(advertentie)

Oude muur- of wandtegels verven

Muurtegels verven - Bruin

Woon je in een nieuw huis en ben je niet tevreden over de badkamertegels? Denk je erover om iets anders te doen met je keuken? Heb je geen zin in een hele verbouwing maar wil je wel iets nieuws? Je kunt je muurtegels verven in plaats van nieuwe kopen. Wandtegels verven is een goedkope oplossing voor mensen die hun badkamer, keuken of toilet willen veranderen. Je bespaart veel kosten, doordat je alleen maar benodigdheden voor het verven hoeft te kopen en je kunt het gewoon zelf doen. Tegels vervangen is veel werk, je muurtegels verven een stuk minder. Hoe ga je te werk? Waar moet je op letten? In dit artikel vind je allerlei informatie, tips en inspiratie over wandtegels verven.

Verschillende soorten verf

Er bestaan verschillende soorten verf die geschikt zijn voor muurtegels verven. Er is normale tegelverf en 2-componenten tegelverf. Beiden verven kunnen nat worden, maar de 2-componenten tegelverf kan ook tegen warm water, ideaal dus als je in de badkamer aan de slag gaat met je wandtegels verven.

Vochtige ruimte

Muurtegels verven - BadkamerWil je in een vochtige ruimte je muurtegels verven, dus bijvoorbeeld je badkamertegels? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. In de badkamer is het vochtig en kunnen de muurtegels in aanraking komen met warm water. Het is daarom verstandig om 2-componenten grondverf te gebruiken tijdens het verven van je wandtegels. Daarna kan je de tegels afmaken met tegellak in jouw gewenste kleur. Zo dekt de kleur goed en voorkom je dat de tegels lelijk worden en dat je opnieuw moet beginnen met je wandtegels verven.

Vloertegels verven

Wil je de vloertegels van je badkamer verven? Ook dat kan met de 2-componenten tegelgrondverf. Deze verf beschermt de vloer. Er wordt veel over de vloer gelopen, dus dat is geen overbodige luxe!

Water of terpentine basis

Verder is er nog een onderscheid in tegelverf op terpentine basis of tegelverf op waterbasis. Dit verschil zie je vooral in de afwerking op de tegels. Muurtegels verven op terpentine basis creëert een mat, natuurlijk effect. Op deze manier houdt je de structuur van de tegel mooi in stand. Bij verf op waterbasis is dat minder, daar krijgt het een plastic-achtige, glimmende gloed. Houd er verder rekening mee als je je wandtegels gaat verven, dat je de grondverf en de tegelverf op elkaar afstemt. Dus gebruik je grondverf op terpentine basis, gebruik dan ook tegelverf op terpentine basis. Dit geldt ook voor waterbasis. Dit voorkomt dat je laklaag niet goed hecht op je grondverflaag.

Aan de slag, wandtegels verven!

Gebruik het volgende stappenplan wandtegels verven en creëer de mooiste nieuwe keuken, badkamer of toilet:

 1. Muurtegels verven - BlauwAllereerst is het belangrijk dat je de tegels goed schoonmaakt en ontvet. Pak dit grondig aan, anders hecht de verf niet goed en heb je alles voor niets geverfd.
  Tip: Gebruik voor het schoonmaken van de voegen een tandenborstel! Zo kan je bij alle kleine voegen.
 2. Plak alles goed af wat je niet geverfd wilt hebben. Wandtegels verven gaat niet altijd even netjes. Zorg er dus voor dat je goed afplakt, dit voorkomt na afloop schoonmaken.
 3. Nu kan je beginnen met je muurtegels verven. Eerst een grondverf, daarna de mooie kleur lak. Let goed op dat je grondverf droog is voordat je er met de lak overheen gaat! Het is niet erg om over de voegen te verven. Het is haast niet mogelijk om de tegels afzonderlijk van elkaar te verven. De voegen kan je later altijd met speciale verf voor voegen opnieuw verven.
 4. Haal, als de verf droog is, voorzichtig het afplaktape weg. Let op dat je de verf niet meetrekt.

Inspiratie

Muurtegels verven - KeukenJe wandtegels verven kan in allerlei verschillende kleuren en patronen. Dit kan je helemaal aanpassen aan je eigen smaak en stijl. Veel mensen kiezen voor één kleur, dit oogt rustig en zeker in een kleine badkamer is dit aan te raden. Maar je kunt er ook voor kiezen om je tegels in een patroon te verven. Enkele patroon ideeën:

 • De rijen tegels steeds omwisselen qua kleur: zwart, wit, zwart, wit.
 • Meer spelen met de rijen: zwart, wit, wit, wit, zwart.
 • Je kunt de muurtegels verven in allemaal schuine rijen.
 • De tegels kan je verven in jullie eerste letters.
 • Verf de muurtegels in allerlei verschillende kleuren. Dit klinkt druk, maar zeker in de keuken geeft dit een heel vrolijk effect!

Op zoek naar een nieuwe keuken?

Vraag gratis een keukenmagazine aan:

Of plan een afspraak in met:

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com