(advertentie)

Bijkomende kosten huis huren

Bijkomende kosten huis huren

Wanneer je een huis gaat huren komen hier, naast de huurprijs, verschillende kosten bij kijken. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je budget, want als je dit niet doet, kunnen de kosten voor het huren van een huis ineens toch weer erg tegenvallen. In dit artikel behandelen we de bijkomende kosten bij een huis huren zoals servicekosten, gas, water en licht kosten en allerlei gemeentebelastingen.

Servicekosten

Servicekosten is één van de bijkomende kosten bij het huren van een huis. Deze kosten worden nog weer bovenop de kale huurprijs berekend voor leveringen en diensten. De servicekosten zijn per huis of appartement erg verschillend, sommige woningen hebben helemaal geen servicekosten. Wanneer je een huis gaat huren, staan deze kosten vaak wel aangegeven en anders moet je dit even navragen bij de verhuurder. Servicekosten worden altijd per maand doorberekend. Wat zijn dan servicekosten? Voorbeelden van kosten die onder servicekosten kunnen vallen zijn:

 • Huismeesterschap
 • Schoonmaakkosten gemeenschappelijke ruimtes zoals lift en trappenhuis
 • Stookkosten
 • Stoffering en meubilering van gemeenschappelijke ruimtes zoals een plant bij de lift.
 • Tuinonderhoud

Gemeentebelastingen

Bijkomende kosten huis hurenGemeentebelastingen verschillen per gemeente, je kan dit opvragen bij je eigen gemeente. Je moet dus zelf uitzoeken welke belastingen je moet betalen in je gemeente. Het is goed om dit ook mee te nemen in je budget voor het huren van een huis. De belastingen zijn niet extreem hoog, maar zorgen maandelijks toch weer voor extra uitgaven. Deze bijkomende kosten voor een huis huren zijn per maand of per jaar. Voorbeelden van de gemeentebelastingen als je een huis gaat huren zijn:

 • Afvalstoffenheffing
 • Hondenbelasting
 • Onroerendezaakbelasting
 • Rioolheffing

Gas, water en licht kosten

Nog meer bijkomende kosten voor een huis huren zijn de kosten voor nutsvoorzieningen, de zogenaamde gas, water en licht kosten. Nutsvoorzieningen zijn gas- elektriciteits- en drinkwatervoorzieningen. Deze gas, water en licht kosten zijn afhankelijk van hoeveel je per maand gebruikt en het soort woning dat je hebt. Woon je in een flat met aan weerszijde buren? Dan kan je bijvoorbeeld profiteren van de verwarming van de buren. De kosten voor gas, water en licht kun je dus zelf een beetje in de hand houden. Vaak kun je door middel van een schatting wel bekijken hoeveel je hier per maand aan kwijt bent. Loopt het toch de spuigaten uit? Lees dan onze tips over water besparen in huis.

Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering

Onder de inboedelverzekering vallen alle spullen in je huis die verhuisbaar zijn. Je verzekert de spullen tegen eventuele schade zoals diefstal, waterschade en brand. Deze verzekering kun je bij verschillende maatschappijen afsluiten, via Independer kun je de verzekeringen vergelijken. Naast een inboedelverzekering, moet er ook een aansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten. Deze verzekering beschermt de verzekerde tegen het risico van aansprakelijkheid. Alle letselschade en zaakschade die de verzekerde veroorzaakt, wordt door een aansprakelijkheidsverzekering vergoed, op enkele uitzonderingen na. Deze verzekeringen betaal je meestal per maand.

Kosten Internet en TV

Budgettips huis hurenIn een nieuw huis wil je vast kunnen internetten en/of TV kijken. Hiervoor moet je een abonnement afsluiten bij een provider. De kosten voor internet en TV verschillen erg per provider. Het maakt ook uit wat je precies kiest. Ga je voor glasvezel of internet via de draad? Wil je graag TV kijken of kijk je TV via internet? Hoe snel wil je je internet hebben? Allerlei vragen die een rol spelen bij de extra kosten voor een huis huren.

Eenmalige kosten

Als laatste bijkomende kosten voor een huis huren kunnen er eenmalige kosten in rekening worden gebracht. Deze eenmalige kosten verschillen per woning en vereniging of organisatie. Houd hier rekening mee in je budget. Hierbij kan gedacht worden aan:

 • Administratiekosten
 • Borg
 • Inschrijfkosten

Een hele lijst met allerlei bijkomende kosten voor een huis huren. Hopelijk laat dit je niet afschrikken. Want de kosten zijn per situatie weer heel verschillend.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com