(advertentie)

Hulp bij sfeervol vloerkleed kiezen

Vloerkleed kiezen

Een vloerkleed is erg bepalend voor je interieur. Een sfeervol en mooi vloerkleed kiezen is daarom erg belangrijk. Welke maat vloerkleed staat het mooist? Wat zijn de verschillende afmetingen van een tapijt? Waar moet je op letten als je een nieuw kleed in de woonkamer of slaapkamer wilt kopen? Hoogpolig of juist laagpolig? Is een groot karpet beter of juist een kleine? Zou een oud Perzisch tapijt of kelim leuk staan? In dit artikel geven we je tips rondom vloerkleden. Na het lezen van deze tips en inspiratie kies jij jouw ideale vloerkleed en wordt jouw woonkamer nog sfeervoller en gezelliger dan hij al is!

Welke maat vloerkleed kiezen

De eerste stap bij een nieuw vloerkleed kiezen is het bepalen van de juiste afmeting. De meeste mensen zijn snel geneigd om een te klein tapijt te kopen. Bang dat het te overheersend zal ogen. De eerste tip bij het kopen van een nieuw kleed: durf groot te denken. Zet bijvoorbeeld de bank en salontafel op het kleed, hierdoor laat je je kamer grote lijken. Wil je juist een meer intieme sfeer creëren? Dan is het verstandig om een kleiner kleed te kopen. Door alle meubels naast het vloerkleed te zetten, verklein je de ruimte en krijg je een knusse, intieme setting.

Afmetingen vloerkleed

Veel voorkomende afmetingen van vloerkleden zijn:

 • 80 x 160 cm
 • 130 x 190 cm
 • 160 x 230 cm
 • 200 x 290 cm
 • 300 x 400 cm

Tip: Kom je niet uit de maat van het vloerkleed? Leg bijvoorbeeld tijdschriften, kranten of schilders-tape op de vloer in de afmetingen van het kleed. Zo kan je precies zien hoe groot of klein het gaat ogen.

Poten op het vloerkleed of niet?

Maat vloerkleed kiezenEen belangrijke vraag bij de juiste afmetingen van het vloerkleed kiezen is of je de poten van meubels op het kleed moet zetten of niet. De laatste jaren is het steeds meer een trend om grote vloerkleden neer te leggen. Hier kan je de poten van zowel de tafel als de stoelen of bank opzetten. Zo verbind je de meubels met elkaar en wordt je woonkamer een mooi geheel. Koop je een kleiner kleed, dan is het mooier om de poten niet op het kleed te zetten. Met kleinere kleden is het leuke om meerdere zitjes in huis te creëren.

Tip: Meerdere kleine kleden over elkaar zorgt voor een speels, modern en bohemian effect.

Vorm van het kleed

Vloerkleden heb je werkelijk in alle vormen. De meest gekozen vorm voor een kleed is rechthoekig, maar er zijn meer mogelijkheden. De laatste trend op het gebied van vloerkleden is een rond vloerkleed. Met een rond tapijt, maak je je interieur speels en doorbreek je strakke lijnen. Zeker als je een modern interieur hebt, kan een rond kleed voor een mooi contrast zorgen. Creëer bijvoorbeeld een gezellig plekje bij het raam door een stoel bij het raam te zetten en daaronder een rond kleed.

Materiaal vloerkleed kiezen

Het materiaal dat je kiest voor je vloerkleed is erg belangrijk voor de uitstraling. Ga je voor een zacht, wollen kleed, of kies je voor een stoer tapijt met een grove structuur. Er zijn verschillende soorten materialen waaruit je kunt kiezen. Bij de materiaalkeuze valt er een onderscheid te maken tussen natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke materialen zorgen voor een stoer en natuurlijke uitstraling. Deze duurzame materialen gaan lang mee en de meeste zijn goed te onderhouden. Synthetische materialen of kunststof materialen zijn erg praktisch en fijn in gebruik. Het grote voordeel aan een vloerkleed van een kunststof materiaal is dat hij erg goed schoon te houden is en hij relatief weinig verkleurd.

Natuurlijke materialen

 • Bamboe
 • Natuurlijk materiaal vloerkleedGeitenhaar
 • Jute
 • Katoen
 • Kokos
 • Sisal
 • Viscose
 • Wol

Synthetische materialen

 • Acryl
 • Polyester
 • Polypropeen

Kleur of patroon

Waarschijnlijk het leukste onderdeel van een vloerkleed kiezen is de uiteindelijk kleur of het uiteindelijke patroon. Dit is tevens ook het moeilijkste onderdeel. Er zijn ontzettend veel verschillende designs te kiezen in werkelijk alle kleuren. De kleur van je tapijt is erg afhankelijk van de meubels die er rondom staan. Vind je een effen kleed te saai? Overweeg dan een vloerkleed met subtiele strepen of een geometrisch dessin.

Tip: Twijfel je erg in de winkel welk vloerkleed je moet kiezen? Vraag of je hem een dag op proef mag mee nemen. Dan zie je thuis hoe het kleed bij al je woonkamermeubels staat. 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com