(advertentie)

Slakken bestrijden

Slakken bestrijden en slakken voorkomen

Niets zo vervelend als slakken in je tuin. Opeens komen ze overal vandaan. Ze eten je mooie plantjes op, laten vieze sporen achter en met een beetje pech stap je er bovenop. Vooral naaktslakken brengen schade aan in je tuin. Tijd voor maatregelen om de slakken te bestrijden. Dit kan op veel verschillende manieren. Gelukkig zijn er manieren waarmee slakken in de tuin of in het huis voorkomen kunnen worden. In dit artikel vind je informatie en tips waarmee je slakken voorkomen en bestrijden kunt!

Slakken voorkomen

Wanneer je slakken voorkomen wilt in je tuin, is het belangrijk om hier vroeg in de lente mee te beginnen. In april leggen slakken namelijk hun eerste eitjes, deze komen drie weken later uit. Na twee maanden zijn deze pasgeboren slakken volwassen en leggen op hun beurt weer eitjes. Het is dus belangrijk dat je rond april al begint met slakken bestrijden! Slakken voorkomen kan op de volgende manieren:

Een opgeruimde tuin

Slakken komen vooral voor bij bladhopen, compost en vocht zoals vijvers. Zorg ervoor dat dit niet dichtbij het gedeelte van de tuin ligt waaruit je de slakken wilt weren of ruim het op. Dit helpt slakken voorkomen.

Bewaar compost afgesloten

Wanneer je compost op een toegankelijke plek legt voor slakken, bijvoorbeeld gewoon in de tuin, leggen de slakken er eitjes in. Wanneer je de compost vervolgens verspreidt over de tuin is er een ware plaag begonnen.

Planten waar slakken niet van houden

Als je slakken voorkomen wilt, kun je akelei, kattenkruid, ooievaarsbek of tijm in je tuin planten. Ook teentjes knoflook neerleggen helpt. Dit zal slakken voorkomen.

Planten waar slakken wel van houden

Er zijn een aantal planten waar slakken dol op zijn, zoals coniferen, hosta’s en dalia’s. Plant deze niet in je tuin als je slakken voorkomen wilt. Wil je deze planten toch graag in de tuin? Lees dan de onderstaande tips over ‘slakken bestrijden’.

 

Slakken bestrijden

Wanneer het niet gelukt is om de slakken te voorkomen, zul je ze moeten bestrijden. Hier zijn veel verschillende methoden voor. De meest effectieve staan hieronder op een rijtje:

Kopertape

Het gebruiken van kopertape is een milieuvriendelijke manier waarmee je slakken bestrijden kunt. Je wikkelt de kopertape om de boomstam of bloempot waar de slakken kruipen. Wanneer de slakken de kopertape aanraken zullen ze een schokje krijgen. Een erg effectief middel.

Slakkenkorrels

Slakkenkorrels worden veel gebruikt voor het slakken bestrijden. Je strooit ze overal in de tuin en de slakken zullen vergiftigd worden. Kijk hier wel mee uit als je kinderen of huisdieren hebt!

Slakkenval

Er zijn verschillende slakkenvallen te koop. De meest gangbare is een hol beeldje of bakje, gevuld met een vloeistof of slakkenkorrels. Je kunt de slakkenval vullen met gistrijk bier, hier zijn ze dol op. Je kunt ook zelf een slakkenval maken. Stop een bekertje gevuld met gistrijk bier zo in de grond dat de rand van het bekertje op dezelfde hoogte is als de grond. De slakken komen hier op af en zullen erin verdrinken.

Natuurlijke vijanden

Slakken bestrijden kan ook met natuurlijke vijanden. Er zijn aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) te koop die slakken opzoeken en ze parasiteren. Deze aaltjes zijn niet te zien met het blote oog, ze zijn maar 0,1 mm groot. De aaltjes gaan door met parasiteren totdat alle slakken bestreden zijn.

Scherpe voorwerpen

Slakken kunnen niet tegen scherpe voorwerpen, zoals grind, fijngemalen eierschalen, kalk of zaagsel. Strooi dit rondom de planten die je wilt beschermen. Ook koffiedik kan helpen.

 

 

Last van ander ongedierte? Lees hier hoe je mieren, fruitvliegjes en muizen kunt bestrijden!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com