(advertentie)

Brandblusser voor thuis

Brandblusser voor thuis

We hopen het allemaal niet mee te maken, maar een kleine brand in huis kan heel eenvoudig ontstaan. Kortsluiting, vlam in de pan, een kaars die omvalt tegen de gordijnen. Zo maar wat voorbeelden van alledaagse dingen, waarbij er kans is op brand in huis. Er zijn genoeg maatregelen die je kunt treffen om brand in huis te voorkomen. Maar wat nou als ondanks jouw brandpreventie er toch een kleine brand in huis ontstaat? Heb je dan een brandblusser in huis? Welke brandblusser voor in huis moet ik aanschaffen? Hoe verzeker ik de brandveiligheid van mijn woning? In dit artikel bespreken we welke blusser voor welke brand geschikt is en geven we je tips welke brandblusser voor thuis je in huis moet halen.

Brandklassen

Als we het hebben over brand, onderscheiden we de brand in verschillende brandklassen. Bij de keuze voor een brandblusser voor thuis is dit ook van belang. De ene brandblusser is geschikt voor een brand in de frituurpan, een andere blusser is meer geschikt voor een brandend persoon. Hier volgen de brandklassen op een rijtje:

Brandklasse ABrandklasse A: Dit is een brand van vaste stoffen, meestal van organische oorsprong. Dit zijn bijvoorbeeld hout, papier en kolen. Een brand van brandklasse A blus je het makkelijkst met een waterblusser, schuimblusser of een sproeischuimblusser.
Brandklasse BBrandklasse B: Dit is een brand van vloeibare stoffen en vloeistoffen. Voorbeelden van materialen die onder brandklasse B vallen zijn olie, alcohol en benzine. Een brand van brandklasse B blus je het beste met een sproeischuimblusser, een CO2-blusser of een poederblusser.
Brandklasse CBrandklasse C: Een brand in brandklasse C is een gasbrand. Bijvoorbeeld aardgas, propaan en butaan. Een brand van brandklasse C blus je het makkelijkst met een poederblusser.
Brandklasse DBrandklasse D: Een brand in brandklasse D is een brand van metalen zoals magnesium, lithium, kalium en natrium. Om een brand in brandklasse D te blussen, kun je het beste een poederblusser gebruiken.
Brandklasse FBrandklasse F: Dit is de nieuwste brandklasse. Branden in brandklasse F zijn branden van vetten van meer dan 5 kg. Deze komen het meest voor in de horeca en zal je minder snel thuis aantreffen. Maar pas op, want frituurvet en olie vallen ook onder brandklasse F. Voor een brand in brandklasse F, gebruik je het beste een sproeischuimblusser of een vetblusser.

Brandblusser voor in huis

CO2-blusser en schuimblusserEr zijn grofweg drie verschillende brandblussers voor thuis:

  • Poederblussers
  • Schuimblussers
  • Koolzuursneeuwblussers (CO2-blussers).

Op deze brandblussers staan de logo’s van brandklassen die je met de brandblusser kunt blussen. Let hier goed op als je een brandblusser voor in huis aanschaft. Met een brandblusser voor thuis kan je kleine branden blussen. Let op: kleine branden. Mocht er brand in huis ontstaan dan is het altijd verstandig om de brandweer te bellen. Met een brandblusser voor in huis zorg je ervoor dat een kleine brand geen grote brand wordt. Is het al een grote brand? Bel dan altijd de brandweer!

Poederblussers

Poederblussers hebben een hoge bluscapaciteit. Een poederblusser kan branden blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gassen en kan je dus inzetten voor branden in brandklasse A, B en C. Het voordeel aan een poederblusser is dat je ermee kunt blussen als een apparaat in het stopcontact zit. Een belangrijk nadeel van poederblussers is dat het heel veel schade achterlaat. De poeder die uit de blusser komt, blijft op je apparaten liggen waardoor de apparaten het in bijna alle gevallen niet meer doet.

Schuimblussers

Schuimblussers of sproeischuimblussers kan je inzetten om bijna iedere brand in huis te blussen. Het waterschuim-mengsel waarmee je spuit daalt neer in kleine druppels. Hierdoor geleidt het elektriciteit niet, waardoor het een ideale brandblusser voor thuis is. Een voordeel van schuimblussers is dat het niet zo’n troep achterlaat als een poederblusser. Als het waterschuim-mengsel op een apparaat komt, is dat apparaat niet meteen kapot.

CO2-blussers

Koolzuursneeuwblussers of CO2-blussers kan je het beste gebruiken om branden te blussen van brandklasse B: vloeistofbranden. CO2-blussers herken je aan de driehoekige spuitmond. Uit een CO2-blusser komt ijskoude CO2, die de brand blust. Een groot voordeel van CO2-blussers is dat het de minste rotzooi achter laat van alle brandblussers voor in huis. Bij CO2-blussers moet je goed opletten dat je niet op personen richt, de temperatuur is zo laag dat er brandwonden ontstaan op de huid. Dit kan ook het geval zijn als je de brandblusser niet aan het handvat vastpakt. Het handvat is het enige stukje van de brandblusser voor thuis die niet -80°C wordt.

Welke brandblusser voor thuis kies ik?

Welke brandblusser voor in huis is nu het slimst om te kiezen? Allereerst willen we nogmaals benadrukken dat een brandblusser voor thuis geschikt is om een kleine brand in huis te blussen. Wij raden aan om in huis een schuimblusser te hangen. Deze blusser kan de meeste branden in en rond het huis goed blussen en zorgt voor bijna geen nevenschade. Tevens is het verstandig om een blusdeken in huis te hebben. Een blusdeken is de enige brandblusser voor thuis waar je iets aan hebt als een persoon in brand staat. Zijn er haren in de vlammen gevlogen? Heeft een shirtje vlam gevat? Gebruik dan altijd een blusdeken!

Naast deze brandblusser voor in huis, is het verstandig om rookmelders en CO-melders in huis op te hangen. Zo voorkom je brand in huis! Lees in deze artikelen meer tips over brandpreventie en wat te doen bij brand.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com