(advertentie)

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvlieg

Opeens vliegen ze overal. Boven je fruitmand, boven de prullenbak en in je woonkamer. Aan fruitvliegjes hebben we in de zomer geen gebrek. Helaas verdwijnen fruitvliegjes vaak niet vanzelf en planten ze zich snel voort. Fruitvliegjes in huis zorgen voor overlast en mensen ergeren zich aan dit ongedierte. Vaak vinden we een fruitvliegje ook nog eens vies en willen we er graag van af. In dit artikel vind je tips wat je kan doen tegen fruitvliegjes in huis en over fruitvliegjes bestrijden.

Fruitvliegjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor deze ongewenste huisdieren. Fruitvliegjes worden aangetrokken door onder andere overrijp/beschimmeld fruit of groente, wijn, gemorst drinken, tuinaarde, afval in de vuilnisbak en bloemen. Het is niet zo dat fruitvliegjes in huis meekomen met vers gekocht fruit, al wordt dat wel veel gedacht. Ook eten ze zelf het fruit (of andere etenswaren) niet, ze leggen er hun eitjes in. Die eitjes kunnen dus wel meekomen vanuit de supermarkt. Wanneer de fruitvliegjes hun eitjes hebben gelegd, ontstaat er binnen korte tijd een fruitvliegjesplaag. Gelukkig hoeft fruitvliegjes bestrijden niet moeilijk te zijn. Vaak kost het alleen wat tijd voordat je resultaat ziet. Hieronder vind je tips om fruitvliegjes te voorkomen:

  • Fruitvliegjes schoonmaken, bestrijden, ongedierteHoud je aanrecht en keukenkastjes schoon. Wanneer je dit niet elke dag doet kan er afval blijven liggen dat je niet duidelijk ziet. Fruitvliegjes merken dit echter maar al te goed.
  • Hergebruik je vuilniszakken niet en leeg je afvalbak zo vaak mogelijk.
  • Laat je groente en fruit niet op het aanrecht liggen. Leg het in de koelkast of verpak het goed.
  • Haal de verwelkte blaadjes uit je bos bloemen en kruiden.
  • Zet geen lege blikjes of flesjes op het aanrecht, gooi ze meteen weg.

Fruitvliegjes bestrijden

Wanneer het niet gelukt is de fruitvliegjes in huis te voorkomen, zul je ze moeten verjagen. Dit kan op veel verschillende manieren. Hieronder staan de drie makkelijkste én meest effectieve manieren voor fruitvliegjes bestrijden op een rijtje:

Fruitvliegjesval maken

Fruitvliegjes val, bestrijden, ongedierteFruitvliegjes bestrijden kan heel goed met een zelfgemaakte fruitvliegjesval. Er zijn verschillende vallen om fruitvliegjes te bestrijden.

Fruitvliegjesval 1: Hiervoor heb je een rot stuk fruit, een bakje en folie nodig. Doe het rottende stuk fruit in het bakje en bind het folie er strak omheen. Prik een aantal gaatjes aan de bovenkant van het folie en je val is klaar. De vliegjes zullen hun weg naar binnen zoeken maar kunnen er niet meer uit.

Fruitvliegjesval 2: Hiervoor heb je een pot, papier en een stuk rot fruit nodig. Doe het stuk rot fruit in de  pot. Rol het stuk papier op en doe dit in de pot. Hierdoor vormt het stuk papier een trechter. De vliegjes kunnen ook hier er wel in, maar er niet meer uit.

Fruitvliegjesval kopen

Fruitvliegjes bestrijden kan door een fruitvliegjesval zelf te maken, maar je kan ook een fruitvliegjesval kopen. Er zijn verschillende vallen te koop. Deze vallen verspreiden een geur die fruitvliegjes in huis aantrekken. In sommige vallen vliegen de fruitvliegjes op een plakstrip waar ze niet meer vanaf kunnen. Andere fruitvliegjesvallen gebruiken geuren zodat de vliegjes in de war raken en de weg uit de val niet meer weten. Een fruitvliegjesval kopen kan online en bijvoorbeeld bij de drogist.

Bakje met vloeistof

Fruitvliegjes val, bestrijden, ongedierteFruitvliegjes bestrijden kan ook goed met een bakje vloeistof. De vloeistof die je hiervoor gebruikt moet de fruitvliegjes wel aantrekken. Wijn is hier erg geschikt voor, maar als je dat niet hebt kun je ook limonade of azijn gebruiken. Doe er twee druppels afwasmiddel bij zodat de fruitvliegjes niet kunnen blijven drijven. De fruitvliegjes zullen op het bakje afkomen en erin vallen om vervolgens te verdrinken. Wanneer je wijn gebruikt zullen de fruitvliegjes ook nog eens bedwelmd raken door de alcohol. Let op, voor deze methode om fruitvliegjes te bestrijden kun je beter geen fruit gebruiken, omdat ze daar zo weer bij vandaan kunnen vliegen.

Geuren

Als het bovenstaande niet helpt om de fruitvliegjes in huis te bestrijden, is ze verjagen met een sterke geur een optie. Fruitvliegjes hebben een hekel aan een sterke kruidengeur. Hier kan je handig gebruik van maken door bijvoorbeeld kruidnagel in je fruitmand te leggen. Ook kan je een lavendel- of basilicumplant neerzetten in de keuken. Aan deze geur hebben fruitvliegjes ook een hekel.

Last van mieren in je huis? Lees dan het artikel over mieren bestrijden!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com