat de vloer leeg is, zodat je alles schoon kunt maken. Alle kleine hoekjes en gaten. Accessoires kan je het beste opbergen in een kast of mand, kleden even naar buiten, zo kan je overal goed bij.
  3. Maak dingen die je niet vaak gebruikt juist tijdens de voorjaarsschoonmaak schoon. Zet die glazen die je niet vaak gebruikt nu even in de vaatwasser, was de kussenhoezen van de bank, breng de gordijnen naar de stomerij en lap je ramen.
  4. De lenteschoonmaak is het ideale moment om achterstallige klusjes aan te pakken. Smeer de deur die al een tijdje piept, maak dat kapotte pootje, en vervang je lamp. Nu ben je toch bezig en zijn deze klusjes een kleinigheidje.
  5. Kleding uitzoekenHet is slim om tijdens de voorjaarsschoonmaak ook je kledingkast mee te pakken en je kleren uit te zoeken. Vervang je wintercollectie voor je zomercollectie en bedenk bij elk item of je het deze winter gedragen hebt. Zo niet, dan mag hij in de zak ‘weg’. Heb je een uitpuilende kast? Wees dan streng voor jezelf. Bij twijfel, weg!
  6. Breng overtollige kleding, speelgoed, servies etc. naar een kringloopwinkel of verkoop het tijdens een rommelmarkt in de buurt. Zeker in het voorjaar zijn die er veel.
  7. Vergeet niet een muziekje aan te zetten op de achtergrond. Zet een fijne cd aan, maak een toffe playlist of luister naar je favoriete radiozender. Dit zorgt ervoor dat je in een positieve stemming blijft.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com