(advertentie)

Particulier huis huren

Particulier huis huren

Op zoek naar een huurwoning en kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? Dan zijn er meerdere opties en één van deze opties is een particulier huis huren. In dit artikel worden de opties voor een particulier huis huren besproken, ook komen de voor- en nadelen aan bod.

Een koophuis verhuren

Een particuliere huurwoning is, zoals de naam al zegt, een huurwoning van een particulier. Dit kunnen mensen zijn die een huis in de verkoop hebben, maar dit niet kwijtraken en al wel een nieuw huis hebben. Ze kunnen dan hun huis tijdelijk verhuren. De meeste huizen die te koop staan, zijn onder gebracht bij een makelaar. Een makelaar stelt vaak een aantal eisen aan het verhuren van een koopwoning. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat het huis niet voor een langere periode dan zes maanden verhuurd mag worden. Daarnaast blijft het huis ook in de verkoop en kunnen er dus ook af en toe kijkers langskomen.

Particulier huis huren

Particulier huis hurenAndere particuliere huurwoningen zijn bijvoorbeeld woningen van particulieren die meerdere huizen bezitten, speciaal om te verhuren. Een voorbeeld kan zijn dat iemand een groot vermogen heeft en dit wil investeren door een tweede huis te kopen en dit te gaan verhuren aan anderen. Er zijn ook ondernemers die een geheel appartementencomplex verhuren. Om een particuliere huurwoning te vinden, kun je terecht bij een makelaar, zij hebben vaak contacten met particulieren. Daarnaast kun je online zoeken, maar het is ook verstandig om bij je familie, collega’s en vrienden te informeren en de advertenties in de huis-aan-huis krant van je gemeente in de gaten te houden.

Voor- en nadelen

Aan een particulier huis huren zitten uiteraard voordelen, maar er zijn helaas ook enkele nadelen. Hieronder volgen de voordelen:

  • Geen lange wachtlijst, er is meestal op korte termijn een woning beschikbaar.
  • Je hebt direct contact met de verhuurder, er zit dus niemand ‘tussen’.
  • Het contract kan op maat worden gemaakt, er valt soms ook te onderhandelen over de huurprijs.
  • Groot onderhoud wordt door de verhuurder geregeld.
  • Eigen verbeteringen, bijvoorbeeld een schutting plaatsen, is in overleg mogelijk.
  • Mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen.

De nadelen van een particulier huis huren zijn:

  • Vaak een hogere huurprijs dan sociale huurwoningen, voor de prijs van een huurwoning kun je soms ook een woning kopen.
  • Je moet goed opletten wat voor een contract je tekent, lees de kleine lettertjes.
  • Meningsverschillen tussen verhuurder en huurder kunnen niet worden voorgelegd aan de Huurcommissie.
  • De verhuurder heeft commerciële doeleinden, het kan dus zijn dat een seniorenwoning in hetzelfde gebouw zit als de jongerenwoningen.

Voordat je een particulier huis gaat huren, is het dus belangrijk om goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en ook de mogelijkheden door te spreken met de verhuurder. Houd ook rekening met de extra kosten die komen kijken bij het huren van een huis.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com