(advertentie)

Vintage interieur – Tips voor een vintage woonkamer

Vintage interieur - Accessoires

Een vintage interieur is de laatste jaren erg hip. Kringlopen worden druk bezocht en steeds meer mensen struinen rommelmarkten af naar meubels voor hun vintage woonkamer. Wat is nou eigenlijk een vintage interieur en hoe creëer je je eigen vintage woonkamer? Wat is het verschil tussen vintage en retro? Hoe kom ik aan mooie vintage meubels? Een vintage interieur is een veel voorkomende woonstijl. Vintage meubels zijn te combineren in veel interieurs, maar het meest zie je het gecombineerd met moderne meubels. In dit artikel vind je tips hoe je door middel van een vintage look jouw eigen vintage woonkamer creëert.

Vintage of retro?

Vintage is een Engels bijvoeglijk naamwoord dat oud, gebruikt betekent. Vintage meubels zijn minstens 30 jaar oud en hebben zichtbaar gebruikssporen – in de positieve zin van het woord – . Dit is te zien aan bijvoorbeeld krassen, vervaagde kleuren of afgebladderde verf. Vintage is niet hetzelfde als retro en antiek. Retro meubels zijn juist meubels die gemaakt zijn met een vintage look. Meubels die de laatste jaren gemaakt zijn, maar die bewust een oud uiterlijk hebben gekregen. Antieke meubels zijn juist weer hele oude meubels. Antieke meubels zijn minstens 100 jaar oud. Kortom vintage meubels zijn oude gebruikte meubels, die (na een opknapbeurt) nog even mee kunnen in een nieuwe woonstijl.

Op zoek naar mooie schatten voor je vintage woonkamer

Vintage MeubelsEen vintage interieur bestaat onder andere uit vintage meubels. Vintage meubels zijn te herkennen aan hun gebruikssporen en hun degelijkheid. Ze zijn gemaakt van materialen die duurzaam zijn en hierdoor nu nog steeds goed te gebruiken zijn. Vintage meubels koop je bijvoorbeeld in een kringloopwinkel, op een rommelmarkt of op internet. In grote steden heb je ook speciale vintage winkels: winkels die vol staan met vintage meubels. Het leuke aan tweedehands meubels is dat het in de meeste gevallen erg goedkoop is.

De zoektocht naar een vintage interieur kost wel enige tijd. Als je naar iets op zoek bent, betekent het niet dat de kringloop die jij binnenstapt dat meteen heeft staan. Een vintage woonkamer vraagt dus enig speurwerk. Wat ook betekent dat als je iets ziet dat je heel erg mooi vindt, maar waar je misschien niet naar op zoek bent, je toch moet overwegen om het mee te nemen. Die stoel of tafel ga je zeer waarschijnlijk niet nog een keer tegenkomen. Zoals je leest, een zoektocht naar een vintage interieur is een zoektocht naar verborgen schatten. Waar vind je nou deze mooie, degelijke meubels? Kijk eens op zolder, staan daar nog oude, niet gebruikte stoelen? Of bij je oma? Wie weet heeft zij nog meubelen die ze niet gebruikt en die perfect in jouw vintage woonkamer passen.

Vintage meubels kopen

Zoals hierboven vermeld, mooie meubels voor in je vintage woonkamer kopen is een kunst. Een aantal handige tips voor je op een rijtje waar je misschien wel jouw mooie vondst zult vinden:

 • Grofvuil
 • Kringloopwinkel
 • Marktplaats
 • Rommel- en vlooienmarkten
 • Vintage winkels
 • Zolder
 • Vintage winkels

Opknappen naar eigen smaak

Het leuke aan tweedehands meubels is dat het vaak degelijke meubels zijn die nog wel even mee kunnen. Als je ze opknapt naar je eigen smaak, kan je er nog lang plezier van hebben in jouw eigengemaakte vintage woonkamer. Houten meubels zijn het makkelijkst op te knappen door er een likje verf over heen te schilderen. Dit geeft je meubels meteen een frisse uitstraling. Je kunt ook de poten vervangen of bijvoorbeeld leuke, nieuwe deurknoppen toevoegen. Ook kan je de zelf de stof vervangen of een stoel opnieuw laten bekleden. Allemaal natuurlijk naar je eigen smaak, zo maak je het helemaal hip en eigen. Op deze manier weet je zeker dat het meubel in je interieur past en creëer je je eigen vintage woonkamer waar je nog lang plezier van kan hebben!

Tips voor een vintage interieur

Vintage AccessoiresWil je in je interieur een vintage look creëren? Maak dan gebruik van de volgende tips:

 • In een vintage interieur wordt vooral gebruik gemaakt van wit en bruine kleuren aangevuld met een accentkleur. Deze extra kleur kan van alles zijn: mosgroen, okergeel, oranje. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van geometrische vormen. Duidelijke, eenvoudige vormen op bijvoorbeeld posters of kussens.
 • Houd je van behang? Maak dan gebruik van een retroprint met felle kleuren, of plak juist een bloemenmotief aan de wand. Allebei deze behangen creëren een toffe vintage look in je kamer!
 • Wil je liever geen grote vintage meubels en graag je eigen moderne meubels houden? Werk dan met vintage accessoires om je nieuwe look te creëren. In de kringloop of op de rommelmarkt vind je veel accessoires voor in je vintage interieur. Van oude fototoestellen tot mooie schilderijen of toffe vazen. Er is van alles mogelijk.
 • Combineer je vintage items met moderne meubels. Meubels met bamboe, steigerhout en witte, natuurlijke tinten zijn vaak goed te combineren met de gescoorde vintage vondsten. Een modern interieur met een vintage look.

Woonstijlen combineren

Te veel vintage meubels zorgt voor een museumeffect. Probeer dit te voorkomen door interieurstijlen te combineren. Een vintage woonkamer is goed te combineren met een pastel interieur of Scandinavisch design. Plaats bijvoorbeeld oude stoelen om een strakke, moderne tafel of combineer je vintage stoel met een heerlijke mintgroene plofbank. Zo voorkom je dat je huis een museum wordt en krijg je toch een mooie vintage look in je vintage woonkamer.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com