(advertentie)

Interieurstijlen – Welke woonstijl past bij mij?

Interieurstijlen - Welke woonstijl past bij jou

Iedereen woont in een huis en wilt dit huis ingericht hebben naar zijn of haar eigen smaak. De één hecht hier veel waarde aan, de ander juist minder. Toch ontkom je er niet aan om je woonkamer in te richten. Dit kan aan de hand van verschillende interieurstijlen of woonstijlen. Bewust of onbewust. Wat zijn de verschillende interieurstijlen? Moet je je woonkamer inrichten aan de hand van een bepaalde woonstijl? Wat is eigenlijk mijn stijl wonen? Welke woonstijl past bij mij? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen. Kortom; een artikel vol tips en inspiratie op het gebied van interieurstijlen.

Wat is een interieurstijl?

Vanaf het moment dat je een likje verf op de muur schildert of een bank in de woonkamer plaatst, ben je bezig met je interieur. Je interieur is de inrichting van je woning. Van de keuken tot de woonkamer en van de slaapkamer tot aan het toilet. Iedere ruimte waar je aan de gang gaat met meubels en accessoires. Alles kan je inrichten naar eigen smaak en naar eigen stijl. Dit kan je doen aan de hand van ontzettend veel verschillende interieurstijlen. De meest gebruikte woonstijlen in Nederland zijn:

  • Klassieke woonstijl
  • Landelijke woonstijl
  • Moderne woonstijl

Nieuwe woonstijlen

Interieurstijlen - Moderne woonstijlInterieur en styling is altijd in beweging. Zo komen er steeds nieuwe interieurstijlen bij en worden woonstijlen juist weer minder gebruikt. Dit is een dynamisch proces en wordt onder andere beïnvloedt door mode en trends. Interieurstijlen die steeds meer in opkomst zijn in Nederland zijn:

  • Vintage interieur
  • Scandinavisch design woonstijl
  • Bohemian interieur
  • Industriële woonstijl

Welke woonstijl past bij mij?

Zoals al even kort aangehaald, er zijn ontzettend veel verschillend interieurstijlen? Welke interieurstijl past bij mij? We bespreken de meest voorkomende interieurstijlen en plaatsen linkjes zodat je meer informatie over deze woonstijl kunt lezen.

Klassieke woonstijl

Interieurstijlen - Klassieke woonstijlDe klassieke woonstijl is al eeuwen oud en komt voort uit de interieurstijlen van de Grieken en de Romeinen. Uiteraard is deze woontrend in de loop der jaren wat veranderd en gemoderniseerd, maar veel elementen komen nog steeds uit die tijd. Deze interieurstijl wordt gekenmerkt door mooie, statige meubels, ornamenten aan het plafond en grote kroonluchters. In de woontrend klassiek zie je vaak een oude schouw terugkomen, antieke meubels en een mooie vloer met wollig vloerkleed. Kenmerkende kleuren voor woonkamers met een klassiek interieur zijn bordeauxrood, goud, beige en donkerbruin.

Landelijke interieurstijl

De landelijke interieurstijl komt voort uit het leven op de boerderij. In deze woonstijl staat de grote woonkeuken of leefkeuken centraal. In deze woontrend zie je het bourgondische leven erg terugkomen. Kenmerkende kleuren voor deze interieurstijl zijn aardetinten, rustige kleuren en veel gebruik van houten materialen. Veel landelijke meubels combineren deze kleuren. Dus bijvoorbeeld een wit tafelblad met houten poten, of een houten dressoir met witte accenten.

Modern interieur

Kenmerkend voor een modern interieur is het gebruik van design meubels. In de 20e eeuw, toen design meubelen populair werden, is deze interieurstijl ontstaan. Een moderne woonstijl valt te typeren door het gebruik van RvS, chroom, natuursteen en beton. Less is more is erg belangrijk binnen een modern interieur. Moderne meubels zijn functioneel en praktisch en er wordt niet veel gebruik gemaakt van ‘onnodige’ accessoires en prullaria.

Industriële interieurstijl

Interieurstijlen - IndustrieelDe industriële interieurstijl is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Veel leegstaande panden worden omgetoverd tot prachtige lofts, waardoor je oude industriële elementen ziet terugkomen. Dit is één van de populairste interieurstijlen onder jongeren en starters. Kenmerkend voor deze woonstijl is het stoere karakter. Leidingen worden niet weggewerkt, muren niet geplamuurd en oneffenheden niet weggewerkt. Ook in industriële meubels en accessoires zie je dit terugkomen.  Grote, grove lampen, een leren bank en er wordt veel gebruik gemaakt van ruwe materiaalsoorten zoals beton en hout.

Bohemian interieur

Een bohemian interieur is één van de kleurrijkste interieurstijlen. In deze woonstijl wordt gebruik gemaakt van kenmerkende kleuren zoals donkerpaars, okergeel, donkergroen en allerlei specerijkleuren. Bohemian betekent vrij vertaald niet-burgerlijk en dit dekt ook meteen erg goed de lading van deze woontrend. Een bohemian interieur is uniek, eigentijds en eigenzinnig. De woonkamer staat vol met meubels en accessoires van de ‘zwervende kunsternaar’ waar de bohemian allerlei dierbare herinneringen aan heeft.

Scandinavische interieurstijl

Interieurstijlen - Scandinavisch DesignDe Scandinavische interieurstijl is overgewaaid uit Zweden en Denemarken. Deze woonstijl maakt gebruik van zwart wit tinten, gecombineerd met geometrische vormen en prints. Vaak worden er een pasteltint en natuurlijke materialen toegevoegd om de woonkamer wat vriendelijker te maken.  Scandinavisch design is erg eenvoudig. Eenvoud en ruimtelijk zijn sleutelwoorden binnen deze woontrend.

Vintage interieur

Een vintage woonkamer staat vol met vintage vondsten uit kringlopen en van rommelmarkten. Veel oude meubels, waar de eigenaar nog wel een leven in ziet staan in dit interieur. Een vintage interieur wordt vaak in combinatie met een andere woonstijl toegepast. Modern gecombineerd met vintage, of vintage meubels gecombineerd met Scandinavisch design.

Interieurstijlen combineren

Het leuke aan alle bovengenoemde interieurstijlen is dat je ze allemaal met elkaar kunt combineren. Op deze manier zorg je ervoor dat je woonkamer niet een typische showroom woonkamer wordt, maar juist een kamer met een persoonlijk tintje. Combineer bijvoorbeeld een landelijk interieur eens met Scandinavische meubels,  of een moderne woonkamer met vintage meubels. Wees creatief en durf te combineren!

En? Welk van deze interieurstijlen past bij jou en ga je toepassen in je eigen interieur?

Woonkamer inrichten